poniedziałek, 4 marca 2013

TARTINKI - małe kanapeczki na duży apetyt

Doskonała przekąska na każdą okazję. Na duże przyjęcie, i kameralne spotkanie ze znajomymi. 
Mini kanapeczki zwane tartinkami to nieograniczone możliwości i ogromne pole do popisu. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego, na co akurat mamy ochotę. 

Do przygotowania tartinek, w moich trzech wersjach, potrzebujemy (ilość poszczególnych składników zależy od ilości tartinek, jaką chcemy przygotować) :

* pieczywo 
* masło osełkowe
* jajka
* majonez lub serek naturalny  "Twój Smak"
* pomidor
* koperek
* polędwica łososiowa
*czarne oliwki
* pasztet


Z chleba wycinamy dowolny kształt - krążki, kwadraty, trójkąty. 
Przygotowujemy pastę jajeczną: drobniutko siekamy 3 jajka, dodajemy łyżeczkę majonezu lub serka "Twój Smak", pół łyżeczki musztardy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Chlebek możemy posmarować masłem. 

3 komentarze:

  1. STRASZNIE APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ:):)dOMINIKA

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam robić takie kanapeczki :) czasem wykorzystuję małe sucharki, które dzięki paście, np. jajecznej robią się bardziej miękkie, a małe kwadraciki wyglądają wspaniale na kwadwatowym talerzu :)
    Tak czy inaczej, z chęcia bym zjadła jedną (no, może dwie) Twoje kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również uwielbiam małe "fikuśne" kanapeczki. Apetyt wyostrza się od samego patrzenia ;)

    OdpowiedzUsuń