czwartek, 11 kwietnia 2013

Bruschetta con l'uovo - Włoska klasyka w nowym wydaniu !

Bruschetta! Włoska przystawka! Grzanka! W swej tradycyjnej formie,jako danie prostych rolników,plantatorów oliwek z południa Włoch, podawana z roztartym czosnkiem i oliwą.
Robiona z opiekanego nad ogniem chleba na zakwasie lub ciabatty bez soli. Nigdy z bułki czy amerykańskiego wynalazku, czyli chleba tostowego.
Kluczem jest pieczywo więc to co na niego nałożymy zależy od tego na co akurat mamy ochotę. Najbardziej znaną i rozpowszechnioną wersją jest bruschetta z pomidorami i bazylią.
Ja dziś proponuję wersję śniadaniową czyli bruschettę z jajkiem z płynnym żółtkiem i szczypiorkiem.
Nie będę opiekała ciabatty nad ogniem. Użyję gofrownicy :) 

Jedna bruschetta widoczna na zdjęciu poniżej ma ok. 200 kcal 

Składniki na jedną bruschettę:   
* połówka ciabatty
* jajko
* masło
* szczypiorek









Przygotowanie:
1. Ciabattę opiekamy w gofrownicy.
2. Na maśle smażymy jajko. Pod przykryciem, delikatnie na małym ogniu. Żółtko ma być płynne.
3. Jajko kładziemy na opieczoną ciabattę i posypujemy szczypiorkiem.

Prosto, z prostych składników. 

Bon Appetit


  
                                                                                                                                                                                            


23 komentarze:

  1. Bardzo lubię tę klasykę!
    Pyszne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, fajny sposób z gofrownicą!

    OdpowiedzUsuń
  3. :) A ja dzis miałam na sniadanie jajecznice z szyneczka i szczypiorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. :) a ja dzis mialam na sniadanie jajecznice z szyneczka i szczypiorem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie kanapki! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chcieć, to móc! Dobry pomysł z tą gofrownicą. Rzeczywiście chyba najbardziej znana wersja jest z pomidorami. Moja mam kroiła pomidory w kosteczkę i mieszała z oliwą i bazylią. A ciabatę lekko podpieczoną smarowała rozgniecionym czosnkiem- pycha!
    Twoja wersja też mi odpowiada. Jajowa ze mnie dziołcha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysłowe! Chociaż jestem miłośniczką jajek na twardo, to te Twoje wygląda tak apetycznie...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale:-), moja ulubiona to podpieczony na oliwie chlebek zakwasowy, wtarty w niego pomidor i czosnek a na wierzchu szynka serrano i niebieski ser:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z niebieskim serem i szynką serrano brzmi bardzo ciekawie, smaku mi narobiłaś :)

      Usuń
  9. Wygląda bardzo smacznie ..jestem tu dopiero od kilku minut, ale zaczynaam być bardzo głodna..i nie wiem jak długo wytrzymam ..ha ha ha Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja uwielbiam takie jajka z płynnym żółtkiem...na śniadanie, na obiad i na kolację mogę je jeść i nigdy mi się nie znudzą:)

    OdpowiedzUsuń
  11. opieczone pieczywo, jajko i szczypiorek - rewelacja! po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Teraz Ty mi smaki narobilas ;) apetycznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie małe ingerencje w klasyczne wydania...
    pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajnie to wygląda. Ciekawy i jednocześnie prosty pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bruschettę zazwyczaj jadam po południu, ale twoja wersja śniadaniowa jest super.
    Ja ostatnio robiłam z boczkiem i serem camembert oraz w innej wersji z tuńczykiem i pomidorami. Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  16. ciabatta z Lidla jest ok? :) jutro wraca mężuś z delegacji to zrobię takie śniadanko, a na obiad Twoje gołąbki. generalnie już cała lodówka jest zsynchronizowana z Twoim blogiem, także niech się mój M przyzwyczaja;)
    właśnie jestem po kolacji chlebek żytni+pesto+grani+pomidor pycha a do tego kieliszek różowego winka (bo wszystkiego nie można sobie odmawiać ;-) pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaka ciabatte polecacie?

    OdpowiedzUsuń
  18. Przewrazliwiona jestem i boje sie plynnych zoltek tak samo z jajkami na miekko :/ Ile je gotowac by byly bezpieczne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jajka na miękko- 4 minut licząc od zagotowania wody (ale jajka wkładasz do zimnej)

      Usuń