wtorek, 12 marca 2013

Penne z łososiem w sosie beszamelowym z limonką i świeżym koperkiem

Dla zachowania zdrowia i urody powinniśmy spożywać ryby przynajmniej raz w tygodniu.
 
Wybierając łososia dostarczamy sobie najzdrowszych, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, ponieważ obniżają poziom cholesterolu.
Łosoś jest pełen witamin, takich jak A, D,E, PP, witamin z grupy B, białka oraz  składników mineralnych takich jak wapń, selen, magnez czy jod.
Podsumowując, łosoś to kopalnia wartości odżywczych. 

Pene z łososiem w sosie beszamelowym z limonką i świeżym koperkiem to propozycja na lunch, lub ciepłą kolację.

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 460 kcal 























Składniki:
*500 gram świeżego fileta z łososia
* 2 limonki
* koperek
* 2 łyżki sklarowanego masła osełkowego
* łyżka śmietany 18% (nie jest to konieczne)
* 2 łyżki mąki
* 3 szklanki mleka
* 1 łyżeczka kurkumy
* sól i pieprz do smaku
* makaron penne (rurki)

Opis przygotowania:
1. Łososia oprószamy solą i pieprzem,
2. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, smażymy łososia z obu stron (delikatnie, aby nie przyrumienić)  i odkładamy na talerz.

Robimy sos:
Na patelnię, na masło po smażeniu łososia wrzucamy 2 łyżki mąki i mieszamy trzepaczką. Po chwili stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy trzepaczką, konsystencja ma być kremowa. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy więcej mleka. Jak już osiągnęliśmy pożądaną, kremową konsystencję dodajemy płaską łyżeczkę soli, pieprz, kurkumę i sok wyciśnięty z 2 limonek (można również zetrzeć skórkę po uprzednim jej sparzeniu). Mieszamy (ewentualnie można dodać 2 łyżki śmietany)

3. Usmażonego łososia kroimy na kawałki i dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem 5-10 minut,
4. Makaron penne gotujemy al dente.
5. Makaron polewamy sosem i podajemy z koperkiem.   


















































Życzę smacznego,



51 komentarzy:

  1. Kurczę, aż kusi, żeby wypróbować taki przepis, a czasu brak...
    Pozdrawiam :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam łososia i muszę wypróbować ten przepis.

    -----------------------------------------------------
    http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. wegetarianie nie jedzą zwierząt, ryba to jest mięso ;) zdjęcia wyglądają smakowicie, nigdy jeszcze nie przyrządzałam sama ryby, może będzie okazja, pozdrawiam ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne! kocham makaron, kocham łososia! przepis w sam raz dla mnie :)

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com - fajne, domowe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla ile osób jest porcja podana w przepisie? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam!

    Przepis jest świetny:) Idealnie trafił w moje kubki smakowe oraz mojego narzeczonego:) Ale uwaga nie wszyscy, którzy lubią łososia mogą polubić to połączenie z limonką (patrz moja przyszła szwagierka ale to może jeszcze innej kwestii dotyczy niż kubków smakowych w tym przypadku;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie dzis na kolacje bede go robic :) Juz sie nie moge doczekac smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestesmy z mezem po kolacji :) danie przepyszne i bardzo sycace. Jednak za drugim razem uzyje max 2 szkl mleka i 1 lyzke maki - danie zrobilam tak jak przepis podala Malgosia i wyszlo mi naprawde duzo sosu. Na poczatku sie przerazilam bo sos mi nie gestnial i bylo w nim duuuuuzo mleka ale po jakims czasie i mieszaniu trzepaczka zgestnial. Musze wybrac nastepna potrawe z Twojego bloga :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że Wam smakowalo :-)

      Usuń
  8. Super pomysł :) Chociaż ja dodałabym czosnek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł. Jako że uwielbiam czosnek, to bym go tam jeszcze dodała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. AAaaaa...cudowny przepis, ja dzisiaj zamiast łososia dodałam dorsza :) Też smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobione, zjedzone. Bardzo pyszne:)
    Pozdrawiam
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu ile makaronu na 1 porcje ?przed ugotowanie go :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A dzisiaj ja wypróbuje Twój przepis :) jestem pewna, że będzie pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ile makaronu na 1 osobę w tym przepisie wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na jedną niecałe 1,5 szklanki suchego, wagowo ok. 90-100 gramów

      Usuń
    2. Chyba ugotowanego,a nie suchego? To bardzo dużo.

      Usuń
  15. Polecam użyć makaronu pełnoziarnistego- będzie jeszcze zdrowiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Małgosiu, to jak to jest z mąką i "białym" makaronem - można w końcu czy nie? Bo zawsze myślałam, że unikać, szczególnie mąki? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie produkty nie mogą stanowić podstawy odżywiania,
      jak pojawią się od czasu do czasu świat się nie zawali ;)

      Usuń
    2. super, dzięki! czy 2-3 razy w tyg będą ok? czy jak chcę trochę schudnąć to raczej rzadziej? ;)

      Usuń
    3. 2-3 razy w tyg. to jest bardzo często :)

      Usuń
    4. Makaron (ten prawdziwy, włoski typu penne, spaghetti czy fusilli etc) jest robiony z pszenicy durum, to zdrowsza odmiana pszenicy :)
      Mąka z pszenicy durum ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej.
      I pamiętajcie, aby nie przegotować, ma być al dente ;)

      Usuń
  17. Dzis na kolacje losos z twojego przepisu. Juz go kiedys robilam i wyszedl pyszny. Malgosiu pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, jak myślisz czy pasuje w tym daniu zamiast makaronu użyć " zaskakujący kuskus" z Twoich przepisów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym użyła kaszy jęczmiennej perłowej (aczkolwiek makaron pasuje tu idealnie) lub po prostu pure ziemniaczanego

      Usuń
  19. Gosia, myslisz ze (opcjonalnie) z dorszem tez bedzie dobre? - myśle tak dla odmiany :) Czy jednak tylko łosoś do tego dania sie nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać dorsza ale przypraw go pieprzem cytrynowym bo jest delikatniejszy niż łosoś,
      pieprz cytrynowy nada mu charakteru

      Usuń
  20. To danie to poezja. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy ta pysznie wygladajaca potrawa moze obejc sie bez limonek? Cierpie na zgage i nie chce kusic losu a te danie planuje na.obiad.dzis bo ciezko przejsc obojetnie :) prosze o odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  22. czy zamiast łososia mozna to danie zrobic z kurczakiem ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Gosiu, gdzie kupujesz łososia?

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy zamiast oselkowego masla nadaje sie zwykle maslo? Nie bardzo wiem jaka jest roznica miedzy nimi.... Planuje jutro wypróbowac przepis, ale nie mam mozliwosci oselkowego kupic

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam ten przepis mmmmmmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepyszne danie jadłam kiedys podobne w makaroniarni i próbowałam odtworzyć ale nie wychodzilo a Twój przepis o niebo lepszy tylko tam byl jeszcze świeży ogórek i makaron wstążki..polecam:D

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam dziś na obiad - w smaku rewelacja, ale niestety składniki są dość kaloryczne więc zbyt wiele tego zjeść nie można. Ciekawa jestem ile waży taka porcja widoczna na zdjęciu, bo ja zjadłam dziś około 240g i wyliczyłam, że prawie 500kcal. W dodatku sos dosyć ciężki więc na niewiele na te 240g weszło. Następnym razem spróbuję zamiast makaronu - różyczki brokuła czy też inne warzywa. Zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu, to danie jest wyśmienite! Idealnie wpasowało się w mój gust :)
    Użyłam makaronu razowego, który zazwyczaj gotuję i przy okazji mam pytanie - jakiej firmy makarony pełnoziarniste polecasz? Co sądzisz o Lubelli?

    pozdrawiam serdecznie!
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  29. Sos mi się trochę zważył....Był dobry do momentu dodania łososia. Chyba trzeba go dodawać stopniowo, bo ja wrzuciłam od razu całość- jak myślicie czy to był powód?

    OdpowiedzUsuń
  30. Już ktorys raz z kolei robie to danie bo jest przepyszne :) Wczoraj zrobiłam sobie makaraon wiec będzie pysznie i zdrowo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. a ile porcji wychodzi z tych składników, brakuje takiej informacji w opisie

    OdpowiedzUsuń
  32. Gosiu Twój blog jest genialny! Ostatnio na niego natrafiłam i juz kilka dan z niego przyrządziłam były przepyszne. Natomiast teraz chciałabym przyrządzić to z łososiem. Powiedz mi tylko co uważasz na temat łososia? A mianowicie gdy ostatnio wspomniałam w pracy ze chce zrobić to danie kolega zrobił mi wykład na temat tego jaki to losów jest niezdrowy ponieważ przy hodowli łososiom podają jakieś świństwa. Proszę Cie doradź mi może jak kupic te dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój kolega ma racje jeśli chodzi o łososie norweskie. Ja kupuję tylko atlantyckiego.

      Usuń