sobota, 23 marca 2013

Tarta z owocami zatopionymi w budyniu i kruszonką z otrębami.

Dom od rana skąpany w słońcu, błękit nieba nastraja optymistycznie, promienie słońca rozświetlają świąteczne dekoracje, a zapach pieczonego ciasta unosi się w powietrzu .......
Czuję wiosnę !!! Staram się nie podchodzić do okna i nie patrzeć na zewnętrzny termometr, aby nie psuć sobie nastroju. Delektuję się poranną kawą i świeżo dziś upieczoną tartą z owocami ... :)

 Składniki na kruche ciasto:
* 30 dag mąki
* pół szklanki cukru pudru
* kostka masła
* 3 żółtka
* garść otrębów

Pozostałe składniki:
* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
* 600 ml mleka
* owoce : jabłka, gruszki, śliwki



Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę ucieramy z masłem. Dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy mikserem.
Dlaczego nie zagniatam ciasta ręką? Kruche ciasto, aby było naprawdę kruche i delikatne musi mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłem. Stąd mikser. 
2. Z ciasta ma się zrobić pyłek. Do małej miseczki odkładamy trochę niezagniecionego jeszcze ciasta i mieszamy z otrębami .
"Pyłkiem" będziemy posypywać górę tarty. Resztę ciasta zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki.

3. Ciasto rozwałkowujemy  na grubość 0,5 cm i wykładamy na wyłożoną papierem formę do tarty.
4. Jabłka, gruszki i śliwki kroimy na cienkie 0,5 cm plasterki i układamy na cieście.
5. Budyń robimy według przepisu podanego na opakowaniu, ale zamiast 500 ml mleka na jeden budyń  (tyle jest w standardzie) dodajemy 300 ml. W naszym przypadku na 2 budynie dajemy 600 ml mleka.
6. Gorący budyń wykładamy "punktowo" na owoce i całość przykrywamy kruszonką.
7. Górę tarty przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu (grzanie góra-dół). Tartę z "przykryciem" pieczemy 30 minut. Zdejmujemy "przykrycie", zmieniamy ustawienie piecyka na grzanie tylko od góry i pieczemy jeszcze ok.15 minut, aby góra tarty była rumiana.




























Kawałek tarty ma ok. 280 kcal


Smacznego,

41 komentarzy:

  1. Aż nabrałam ochoty na jabłuszko:))

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, ta tarta musi byc pyszna, jest piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OJ nabrałam apetytu na taką tartę tylko, ze mam problem z piekarnikiem bo już dawno temu starły się oznaczenia i nikt teraz nie wie gdzie jest jaki rodzaj pieczenia. Więc robię wszystkie potrawy na góra /dół bo tylko to pamiętam gdzie było.Więc nici chyba z tarty:(:(Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko temperaturę ustawisz właściwą to wyjdzie Ci. Ustaw grzanie na góra/dół i piecz 20 minut pod przykryciem, a 25 bez przykrycia.
      Daj znać jak upieczesz czy Ci wyszło. :)

      Usuń
    2. Dzięki za radę :) Na pewno dam znać jak wyszła!!Pozdrawiam Dominika

      Usuń
    3. Jak starły się oznaczenia od piekarnika to radzę ci online znaleźć model kuchenki jaką posiadasz i wtedy powinnaś mieć wszystko opisane co i jak funkcjonuje

      Usuń
  4. wspaniala tarta,piekne zdjecia,zapisiuje i wykorzystam niebawem,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie, spróbuję zrobić, obym nic nie popsuła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie a na dodatek jest pokryta kruszonką! BIORĘ CAŁĄ! :)
    Pozdrawiam www.mybettermeals.blog.spot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z jabłkami...a to wygląda powalająco

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tarty zwlaszcza z jablkami i kruszonka ;))) na pewno wyprobuje Twojej! Wyglada wysmienicie! Ania.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy blog :) Dodaję do obserwowanych!

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam wlasnie upieklam tylko, ze z truskawkami I borowkami:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Malgosiu Ile owoców na ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dowolna, :) chodzi o to aby wysokościowo owoce nie przekroczyły formy

      Usuń
  13. Dziękuje będę robię wieczorem po pieczeniu chleba.A dziś na deser było truskawkowe ptasie mleczko :)pyszności .

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy foremka do tarty może być silikonowa??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie robię na Święta. Dam znać czy się udało, bo wygląda bardzo apetycznie:)

      Usuń
  15. Witam,

    własnie robie tarte i wg przepisu jest poracja mąki tylko 30 dag. Czy to nie pomyłka? Bo przy tej ilości ciasto nie wychodzi mi "sypke" czy nie powinno być 300?

    Pozdrawiam cikunia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 300 dag to byłoby 3 kilo ;)
      w przepisie jest 30 dag czyli 300 gramów

      Usuń
    2. Faktycznie! Przepraszam przez te święta jestem zakręcona i nie zwróciłam uwagi, ze to dag a nie gramy :)

      Gosiu dla Ciebie i Twoich bliskich życzę zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy!
      Ps. mufinki z czekoladą i sernik z Amaretto SUPER!!! dzięki za inspiracje!!!

      cikunia
      cikunia

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję :)
      Dla Ciebie również zdrowych, spokojnych Świąt,

      Usuń
  16. kostka masła to 200g czy 250g?

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam , właśnie piekę tartę z Twojego przepisu i z niecierpliwością czekam na efekt.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, chcę zrobić tą tartę na niedzielę tylko zapomniałam którą stroną do góry układa się folię aluminiową, błyszczącą czy matową? Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Masło ma być zimne i twarde czy ciepłe i miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu, czy na redukcji jest dozwolona tarta wytrawna? Dopiero zaczynam odchudzanie i pomiętam jak pisalaś, że przez pierwsze 3 miesiace słodycze odpadają ale czy takie wytrawne wypieki też? Chciałabym zrobić tartę z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem na przyjęcie urodzinowe i zastanawiam się, czy mogę sobie pozwolić na kawałek w ramach kolacji... Dodam, że jestem na redukcji od tygodnia, a mój metabolizm jest mega spowolniony przez efekt jojo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie zalecam tart wytrawnych. Ciasto kruche jest tłuste.

      Usuń