środa, 27 marca 2013

Wielkanocne jajeczka z kremem z wędzonego łososia i koperkiem

Nie ma Wielkanocnego stołu bez jajek. Według tradycyjnych wierzeń jajko posiada niezwykłą moc,która chroni przed złem, przynosi urodzaj i obdarza płodnością.
Z pozoru proste i zwyczajne jajka możemy przygotować na nasz Wielkanocny stół na niezliczoną ilość sposobów. Możliwości jest mnóstwo a wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Ja dziś proponuję jajeczka z kremem z wędzonego łososia i koperkiem.

 Składniki na 5 jajek ( 10 połówek )
* 150 gram wędzonego łososia
* opakowanie kremowego serka naturalnego
* pół pęczka świeżego koperku
* łyżeczka musztardy 
* sól, pieprz
* mieszanka różnych sałat i kiełki rzodkiewki do przystroju

Sposób przygotowania:
1. Gotujemy jajka na twardo ale tak aby żółtko nie było do końca ścięte. Ja wkładam jajka do zimnej wody i od zagotowania trzymam 4-5 minut.
2. Łososia siekamy bardzo drobniutko (można zmielić w maszynce). Dodajemy serek,musztardę i koperek. Wszystkie składniki ucieramy. Doprawiamy pieprzem i solą (jeśli jest taka konieczność bo łosoś sam w sobie jest słony).
3. Krem wykładamy na połówki jajek. Jajka kładziemy na półmisek udekorowany świeżymi sałatami i kiełkami rzodkiewki.

Ja wykładam krem na polówki jajek z żółtkami. Lubię połączenie smaku świeżego żółtka z kremem łososiowym ale można też usunąć żółtka i podać same białka z kremem łososiowym.

Jedno faszerowane jajeczko (połówka całego jajka) ma ok. 60 kcal  




























25 komentarzy:

  1. ja nie jestem smakoszką jajek na zimno, Twoje prezentują się wspaniale na tych kiełkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotuję jajka przed samym śniadaniem i robię na świeżo (krem można zrobić wieczorem w sobotę wtedy wszystkie składniki fanie się połączą). Jajka są jeszcze lekko ciepłe.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię. Zresztą lubię wszystko co z łososiem.

      Usuń
  3. Na takie jajeczka bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za jajkami, ale takimi nie pogardzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fantastycznie! Mniam! Mam zamiar zrobić takie tylko, że z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tuńczykiem nie robiłam, muszę spróbować bo lubię tuńczyka.

      Usuń
  6. Małgosiu, widzę, że będziemy miały bardzo podobny zestaw dań na świątecznym stole :)) To ja Ciebie zapraszam teraz na jajka faszerowane awokado i dodatkiem wędzonego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie u Ciebie! :))
    Jaja uwielbiam w każdej postaci. Z takim farszem też z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Racja, nie ma Wigilii bez jajek :) Wesołych świąt i smacznego jajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wigilii powiadasz ? No fakt, aura jest taka, że jak by się choinkę ubrało i usmażyło karpia to nikt by się pewnie nie zorientował, że to nie te święta :)

      Usuń
  9. Krążę po polskich blogach kulinarnych i co kolejny to nowy fajny przepis na jajka. Podoba mi sie dodatek łososia, dosyć oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapowiada się smacznie ;) mam pytanko czy majonez użyć zwykły np. Winiary czy lepiej 3% tłuszczu Hellmans tylko że ten za to ma wiecej cukru??

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu a jaki serek kremowy naturalny?coś typu łaciaty czy almette?czy o taki chodzi czy o jakiś lżejszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za odpowiedź aż uwierzyć nie można że tak smacznie może być i nie koniecznie kalorycznie.U mnie jajeczka z łososiem będą królowały w tym roku.pyszne przepisy. Małgosiu pozwolę sobie zadać tu pytanie o chleb- ponad tydzień temu piekłam po raz pierwszy-wyszedł idealny w środku piękny trochę skórka jakby spieczona ale piekłam godzinę więc może u mnie 50 minut by wystarczyło.a ten zakwas który odłożyłam do następnego chlebka stoi w lodówce 9 dni i urósł tak nie cały litr może 0,7. czy mimo tego wyjdzie chleb? i on tak pachnie winnie jakoś?

      Usuń
    2. Dziękuję, wszystkiego pysznego na Święta:)))

      Usuń
  12. Małgosiu troszkę przerobiłam twój przepis- zmiksowałam wszystko łącznie z jajkami na jednolitą masę. Wyszła przepyszna pasta do chleba! Super to połączenie jajka z łososiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu, łosoś wędzony na zimno czy na gorąco?

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu, łosoś wędzony na zimno czy na gorąco?

    OdpowiedzUsuń