czwartek, 28 marca 2013

Mini serniczki z likierem Sheridan i słodkimi wiśniami

Kupiłam wczoraj fajny ser twarogowy. Włożyłam do lodówki i zajęłam się świątecznymi porządkami.Odkurzyłam salon, przedpokój ..... zaczęłam odkurzać kuchnię .... ale myślami cały czas byłam w lodówce, bo stacjonujący tam twaróg nie dawał mi spokoju. Cały czas z tyłu głowy krążyły myśli, co by tu z niego zrobić? Szkoda go tylko do naleśników z serem .... hm ......
Pomysłów było sporo ale w końcu stanęło na mini serniczkach na kruchym cieście. Będą idealne do porannej kawy.
Ale zwykłe serniczki ...... ????? Coś trzeba dodać, zmodyfikować .... pozamieniać .....
No i przyszedł pomysł, żeby dodać likieru Sheridan i wiśni, które uwielbiam. A najlepszą konfiturę wiśniową z całych wydrylowanych wiśni, słodką i jednocześnie lekko cierpką robi moja mama.Nie jadłam lepszej.
Kawowy smak likieru Sheridan świetnie komponuje się z konfiturą wiśniową a całość zatopiona w mini serniczku stworzy zgrane trio.
Zamierzony efekt został osiągnięty :) 

Oto jak je zrobić:

Składniki na kruche ciasto:
 * 30 dag mąki
* pół szklanki cukru pudru
* kostka masła
* 3 żółtka

1. Mąkę utrzeć z masłem. Dodać żółtka i cukier. Zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, powycinać kółka. Ciastem wyłożyć formy do babeczek lub małe tartaletki.

Składniki na masę serową:
* 50 dag zmielonego dokładnie twarogu
* 2 cukry waniliowe
* szklanka mąki
* 1 jajko
* 80-100 ml likieru Sheridan

* konfitura z całych wiśni

1. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkiem i likierem Sheridan. Dodać mąkę. Zmiksować na jednolitą masę.
2. Piekarnik nagrzać do 180 st i nastawić na grzanie od dołu.
3. Do wyłożonych ciastem foremek włożyć masę serową. Na środku położyć po łyżeczce konfitury wiśniowej.
4. Wstawić do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę na 140 st.
5. Piec ok. 40 minut. Jeśli potrzeba potrzymać kilka minut dłużej - czas pieczenia zależy od wielkości foremek.

Jeden mini serniczek ma ok. 280 kcal 



36 komentarzy:

  1. Fajnie wymyśliłaś dodatek do tych serniczków, żeby dodać wiśnie i Sheridan :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast Sheridana można by dodać likier kawowy. Efekt będzie taki sam.

      Usuń
  2. Te serniczki są boskie i kuszą swoim wygladem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie. Aż ma się na nie ochotę....

    --
    Zapraszam również do siebie: www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być dobre:)Ale sheridana to bym sobie zostawiła w innym celu:)Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie i jakie rumiane! :) Musiały być przepyszne! (piszę ,,musiały" bo pewnie takie pyszności już zostały spałaszowane) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak :) mój mąż to łasuch nieprzeciętny :)

      Usuń
  6. Ale fajny blog!! Bardzo się zainspirowałam tym przepisem i przetestuję Twoją propozycję w te święta.


    pozdrawiam ciepło

    K.
    http://orifame-pl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. przepadam za tym likierem! bardzo fajny pomysł na wykorzystanie go w serniczkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię Sheridana :) można go popijać jedząc serniczka ;)

      Usuń
  8. Urocze!
    Ser mam,wiśnie i Sheridan's w butelce czeka.
    Wiesz,że je upiekę!
    Pozdrawiam Cię świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. babeczki wspaniałe :) zawierają w sobie wszystko co uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Może nie teraz, ale na pewno skorzystam z pomysłu, bo jest rewelacyjny:-) Pozdrawiam serdecznie. Zdjęcia cudne:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Likier i wiśnie, obłęd! :)) chętnie wypróbuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne byłyby też wiśnie np. z nalewki :) ale wtedy tylko dla dorosłych :)

      Usuń
  12. Radosnych Świąt Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci serdecznie i życzę zdrowia i słoneczka w te Święta.

      Usuń
  13. Mniam... moja córka nie może od nich odejść

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu ile wyjdzie tych serniczków? (około :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Chce kupić foremki pisałaś o tartaletkach ale w sklepie widziałam same niziutkie i zastanawiam się czy takie mam kupić? Twoje serniczki wydaja mi się wyższe..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysokość serniczków będzie zależała od wysokości foremki.

      Usuń
  16. Mi niestety się nie udały... Ser był bardzo zbity, chyba dałam za dużo mąki:(

    OdpowiedzUsuń
  17. Też mi się nie udały, poza spodem czyli kruchą babeczką i wiśniami, do wyrzucenia, dosłownie gnioty - szkoda składników i pracy!!! Małgosiu mam więc pytanie szklanka o pojemnośći 200 ml czy 250 ml, i jaki rodzaj mąki? może tu popełniłam błąd? Mam ochotę spróbować jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mąka pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej wesołych świąt i mokrego Dyngusa, mam pytanko związane z tym serniczkiem czy mógłbym go zrobić w jednej dużej formie do tart? Chodzi mi o to czy sernik będzie się później nadawał do krojenia? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Wesołych świąt i mokrego Dyngusa mam pytanko związane z tym serniczkiem
    Czy mogę go zrobić w formie do tarty chodzi mi głównie o to czy później będzie się dobrze kroil ten serniczkek

    OdpowiedzUsuń
  21. Ta temperatura to umnie coś nie zdałam egzaminu ;( 40 minut już siedzą, i prawie nic. Ie ruszyły..;(

    OdpowiedzUsuń