poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Krem z porów i łososia norweskiego z imbirem i chrupiącymi grzankami

Dzisiejsza zupa krem to moja wariacja na temat kremu z porów i świeżego fileta z łososia norweskiego , którego uwielbiam.
Krem z porów jest genialny na każdą okazję. Zupa rybna jest zdrowa i bardzo smaczna. Dwie zupy na jeden obiad ? Tak się składa, że mam ochotę i na jedno i na drugie  ...... A gdyby tak połączyć dwa smaki?

Analiza smaków, połączeń .... rach, ciach, ciach ..... tam dodać, tu zabrać i wyszła świetna zupa.
Polecam i zapraszam ! 

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 200 kcal


Składniki:
* 4 ziemniaki
* 4 białe części pora
* 1 cebula
* 300 gram świeżego fileta z łososia norweskiego
* 3-4 litry bulionu warzywnego
* sól, pieprz cytrynowy,
* masło
* świeży imbir (korzeń 3 cm)
* pieczywo do przygotowania grzanek

Przygotowanie:
1. Cebulę, pory i obrane ziemniaki kroimy na
kawałki.
2. W woku lub wysokim rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy jarzyny i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Zeszklone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu.
3. Łososia solimy i nacieramy pieprzem cytrynowym.
3. Na patelni, na łyżce masła delikatnie smażymy łososia a następnie przekładamy do garnka z zupą. 
4. Dodajemy starty na tarce imbir. Gotujemy ok. 20 - 25 minut.
6. Miksujemy na gładki krem.

7. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą (wszystko zależy od stopnia doprawienia bulionu)
8. Zupę dekorujemy przygotowanymi na patelni świeżymi, chrupiącymi grzankami.


24 komentarze:

  1. Kremowa zupa, pyszności!
    Bardzo odpowiada mi kompozycja smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego brak mi odwagi do ugotowania takich pyszności....?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli masz ochotę na taką zabawę to zapraszam po odbiór wyróżnienia Liebster Award na: http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/2013/04/nominacja-liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. az tyle litrow bulionu jest potrzebne ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od konsystencji zupy. Podałam 3-4 L w zależności od gęstości ponieważ ziemniaki mogę być większe lub mniejsze, to samo z białą częścią pora (różne są pory, ciężko określić dokładnie) więc ilość bulionu jest "ruchoma". Zupą nakarmisz 6-7 osób :)
      Pozdrawiam,

      Usuń
  5. O kurczę, jakie tu eleganckie pyszności!:) do kremu z porów to się już od dłuższego czasu przymierzam i przymierzyć nie mogę... :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam, krem z porów sprawdza się doskonale przy każdej okazji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam kremu z dodatkiem ryby, ale pomysł super, pewnie go wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To sa 3 , 4 litry czy trzy czwarte litra :) ja Bede gotowac tylko DLA 2 osob. Moglabys podac proporcje prosze... Nie chce zeby wyszla zbyt wodnista :) z gory Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  9. To sa 3 , 4 litry czy trzy czwarte litra :) ja Bede gotowac tylko DLA 2 osob. Moglabys podac proporcje prosze... Nie chce zeby wyszla zbyt wodnista :) z gory Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Malgosiu, czy zupa bedzie również aromatyczna gdy ugotuje ja na kuraku?
    Pozdrawiam,Kasia

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, a może byś tak książkę kucharską wydała? Myślę, że byłby to strzał w dziesiątkę :-)
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy tego łososia ze skórą smażymy i ze skóra do tego kremu dodajemy???

    OdpowiedzUsuń
  13. Wlasnie zjadłam ta zupe i jestm ZACHWYCONA! Idealnie wywazone smaki do tego podsmażony losos ( ja dalam ze skora i nie miksowałam go razem ze zupa tylko dalam na talerz w kawałkach) Nastepna zupa Twojego pomysłu która na stale zagoscila w naszej kuchni.
    SUPER! SUPER! SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  14. czy podana kaloryczność jest już z grzankami?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy ten krem nie bedzie zbyt ostry dla 2,5 letniego dziecka?

    OdpowiedzUsuń