środa, 20 marca 2013

Łososiowe kąski w miseczce z ciasta francuskiego

Danie na kolację lub lunch dla dwojga, dla rodziny lub dla singla. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na przyjęciu.

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 280 kcal 


























Potrzebujemy:
 * opakowanie ciasta francuskiego
* 4 białe części pora
* 500 gram fileta z łososia
* limonka
*  3 łyżki śmietany
* 2 łyżki masła 
* sól

Przygotowujemy miseczki z ciasta francuskiego:

 1. Rozwijamy ciasto francuskie. Tniemy na ok. 8 centymetrowe paski. Okrągłym naczyniem wycinamy kółka.
2. Brzegi kółek wykładamy ciastem. 
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy ok.15 minut.
4. Z upieczonych kółek wykrawamy górę tak aby powstała charakterystyczna miseczka.




W tym czasie przygotowujemy farsz z łososia.

1. Z fileta z łososia zdejmujemy skórę. 
2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną białą część pora i pokrojonego w grubą kostkę łososia. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i sól. Podsmażamy.
3. Jak łosoś będzie gotowy dodajemy śmietanę.

Przygotowany farsz wkładamy do miseczek z ciasta francuskiego.

  Życzę smacznego,





20 komentarzy:

  1. Wg mnie łosoś jest najsmaczniejszą rybą na świecie a ze względu na to, że uwielbiam ciasto francuskie to już sobie wyobrażam to połączenie. Ja się przymierzam do zrobienia czegoś podobnego, ale ze szpinakiem i łososiem.. może niedługo się zmobilizuje :)
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam połączenie łososia i pora. Daj znać jak zrobisz ze szpinakiem.
      Pozdrawiam,

      Usuń
  2. mmm.. bardzo apetyczne zdjęcia :) uwielbiam łososia, a w takim wydaniu nigdy go nie jadłam.

    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com - fajne, domowe przepisy. polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te kąski:) znam fajną zapiekankę z łososiem i porami duszonymi w białym winie, ostatnio robię ją w wersji z brokułem, bo pokroić 8 porów (potrzebne jest właśnie tyle) i potem duszenie, zajmuje dużo czasu ale smak jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pory duszone w białym winie, muszą być pyszne. Jak robię krem z porów to dodaję właśnie białe wino.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jest :) !! Spróbuj, przygotowuje się bardzo szybko.

      Usuń
  6. Ale pyszności:-) ciekawe czy smakowałoby z kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnes na pewno :) . Pierś kurczak, por, koperek, sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i wyszłoby super.
      Już m się zachciało :)

      Usuń
  7. zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota! Uwielbiam połączenie ciasta franc. z łososiem :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. Łosoś jak trzeba :) Fantastyczne pierwsze zdjęcie, pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe danie na delikatną, walentynkową kolację;) Ale ja warzywny maniak chyba potrzebuję do tego coś jeszcze...jak myślisz Małgosiu, co by tutaj pasowało? S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tagliatelle z warzyw (zdjęcie w moim topiku, pierwsze z prawej).

      Usuń
  11. Ile porcji wyjdzie z podanej ilosci skladnikow?:) i co znaczy 4 czesci pora? Tzn 4 pory z odkrojonymi juz liscmi? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2-3 porcje
      4 białe części to 4 pory i z nich używasz tylko tych białych kawałków

      Usuń
  12. Gosiu, tzn z ciasta wyjda 2-3 kaski? Bo jeden kasek to jedna porcja?

    OdpowiedzUsuń