niedziela, 10 marca 2013

Krucha szarlotka pachnąca cynamonem - mój sposób na niedzielne popołudnie przy aromatycznej kawie

Niedzielne popołudnie kojarzy mi się z lenistwem i relaksem przy aromatycznej kawie i kawałku dobrego ciasta.
Nie lubię przesłodzonych ciast dlatego w moim przepisie cukru jest mało. Jeśli lubicie słodkie ciasta dosypcie go więcej. Jabłka to tylko 48 kcal w 100 gramach.Jeśli użyjemy duuużo jabłek i mało cukru zjemy kawał szarlotki bez wyrzutów sumienia.























Składniki:
* 30 dag mąki
* pół szklanki cukru pudru
* kostka masła - 250 gram (masło roślinne odpada - ciasto nigdy nie będzie kruche jeśli dodamy tłuszcz roślinny)
* 3 żółtka
*  jabłka - ile chcecie (ja użyłam 1,5 kg)
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* łyżka masła
* cynamon (według uznania)
* odrobina cukru pudru do posypania

Jak zrobić kruche ciasto:

1. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski i dodajemy masło pocięte na kawałki. Miksujemy mikserem najpierw na wolnych, a później na najwyższych obrotach. Polecam okryć miskę i mikser ściereczką, ponieważ mąka będzie pylić.
2. Dodać żółtka i cukier. Miksować.

Dlaczego nie zagniatam ciasta ręką? Ciasto kruche aby było mega kruche musi mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłem. Stąd mikser. 

Z ciasta ma się zrobić pyłek. 
Do małej miseczki odkładamy trochę niezagniecionego jeszcze ciasta. "Pyłkiem" będziemy posypywać górę szarlotki. 

Resztę ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulkę. Zagniecione, uformowane w kulkę ciasto oraz miseczkę z "pyłkiem" wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy jabłka:

1. Jabłka ścieramy na grubej tarce.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy jabłka, dodajemy cukier waniliowy i cynamon. Smażymy na wolnym ogniu.Jabłka nie mogą się rozgotować.

Jeśli kupiliśmy bardzo soczyste jabłka, które puściły dużo soku, którego nie udaje nam się odparować można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.

No to pieczemy:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.
2. Okrągłą wysoką formę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę, również na brzegi.
4. Do środka wkładamy jabłka i posypujemy naszym "pyłkiem" z miseczki.
5. Górę ciasta przykrywamy folią aluminiową (chodzi o to, żeby wierzch ciasta nie spiekł się, a pamiętajmy że mamy tam bardzo drobny "pyłek", który piecze się szybciej) , wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuwamy folię aluminiową. Jeśli chcemy bardziej rumiany wierzch to potrzymajmy jeszcze 5 minut.
6. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Cała szarlotka upieczona według mojego przepisu ma ok. 3400 kcal
Kawałek widoczny na zdjęciu poniżej ma ok. 260 kcal 
































Życzę smacznego,
Małgosia

48 komentarzy:

  1. Oj coś dla mnie.Uwielbiam szarlotkę i na pewno kiedyś przepis wypróbuje:)Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, najlepsza jest na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to smakowicie wygląda *.* . Cudowne zdjęcia, aż chyba sama upichcę dzisiaj szarlotkę :)

    www.teen-of-fashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja do dzieła, przepis jest prosty!

      Usuń
  4. Wygląda cudnie. Dodam sobie do ulubionych i jak będę miała chwilę czasu to upiekę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam u Ciebie ;) Jakież Ty masz kontrowersyjne tematy, o rozmiarach i ten z 5 marca ......;) będę wpadać .
      Pozdrawiam,

      Usuń
  5. Wygląda tak, że tylko wcinać, apetyczna jasny gwint, jak nie wiem co:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym mieszkać obok Ciebie:-0
    Ale mam ochotę na szarlotkę!!

    ----------------------------------------
    http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  7. kochana, wspaniale gotujesz i pieczesz!!! aż miło tu zajrzeć pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkrótce czekoladowe brownie z waniliowym kremem mascarpone. Zapraszam do śledzenia,

      Usuń
  8. kocham szarlotkę !!! a Twoja wygląda rewelacyjnie !!! i zapewne też tak smakuje - przepis do wypróbowania:) zapraszam do mnie.. może znajdziesz coś dla siebie :) stanflow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy kostka masła to 250 gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja miała 200, musiałam dołożyć jeszcze 1/4 z drugiej

      Usuń
  10. Małgosiu, blaszkę o jakies średnicy stosowałaś w tym przepisie na taka ilosć składników?

    OdpowiedzUsuń
  11. A "Kasia" do pieczenia będzie ok:)??

    OdpowiedzUsuń
  12. Popieramy polskie jabłka. Szukałem przepisu i pomyslałem o Twoim blogu. Spróbuję tego przepisu. Jak wrócę do pracy po urlopie to powiem Michałowi jak smakowało. Jarek.
    PS. Pozdrowienia dla Ciebie i Michała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać koniecznie ;)
      Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku ;)

      Usuń
    2. Szarlotka zrobiona. Smak za****sty. Ale niestety jeden problem. Czuć ją było malizną. Ciasto na spodzie zbyt cienkie i jabłek troche za mało. Nie było to robione w bardzo dużej tortownicy. Nastepnym razem ten przepis x2.

      Pozdrawiam
      J.

      Usuń
  13. czy zamiast cukru pudru będzie pasował ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj. Czy nada się typowa forma do tarty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale musisz zrobić z połowy porcji,
      ja użyłam tortownicy, która jest dwukrotnie wyższa

      Usuń
    2. A może zrobić z całej porcji i polowe zamrozić na kolejny raz można?

      Usuń
    3. no pewnie, zamrozić można każde ciacho, nawet z kremem,
      testowałam :)

      Usuń
  15. cukier waniliowy czy wanilinowy? pozdrowienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. waniliowy lub zwykły i wanilia w lasce lub naturalny aromat

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję! Przepiś świetny, goście zachwyceni smakiem! :)

      Usuń
  16. A czy może być margaryna do pieczenia, i mniej jej np. 125g ? Na opakowaniu cukru waniliowego widniał przepis właśnie z 125 g margaryny. Co o tym myślisz Gosiu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym nie używała margaryny, to utwardzone tłuszcze o strukturze trans, bardzo szkodliwe dla naszych żył ,

      Usuń
  17. Wczoraj zrobiłam i powiem tyle. Jest warta niedzielnego grzeszku.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak się dobrze składa !, planowałam upiec dziś szarlotkę, bo mam dużo jabłek z ogrodu,ale zapodziałam gdzieś "maminy" przepis, więc wykorzystam Twój Małgosiu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu, rozumiem, że użyłaś mąki pszennej? A nada się jakaś razowa? Owsiana? Orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj Gosiu, w jakiej temperaturze piec? i czy włączyć termoobieg? Ciasto już w lodówce, czeka na pieczenie...:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobilam dzisiaj szarlotke z Twojego przepisu i ciasto z ktorego mial wyjsc "puch" po wyrobieniu go mikserem wyszla zbita kula ciasta . Dopiero jak dosypalam wiecej maki (120g) ciasto mozna bylo rozwalkowac bo to wczesniejsze niemilosiernie sie lepilo i wygladalo jak bryla masla.
    Wybacz ale czy przypadkiem nie pomyl;ilas proporcji? Czy nie powinno byc 200g masla i 300g maki? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest 30 dag mąki czyli 300 gram

      Usuń
    2. Przeciez tak napisalam :) Robie to ciasto ale dodaje 480g maki i wychodzi bardzo dobre i kruche. Przy takiej ilosci masla i maki jaki podala Malgosia niemozliwe jest uzyskanie "pylku"

      Usuń
    3. Mi też nie wyszedł pyłek tylko lepkie ciasto;(

      Usuń
  22. Małgosiu szarlotka jest przepyszna ,dzięki za świetne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy ja mogę taką szarlotkę jeść raz w tyg ?
    Po prostu uwielbiam szarlotkę :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy jest jakoś mniej kaloryczna od typowych szarlotek?

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam wczoraj, banalnie prosta,wyszła idealna! Polecam przepis wszystkim, którym wydaje się, że nie potrafią nic upiec, mnie też do wczoraj się tak wydawało! :)

    OdpowiedzUsuń