sobota, 30 marca 2013

Wielkanocny mazurek kajmakowy przełamany cierpką czarną porzeczką

Mój debiutancki mazurek. Tak, tak ..... :)
W mojej rodzinie na Wielkanoc nie piekło się mazurków. W tym roku postanowiłam to zmienić.
Szlaki przetrze mazurek kajmakowy. A żeby nie było zbyt słodko, słodycz przełamie domowa, cierpka konfitura z czarnej porzeczki.




























Składniki:
* 250 gram mąki krupczatki
* kostka (250 gram) masła
* 100 gram cukru
* 5 całych jajek
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* gotowa masa kajmakowa
* płatki migdałów
* kandyzowana skórka pomarańczowa
* domowa konfitura z czarnej porzeczki

Cały mazurek ma ok. 4000 kcal

 Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 165 st. z termoobiegiem.
2. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka. Ucieramy na gładką masę.
3. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
4. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.
5. Ciasto dzielimy na dwie części. Formy do pieczenia wykładamy papierem posmarowanym masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 15 minut.
6. Wystudzone placki przekładamy dżemem porzeczkowym.
7. Górę dekorujemy masą kajmakową i pozostałymi składnikami do dekoracji według uznania.

 

20 komentarzy:

  1. Piękny ten mazurek :) Musi być pyszny.

    Ja w tym roku zrobiłam mazurem na waflach- przepis na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    Właśnie zastanawiam się nad dekoracją moich mazurków.
    Ciepłych i radosnych świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny debiut! ta masa kajmakowa po bokach działa na moje śliniaki :)

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mazurkowy debiut wspaniały :)
    Życzę Ci Świąt radosnych , zdrowych i pełnych miłości ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i również życzę zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt,niech w końcu zawita do nas wiosna :)

      Usuń
  5. Jak pięknie ozdobiony! Pozazdrościć takiego ciacha na świątecznym stole! :)
    Wesołych świąt życzę! Cudownej atmosfery i pysznego jedzonka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się ta porzeczka:) wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo poświątecznego przejedzenia chrupnęłabym z przyjemnością...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci że mazurek najlepszy jest jak postoi 2-3 dni. Dziś jest jeszcze fajniejszy niż w święta :)

      Usuń
  8. kajmak + cierpka czarna porzeczka = najlepsze co może się zdarzyć w Święta !:)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy ktoś uwierzy, że nie jadłam nigdy mazurka ?? :) W moich rodzinnych stronach zawsze robiło się serniki... ale moja słabość do kajmaku i ten pyszny przepis chyba przyczyni się do zmiany tego stanu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwierze bo tez nie jadlam i u nas tez piecze sie serniki. Pochodze z malopolski.

      Usuń
  10. Jest to przepis pochodzacy z lat 70-tych. Wtedy to wlasnie kostka masla miala 250g a nie tak jak teraz 200g :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj Małgosiu

    Jakiej wielkości masz formy do pieczenia ciasta mazurkowego ?
    Pozdrawiam Cie serdecznie i życzę zdrowych i rodzinnych Świąt
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. A jesli nie mam dwoch takich samych form do ciasta moge upiec w jednej i przekroic ciasto? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się że może się nie udać przekroić na pół kruchego ciasta.
      Będzie się kruszyć.

      Usuń