niedziela, 17 marca 2013

Czekoladowe Brownie otulone śmietankowym kremem z Ricottą

Słodkie, aromatyczne, wyjątkowe ...... zapraszam na Brownie !

Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 450 kcal

























Składniki na Brownie:
* 2 gorzkie czekolady
*  kostka masła
* 3 jajka
* 4 łyżki brązowego cukru
* 130 gram mąki
* szczypta soli 


 Pieczemy Brownie:
1. Do rondla wkładamy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Na maluteńkim ogniu rozpuszczamy delikatnie czekoladę (nie gotujemy !!!)
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.
3. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce wystudzonej (nie zimnej) masy czekoladowej. Miksujemy aby masy się połączyły.
4. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Miksujemy na najniższych obrotach, aby składniki utworzyły jednolitą masę.
5. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
 6. Masę przekładamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy 20 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika a przed nałożeniem kremu Brownie mus się całkowicie wystudzić.




































Składniki na krem :
* 250 ml śmietany kremówki
* 500 gram serka Ricotta
* łyżka cukru waniliowego
* 2 śmietan fixy

1. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami
2. Ricottę miksujemy z cukrem
3. Do masy serowej dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach
Wystudzone Brownie dekorujemy kremem i posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.


Polecam i życzę smacznego,  
























32 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Oj, zjadłoby się kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... za samym brownie nie przepadam, ale czuję, że z tym kremem tworzy fajny duet. No i świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! :-) wygląda bosko i pobudza apetyt!

    -------------------------------------------------------
    http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam brownie:) próbowałaś kiedyś zamiast mąki dodać mielonych migdałów?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie próbowałam. A nie wyjdzie twarde ?

      Usuń
    2. nie, jest wiele ciast, które są na bazie mielonych migdałów

      Usuń
  5. wygląda przepysznie , aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Gosiu! Brownies wygladaja przepysznie. Mam pytanko ile gram jest w kostce masla. Mieszkam w USA, i mozna kupic maslo w ksztalcie prostokata i jest na opakowaniu napisane ile grams albo tablespoons. Dzieki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kostka powinna mieć 250 gramów ale sprawdzaj bo producenci lubią oszukiwać i robić kostki 200 gramowe

      Usuń
    2. teraz są kostki 200 g i 160 g

      Usuń
  7. Gosiu ile grams jest w kostce masla?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam! Jakiej wielkości blache użyć do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomocy!! Chcę zrobić z połowy porcji bo mam pół kostki masła i nie chcę żeby zjełczało za kilka dni - ile jajek w takim razie mam dodać??

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu.... ile mam tych jajek dodac? W przepisie sa trzy a polowa porcji??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przepraszam, że tak dwa razy napisałam, ale nie chciałam popsuć brownie. Jeśli chodzi o wypieki to zaczęłam dopiero pół roku temu i jeszcze różnie to z nimi bywa :) Naprawdę dziękuję :)

      Usuń
  11. Małgosiu. To już kolejny przepis od Ciebie, który wypróbowałam. Na prawdę super! Ciasto wyszło pyszne i wcale nie jest słodkie :-)
    Inspirujesz mnie! :-)
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu czy myślisz, że połowa porcji byłaby w sam raz do formy keksówki? Chcę zrobić na weekend, ale jest nas tylko dwójka więc za dużo cała porcja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja się zastawiam jak upieczesz cokolwiek na słodką niedzielę - co z tymi pysznościami w inne dni? Wyrzucasz? Wszystkiego nie zjecie w 4

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam na jutro i musiałam przełożyć słodką niedziele na słodką sobotę :) Pyszne! Ale następnym razem chyba wybiorę mascarpone zamiast ricotty

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu, w składnikach na krem, to mają być dwa opakowania fixu śmietankowego?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zamiast ricotty mogę użyć serka mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można tutaj zastąpić ricottę serkiem mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mascarpone jest cięższy i zbity więc pomieszaj go z bitą śmietaną.

      Usuń
  18. Ile gram ma podana przez Ciebie porcja

    OdpowiedzUsuń