piątek, 15 marca 2013

Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką podana z grzybami w śmietanie, brokułami i pure ziemniaczanym

Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką, podana z grzybami w śmietanie,brokułami i pure ziemniaczanym to danie w sam raz na niedzielny obiad.
Podaję ten przepis dziś, abyście decydując się na to danie na niedzielę, mieli odpowiednio dużo czasu na zakupienie niezbędnych składników.
Pierś kurczaka przyrządzona w podany przeze mnie sposób będzie soczysta i aromatyczna. Sucha pierś kurczaka nie smakuje nikomu dlatego postępujcie według wskazówek.






















Składniki dla 2 osób:
* 2 piersi kurczaka ze skórą (najlepiej jest kupić całego kurczaka, mamy wtedy 2 piersi ze skórą, 2 udka które możemy przyrządzić tak samo jak piersi i mamy obiad dla 3-4 osób no i zostaje nam korpus na zupę)
* sklarowane masło do smażenia kurczaka
* sól, pieprz, tymianek,oliwa do natarcia kurczaka,
* ziemniaki 
* brokuły 
* masło i mleko do pure ziemniaczanego

Składniki na sos:
* 2 garście suszonych leśnych grzybów
* 6 pieczarek
* 200 ml śmietany 18%
* sól, pieprz
* świeży koperek
* 2 łyżki masła
* pół małej cebuli
(jeśli dysponujemy dużą ilością leśnych grzybów możemy nie dodawać  pieczarek)   

 Sposób przygotowania:

1. Leśne suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc (woda musi w całości przykryć grzyby)
2. Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz dokładnie nacieramy oliwą. Posypujemy tymiankiem.
3. Smażymy z obu stron na sklarowanym maśle zaczynając od strony skórki (ma być rumiana).
4. W trakcie smażenie polewamy kurczaka masłem.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 165 st. bez termoobiegu. Przekładamy kurczaka  do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.

6. Cały czas obserwujemy pierś w piekarniku. Jeśli pod koniec pieczenia zauważymy, że po bokach pierś nie jest ścięta potrzymajmy ją w piekarniku jeszcze 4-5 minut (wszystko zależy od wielkości piersi).

Przygotowujemy sos.
1. Leśne grzyby wyjmujemy z wody w której się moczyły (wody NIE wylewamy !!! ).
Duże kawałki kroimy na mniejsze . Pieczarki kroimy na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, dodajemy leśne grzyby i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż będą zeszklone.
3. Wlewamy wodę w której moczyły się leśne grzyby i dusimy do miękkości (nie przykrywamy pokrywką).
4. Do śmietany wlewamy 3 łyżki wywaru grzybowego i mieszamy aby zahartować. Jak zredukuje nam się ilość wody w naszym sosie do połowy, wlewamy śmietanę.
5. Jeśli potrzeba doprawiamy do smaku. Całość posypujemy świeżym koperkiem.

 Pure i brokuły:
1. Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.
2. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i 20 ml ciepłego mleka. Intensywnie ugniatamy.
























Porcja obiadowa widoczna poniżej ma ok. 450 kcal


36 komentarzy:

  1. Super wygląda i na pewno smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci serdecznie i zapraszam do smakowania,

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ;) Aż mi się jeść zachciało xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wiadomo cos mniej wiecej ile to ma kalorii ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność jest podana na dole dla całej porcji obiadowej.

      Usuń
  6. Przepysznie dziękuję za mega pomysł na obiad :) Będę tu częściej zaglądać i korzystać z jadłospisów i dołączonych przepisów :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Małgosiu, a jaką ilością masła polać ta pierś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polewamy klarowanym masłem, które mamy na patelni,

      Usuń
  8. Ciekawe danie. ;) Moge wiedziec ile kalori ma puree ziemniaczane np. 100g??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jak konkretnie jest zrobione, tzn. czy dajesz masło, mleko czy śmietanę

      Usuń
  9. No np. tak jak napisalas 2 lyzeczki masla i mleko....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodnie z przepisem "Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i 20 ml ciepłego mleka. Intensywnie ugniatamy"
      np. 6 ziemniaków - 360 kcal ( 500 g)
      2 łyżki masła - 80 kcal ( 10 g)
      20 ml mleka 2%- ok. 10 kcal
      razem: 450 kcal

      Porcja dla 1 osoby to ok. 200 gramów czyli ok. 180 kcal

      Usuń
  10. Bardzo podobają mi się twoje przepisy, co prawda nie jem mięsa ale pokombinuje jak to zastąpić :)
    Na razie jestem na etapie zwiedzania Twojej strony :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy piers z kaczki wyjdzie rownie dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  12. Widze w twoich przepisach połączenie mięsa z ziemniakami- a czesto słyszy się o nie łączeniu ze sobą białka i weglowadanów, bo jest to groźne dla zdrowia, wytwarza się wtedy się wtedy szkodliwa substancja- solanina, która wpływa negatywnie na system nerwowy.
    Odkąd pamiętam starałam się przestrzegac nie łączenia tych grup produktów, a tu widze, ze nie zwracasz na to uwagi. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma medycznych uzasadnień co do diety niełączenia.
      Enzymy trawienne są tak silne że poradzą sobie i z mięsem i z węglowodanem.
      Poza tym setki lat ludzie łączyli pokarmy i żyli. Zdrowi byli niż teraz.
      Podstawą zdrowia jest zdrowe żywienie, zbilansowane + ruch.
      W rodzinie mam ciocię która ma 84 lata, jadła zawsze wszystko.
      Teoria niełączenia jest teorią bardzo młodą i jak dla mnie próbą zwrócenia na siebie uwagi jej autora.

      Usuń
  13. Śmietana ma być słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  14. a kalorczyność żeby była tak sam to jak śmietana?

    OdpowiedzUsuń
  15. a czy jak dodam pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej to kaloryczność będzie mniejsza? ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. To jest pyszne...właśnie żeśmy zjedli..mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. Pani Małgosiu, czy piersi muszą być koniecznie ze skórą? Pozdrawiam i dziękuję za tego bloga - jestem wierną fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy jesli zrobie piersi w parowarze zamiast smazenia I pieczenia a potem od razu przeloze do sosu to tez beda soczyste?

    OdpowiedzUsuń
  19. witam. u mnie niestety nie da się wyłączyć termoobiegu... jak mam przygotować by wyszła soczysta piers?

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy można użyć mrożonych grzybów? Jak wtedy z nimi postąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście. Grzyby trzeba uprzednio rozmrozić i dalej postępujesz tak jak w przepisie.

      Usuń
  21. Przepyszne danie , robie je na specjane okazje. Ostatnio w swieta zaproszeni goście pytali jak to zrobiłam bo bardzo im smakowalo. PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Kurczaka moge jesc codziennie a jeszcze z grzybami... Mniam!

    OdpowiedzUsuń