czwartek, 7 marca 2013

Chaczapuri z serem mozarella,podane z oliwą z oliwek z nutą bazylii

Chaczapuri jest jednym z najpopularniejszych,tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Nazwa tego dania, dokładnie określa czym ono jest. Chaczo to twaróg (ser), a puri - pieczywo.
Chaczapuri składa się więc, z sera i drożdżowego ciasta.

Tradycyjne receptury chaczapuri, różnią się w zależności od regionu, a nawet osobistych upodobań gospodyń, stąd nie ma jednego, jedynego, oryginalnego przepisu. 
W większości, Gruzini przygotowując chaczapuri, smażą placki na patelni, na rozgrzanym oleju, ale są i tacy, którzy pieką je w piekarniku.I ja z uwagi na aspekt dietetyczny będę piekła chaczapuri w piekarniku. Zmodyfikowałam też przepis i aby ciasto było lżejsze nie dodam do niego jajek.

Chaczapuri doskonale smakuje maczane w oliwie z oliwek. 

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 155 kcal

Z tej ilości ciasta wyjdzie nam 6 - 8 szt chaczapuri (w zależności od wielkości)  . 

Składniki na ciasto:
* 30 dag mąki 
* 3 dag drożdży (1/3 standardowej kostki) 
* 2 łyżeczki cukru
* szczypta soli
* 4 łyżki ciepłego mleka  
* 2 łyżki oliwy 
* ok. pół szklanki ciepłej wody 

Dodatkowe składniki:
* ser mozarella
* oliwa (ja używam oliwy z bazylią - jest idealna do tego typu dań)
                                         

1. Do kubeczka wkładamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem i dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż "urośnie". 
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto.
3. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów).
4.Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wycinamy kółka. Posypujemy mozarellą i formujemy "pieroga".
5. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. i wstawiamy chaczapuri. Pieczemy 10 minut.

Życzę smacznego,

28 komentarzy:

  1. Wygląda super! Dodałam sobie do ulubionych i na pewno zrobię :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże! Jak to pięknie wygląda!!!! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania ;)

      Pozdrawiam,
      Małgosia

      Usuń
  3. Muszę koniecznie wypróbować...:)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyłączam się jako chętna do wypróbowania. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj:) Całkiem przypadkiem trafiłam na Twój blog i dodaję go do ulubionych :) Wczoraj zrobiłam chaczapuri i się zakochałam !!! Dodałam oprócz sera warzywa i wyszło mega! Pozdrawiam. Emilia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypróbowałaś, i że Ci smakowało. Ja kiedyś dodałam jeszcze paprykę i bazylię świeżą - wyszło pyszne.
      Pozdrawiam Cię serdecznie,

      Usuń
  6. wczoraj zrobiłam i niestety ale wszystkie pierożki rozkleiły się w trakcie pieczenia i zawartość wyciekła na blaszkę .Całość wylądowała w koszu bo nie nadawała się do jedzenia, Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz mocniej skleić brzegi. Mi się nigdy tak nie zrobiło.

      Usuń
  7. Brzegi skleiłam mocno i głęboko bo nie dawałam dużo nadzienia ale i tak się pootwierały.Może trzeba posmarować jajkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zdarzyło mi się nigdy żeby mi się pootwierały a robiłam wiele razy. Sporo osób już robiło i dziewczyny pisały mi mailem że wychodziło bez zastrzeżeń. Też teraz na facebooku dziewczyna pisała ze wyszło super.
      Nie wiem co poszło nie tak :(

      Usuń
  8. Mam prośbę, czy możesz obok komentarza o ilości kalorii napisać wagę tego dania, które widać na zdjęciu? Fasola

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy tą przystawkę można podawać na zimno czy lepiej na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
  10. nie za bardzo rozumiem przepis... rozwalkowujemy ciasto i robimy 1 duzego "pieroga " z calego ciasta czy wycinamy z ciasta kolka i robimy normalne pierogi z nadzieniem mozzareli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka i formujemy pierogi z nadzieniem z mozzarelli

      Usuń
  11. A czy można użyć drożdży instant? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  12. Malgosiu ktos skopiowal Twoj przepis razem ze zdjeciami.
    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/chaczapuri_z_serem_mozarella_podane_z_oliwa_z_oliwek_z_nuta_bazylii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, to przepis dodany przeze mnie na moje gotowanie,
      kiedyś dodawałam tam przepisy, już tego nie robię ale dziękuję za czujność :)

      Usuń
    2. czy to jest takie ciasto jak w czeburekach??

      Usuń
  13. Jaka pora dnia na to danie? Przekąska, kolacja, śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej obiad + ful sałatki z mixu sałat do tego

      Usuń
    2. Dzięki za informacje :)

      Usuń
  14. Małgosiu myślisz, ze z mozarellą w kulce to wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy w przepisie nie ma błędu? Naprawdę 30 dag mąki? Nie więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam z takiej ilości i wyszło wyśmienicie....mniammm polecam 😊

      Usuń