piątek, 19 kwietnia 2013

Kukurydziane tortille z avocado, paluszkami krabowymi, jajkiem i chrupiącą sałatą.

Wiosennych przekąsek ciąg dalszy ! Pogoda jest tak cudna, że wchodzę do kuchni na krótko i staram się przygotowywać takie dania, które mogę zapakować w lunch box i zjeść gdzieś na powietrzu. Teraz tak się żywię. Dopóki nie naciesze się wiosną nie robię skomplikowanych dań !


Kukurydziane tortille świetnie się sprawdzą jako danie do zabrania ze sobą do parku, do pracy,na piknik, na leniwą sobotę z książką na balkonie ...... możliwości jest mnóstwo. Co kto lubi !

Składniki na tortille kukurydziane:
* 200 gram mąki kukurydzianej
* 1 jajko
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka masła
* 250 ml ciepłej wody (w razie potrzeby więcej)
* oliwa do posmarowania patelni (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Mąkę zmiksować na gładką masę z solą,rozpuszczonym masłem, jajkiem i wodą.
2. Smażyć na suchej patelni (bądź delikatnie muśniętej oliwą) .

Składniki na farsz:
* 2 dojrzałe avocado
* 2 jajka ugotowane na twadro
* 2 opakowania paluszków krabowych
* sałata lodowa
* łyżeczka musztardy
* sól, pieprz

1. Paluszki krabowe i jajka drobno siekamy. Łączymy z roztartym avocado i musztardą.
2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Powstałym farszem smarujemy tortille. Na farsz kładziemy sałatę i zawijamy w rulonik.

Jedna cała tortilla 
( z całego placka o średnicy ok. 15 cm ) 
ma ok. 290 kcal 






























55 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, fajnie ze tortille nie kupne;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu nie tych lubię kupnych, są zimne i sztywne strasznie.

      Usuń
  2. ech ... tak smakowicie wygladaja ze az czuje ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, bardzo fajnie wyglądają. Mam jednak dwa pytania, w składnikach na tortille podałaś oliwę a potem już nie ma o niej mowy, dodajesz ją do ciasta? czy smarujesz patelnie?
    A jakiej wielkości te opakowania paluszków krabowych, widziałam bardzo różne gramatury, możesz podać konkretniej chociaż ile sztuk tych paluszków? żeby się dobrze smakowo komponowało :)
    I jeszcze czy myślisz, że można by takim farszem napełnić zwykłe naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu paluszków krabowych w sumie 200 gram.Oliwą smaruję patelnię ale delikatnie,pędzelkiem (nie może jej być za dużo).

      Co do zwykłych naleśników to jak najbardziej :)

      Usuń
  4. Wszystko wygląda tak apetycznie, że nawet te paluszki krabowe - których się boję:p - zjadłabym bez wahania, w takim towarzystwie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. paluszki krabowe to tak naprawdę nic innego jak biała ryba ;) Co prawda paluszki te mają dosyć specyficzny smak ale mam nadzieję że ci posmakują ;)

      Usuń
  5. fajnie to sobie wymyśliłaś! chociaż boję się paluszków krabowych :) widziałaś ile procent tam jest kraba?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem :) Ale tak lubię ten smak, że rozgrzeszam się :)

      Usuń
  6. Gosiu! Ależ pysznie u Ciebie, tyle przepisów na moje ukochane naleśniki...
    Zacznę chyba od razowych.
    Gosiu ! Sorry ,że krytykuję, ale czy wiesz z czego są paluszki krabowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Aniu, wiem ale ja je tak lubię ...... :) I w sałatkach i w sushi i w tortilli. Najbardziej w połączeniu z jajkiem i avocado. Uwielbiam ten smak więc przymykam oko :)

      Usuń
    2. Ja też, ja też :-) Czasem zaszaleję i kupię w sklepie rybnym kawałki mięska krabowego...

      Usuń
    3. ja też uwielbiam paluszki - często jem z jajkiem i pomidorkami :)

      Usuń
  7. czy ten wsad nie jest zbyt suchy?Pytam ,boi chcę zrobić .pozdrawiam-czesiag

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale narobiłaś mi ochoty na tortille! Wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Paluszki krabowe jadłam tylko raz w sałatce, muszę ich spróbować w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie pyszne zawijaski! Lubię takie przekąski :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie zdrowe i piękne jedzenie zawsze podwyższa u mnie poziom endorfin :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale inspirujesz, brzmią przepysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Doskonała propozycja - na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis. Doceniam samodzielne przygotowanie tortilli. Prowadzisz ciekawy blog, pełen inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za słowa uznania. Jest mi bardzo miło :)

      Usuń
  15. ja również lubie tortille własnej roboty,a Tobie widzę wyszły fajne mięciutkie,mam pytanie, jaką konsystencje ma ciasto? jest lejące?

    OdpowiedzUsuń
  16. A można czymś zastąpić avocado?

    OdpowiedzUsuń
  17. Oczywiście. Możesz dodać np. zmieloną (gotowaną) pierś kurczaka, pieczarki, pieczoną paprykę (bez skóry).
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  18. Paluszki krabowe i jajko? Albo awokado i jajko? Hmmm boje sie tej kombinacji, ale chyba sprobuje!!:))

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i wyszły bardzo smaczne :) pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
  20. witaj Małgosiu mam pytani,czy te składniki na ciasto i farsz to jest na jedną tortillę,czy więcej,czekam na odpowiedz,pozdrawiam i dziękuję za super bloga :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie kilka, spokojnie najecie się w parę osób :)

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedz,tak myślałam,że jest to na więcej sztuk ale wolałam się upewnić:-) pa!

      Usuń
  21. Nie mam pojęcia jak zrobiłaś takie dobre te tortille :( dzisiaj próbowałam je zrobić, ciasto wyszło bardzo gęste i twarde, miało taką konsystencję jakbym miała piec zwykłe ciasto, nie wiem, może powinno być płynne? Użyłam dokładnie takich proporcji jak w przepisie. Wyszły mi z tego 3 grube placki, które były bez smaku :( Co zrobiłam źle? Czy powinnam dodać więcej wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zdecydowanie więcej wody
      nie wiem czy to się mąką ma ale w sumie mąka to mąka

      Usuń
  22. Dzień dobry,
    chciałam zapytać jaką wartość kaloryczną na jedna tortilla (sama sucha, bez farszu).
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    Ewa Dziki

    OdpowiedzUsuń
  23. Serdecznie dziękuję :)
    Ewa Dziki
    P.S. aha, robiłam jeszcze "Casserole with blue cheese" - pycha, cud, mód i orzeszki!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam dziś z 3 porcji, bo rodzina duża :D i wszystkim bardzo, ale to bardzo smakowało. To było moje drugie podejście do tortilli i zdecydowanie ten przepis bardziej przypadł mi do gustu. Musiałam jedynie dolać do ciasta więcej wody :) Zrobiłam też małą modyfikację w farszu - zamiast paluszków krabowych dałam wędzoną makrelę i muszę powiedzieć, że to był strzał w 10 ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Co zrobiłam źle? Tortille wyszły bardzo kruche. Przy smażeniu i przekładaniu na drugą stronę rwały się. Podczas podrzucania na patelni również....:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za długo smażyłaś i za bardzo się wysuszyły.

      Usuń
    2. Tak jak przy zwykłych naleśnikach

      Usuń
  26. Wyszły przepyszne, ale zwinąć się nie dały

    OdpowiedzUsuń
  27. Z tym przepisem jest coś nie tak. Pomimo, że dolałam dużo więcej wody niż przepisie (zrobiłam konsystencję jak na naleśniki) pierwsze dwa placki nie wyszły. W końcu dodałam zwykłej mąki i jajko, dosypałam curry i było ok. Ale szału nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosiu, zrobiłam wszystko wg Twojego przepisu, ale naleśniki mi się rozwalały- pękały. Nie wyszedł mi żaden:(. wiem ze maka kukurydziana jest specyficzna, ale jak Ty to robisz ze Twoje na zdjęciu wyglądają na sprężyste i nie rozwalone?
    Moze tajemnica tkwi patelni?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za długo smażyłaś i sie wysuszyły za bardzo

      Usuń
  29. Małgosiu powiedz mi, jeśli zrobię z połowy porcji to będzie w porządku dla 2 osób na obiad? ☺
    Czy za dużo?

    OdpowiedzUsuń