piątek, 1 marca 2013

Kruche babeczki z zabajone, mascarpone i prawdziwą wanilią.

Z okazji zbliżającego się dnia kobiet, przepis na słodkie babeczki. Nie podam dziś kaloryczności, ponieważ dzień ów, ma być dniem radosnym i pełnym przyjemności. Chwila zapomnienia przy kawie i "słodkim grzeszku" należy się każdemu, zwłaszcza w takim dniu. 

Kaloryczność jednej babeczki to ok. 240 kcal 


Przepis na 12 dużych babeczek 

Do przygotowania kruchego ciasta na babeczki potrzebujemy: 
* 3 szklanki mąki krupczatki
* kostka masła (250 gram)
*3 żółtka
* szczypta soli
* pół szklanki cukru pudru
* sklarowane masło do wysmarowania foremek

Do przygotowania kremu potrzebujemy:
* 6 żółtek
* 2 łyżki cukru
* opakowanie serka  mascarpone (250 gram)
* laska wanilii 



Kruche ciasto na babeczki:

1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki tj. mąkę,cukier i sól. Mieszamy.

2. Dodajemy posiekane masło i żołtka. Zagniatamy cisto.
3. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.
4. Foremki starannie natłuszczamy sklarowanym masłem. 
5. Wychłodzone ciasto wałkujemy, przenosimy na foremki i wciskamy do środka. 
6. Babeczki pieczemy w temp. 200 st. przez 12-15 minut. 
7. Po wyjęciu z piekarnika ustawiamy dnem do górny i czekamy aż wystygną.  
8. Babeczki napełniamy kremem jak będą zupełnie zimne.

Krem:

1. Najpierw przygotujemy zabajone. 

Niewysoki garnek napełniamy do połowy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz. Żółtka wlewamy do metalowej miseczki, ubijamy z cukrem używając trzepaczki i ustawiamy nad garnkiem cały czas, nieprzerwanie ubijając trzepaczką. Masa ma być gęsta i puszysta.

2. Zupełnie zimny krem zabajone i serek mascarpone przekładamy do miski. Wanilię rozcinamy i wyciągamy ze środka te małe ciemne kuleczki, dodajemy do miski.
3. Całość mieszamy mikserek na najwyższych obrotach i wkładamy do lodówki na pół godziny.


Dekorujemy babeczki kremem. 
Gotowe.
Smacznego,


6 komentarzy:

  1. ten krem to jakas tragedia:D chyba cos poszlo nie tak przy żółtkach:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiałąś/musiałeś albo za mocny gaz ustawić pod garnkiem i żółtka za szybko się ścięły i wyszła ci jajecznica, albo za wolno mieszałaś/łeś. Gaz musi być zmniejszony, szybkie mieszanie i trzeba pilnować aby nie ścięło się za szybko.
    Nie martw się, zabajone nie jest łatwym kremem. Wymaga wprawy ;)

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakich użyłaś foremek -chodzi wymiary (średnica)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnica foremek to 7 cm (pomiędzy górnymi krawędziamy)

      Usuń
  4. hmmm wyglądaja pysznie, spróbuję, czy laskę wanilii mogę zastąpić np cukrem waliniowym? a foremki silikonowymi do muffinek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak już będzie inny, prawdziwa wanilia bardzo różni się od wszelkich aromatów,
      foremek silikonowych możesz użyć, jak najbardziej

      Usuń