poniedziałek, 11 marca 2013

Jajka z prosciutto i szczypiorkiem - bo jakie śniadanie taki cały dzień ;)

O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia nie trzeba chyba nikogo przekonywać. 
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej obowiązuje powiedzenie: „Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak". 

Jedząc śniadanie zapewnisz sobie lepsze funkcjonowanie układu trawiennego, układu krwionośnego, oraz lepszą zdolność koncentracji.

Lekarze i dietetycy zalecają aby w kompozycjach śniadaniowych znalazły się: węglowodany, wapń, białko, tłuszcze, składniki mineralne oraz witaminy. 
 

Jajka z szynką prosciutto posypane szczypiorkiem, z pełnoziarnistym pieczywem, to pełnowartościowy posiłek na dobry początek dnia.

Potrzebujemy:
* 2 jajka ugotowane na twardo 
* 4 plasterki szynki prosciutto
* szczypiorek
* pełnoziarniste pieczywo
* masło osełkowe 

Jedna połówka jajka owinięta plastrem szynki 
ma ok. 73 kcal 

 Smacznego,
 






5 komentarzy:

  1. ciekawe wykonanie śniadaniowych jajek

    OdpowiedzUsuń
  2. Sniadanie jedz sam, obiad podziel z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi - inna wersja tego chinskiego powiedzienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Nata: uwazajcie zeby za czesto nie jesc prosciutto crudo, a o nim wlasnie mowa, bo zawiera strasznie duzo sodu. czyli zatrzymuje wode.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mogę się odnaleźć za bardzo. Ile kcal jemy na sniadanie, ile na II sniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wejdź w jadłospisy http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/p/nowe-jadospisy-lato-2014_25.html

      Usuń