piątek, 26 kwietnia 2013

Tydzień Włoski : Pizza Italiana !

Kuchnia włoska jest mi najbliższa, uwielbiam jej prostotę, aromaty, smaki, zapachy.
Odwiedziłam we Włoszech wiele ciekawych miejsc, jadłam wiele ciekawych potraw ale marzy mi się kulinarna podróż do toskańskiej winnicy ..... nie w celach turystyczno - poznawczych ale w celu kulinarno - edukacyjno -relaksacyjnym :)
Mam nadzieję, że na spełnienie mojego marzenia nie przyjdzie mi czekać zbyt długo :)

Rozpoczynam na blogu tydzień włoski.
A rozpocznę go od dania,które każdemu kojarzy się z Włochami a mianowicie od pizzy.
Pizza na cienkim cieście, z sosem pomidorowym własnej roboty, oliwkami, mozzarellą i szynką Serrano.
Włoska kuchnia nie lubi przepychu. Włosi nie łączą w jednym daniu więcej niż 5 składników.


 Składniki na ciasto na jedną pizzę szer. 30 cm:
*  15 dag mąki 
* 1,5  dag drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* szczypta soli
* 2 łyżki ciepłego mleka  
* 1 łyżka oliwy 
* 1/4 szklanki ciepłej wody 

Przygotowanie:
1. Do kubeczka wkładamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem,dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i ucieramy na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż "urośnie". 
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto.
3. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. 


Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów).
4.Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Układamy składniki.
5. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. Pieczemy 10 minut.

Składniki na sos pomidorowy do pizzy:
* puszka pomidorów krojonych
* pół małej cebuli
* pół czerwonej papryki
* łyżka masła
* sól, pieprz, mielona słodka papryka 

Przygotowanie:
1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę.
3. Dusimy bez przykrycia aż woda z pomidorów całkowicie odparuje - sos ma być naturalnie gęsty. 
Niczym go nie zagęszczamy. 
4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. 
Ja sosu nie miksuję ani nie przecieram. 

Pozostałe składniki:
* garść oliwek 
* kilka plasterków szynki Serrano
* ser mozzarella 

Dekorujemy pizze. 
Czas do pieca :)  

 Cała pizza zrobiona ściśle według mojego przepisu 
ma ok. 2000 kcal.
Jeśli pizzę pokroimy na 10 równych kawałków, 
każdy będzie miał ok. 200 kcal.

Buon appetito ! 

152 komentarze:

  1. Pyszności! Nie ma to jak domowa pizza.

    OdpowiedzUsuń
  2. na ile czasu do pieca ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10 minut. Czas pieczenia jest podany w przepisie na ciasto !
      Pozdrawiam !

      Usuń
  3. u mnie pizza będzie jutro na obiad ;) twoja wygląda swietnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dziś też robię pizzę, ale mam formę prostokątną i robię na grubym cieście- by mój luby się najadł;-) czas pieczenia to 20-25 minut w temperaturze 180st i też wychodzi pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna pizza!
    też uwielbiam włoskie smaki
    w wakacje kilka dni spędziłam w Toskanii ale to stanowczo za mało, trzeba by było tam pomieszkać chwilę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pizzę!
    U mnie dzisiaj mini pizze ze szpinakiem, jutro przepis wstawię na bloga :)
    Pysznie Ci wyszła i ten sosik pomidorowo-paprykowy - pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, a jakiej wielkości wychodzi pizza z podanej ilości ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda idealnie. Idę coś zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pizzę, typową włoską w szczególności. Będą we włoszech byłam bardzo zdziwiona, że można tam kupić pizzę białą- bez żadnych dodatków i czerwoną z samym sosem pomidorowym - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,Włosi to minimaliści. Najbardziej popularną pizzą jest ta z samym sosem i mozzarellą.

      Usuń
  11. Też ostatnio robiłam pizzę, uwielbiam kuchnię włoską, Twoja wygląda apetycznie.. bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pizze. Mam już swój wypróbowany przepis autorstwa Ewy Wachowicz ale chętnie przy najbliższej okazji wypróbuję Twój:)Pozdrawiam serdecznie Dominika

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach, to będzie mój ulubiony tydzień u Ciebie! Jestem zakochana w kuchni włoskiej, od tradycyjnej pizzy, poprzez makarony po... no właśnie? Może zaskoczysz mnie czymś ciekawym... a nawet jeśli nie, to i tak wpraszam się na ten tydzień do Ciebie, bez dwóch zdań^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ! Będzie dużo fajnych połączeń smaków :) !!!

      Usuń
  14. Smakowita pizza! :) Jak tydzień włoski, to będę zaglądać, uwielbiam tą kuchnie...:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam każdą pizze a Twoja wygląda mega apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pizzę, a szczególnie tę robioną w domu. Właściwie co do kuchni włoskiej to możliwości kompozycji sładników są właściwie nieograniczone. Wygląda to naprawdę niezwykle apetycznie. Będę musiała wypróbować w najbliższy czasie. :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Zatem czekam na przepis na lazanie,będzie??:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :)! czekam z niecierpliwością na przepis :)!

      Usuń
  18. wygląda mega smacznie! bardzo podoba mi się temat przewodni, uwielbiam włoską kuchnię

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis! Szczególnie na ciasto, które wyszło mi, jak moje ulubione - z Pizza Dominium. Dzięki i czekam na więcej takich fajnych kulinarnych propozycji ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Najlepszy przespis na ciasto do pizzy. Niedawno byli u mnei goscie, upieklam 7 szt pizzy z Twojego przepisu i wszytskie poszly nie zostal ani nawet okruszek. Dzieki.
    Szkoda tylko, ze nie moge jesc jej codziennie bo ja uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak Wy to robicie? Jak znajdujecie czas na pieczenie chleba czy robienie domowej pizzy??

    OdpowiedzUsuń
  22. a czy można dać suche drożdże ? jeżeli tak to ile? mam ochotę na pizze ale mam w domu tylko suche .... a do sklepu nie chce się iść w taką pogodę :( Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam , czy mogę użyć do przepisu drożdży suchych? Jeżeli tak to ile? Mam ochotę na pizze ale jedynie co mam to suche drożdże .... a do sklepu w taką pogodę nie chce się iść :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, mam nadzieję że nie piszę za późno :) Musisz użyć ok. 4 gramy drożdży instant :)
      Pozdrawiam,

      Usuń
  24. Witam, Jaka można być przyczyna kurczenia się ciasta podczas jego wałkowania? pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto jest sprężyste i elastyczne (nie suche) to nie ma powodów do zmartwień. Trzeba po prostu mocno wałkować. Dobrze rozwałkowane nie powinno się bardzo kurczyć.

      Usuń
  25. a oregano nie trzeba dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie dodaję, ale jak lubisz z oregano to oczywiście dodać możesz :)
      Pozdrawiam,

      Usuń
  26. Robilam, dziekuje za przepis :-) dodatki troszke inne ale ciasto fantazja :-) byla to pierwsza upieczona wlasnorecznie pizza, domownicy zachwyceni :-) innej juz niecgca :-):-) pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  27. Pizze polecam piec na odwróconej, ceramicznej formie do tarty. Wcześniej formę nagrzewamy ok 20 min w piecu. Ja mam formę z duki i sprawdza się super.

    OdpowiedzUsuń
  28. Pizza pyszna. Z przepisów korzystam od niedawna ale w 100% polecam. Zdrowo i jak smacznie. Czekam na nowe.

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu, czy masz może jakiś sprawdzony przepis na pizze na mące pełnoziarnistej? Planuję zrobić,a wiem że na Twoich przepisach można zawsze polegać :). pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda skorzystaj z tego przepisu ! Ja robię z niego pizzę na każdej mące :)

      Usuń
  30. Witaj,właśnie robię pizzę z Twojego przepisu i może pytanie jest głupie ale czy pizzę wkładamy 2 razy do pieca czy po prostu rozwałkowane ciasto smarujemy sosem i układamy wszystkie składniki łącznie z oliwkami, szynką i serem i te 10 min wystarczy?Czy może najpierw same ciasto wkładamy do pieca na 10 min a potem układamy składniki i do pieca?hmmm...Przepraszam sle pierwszy raz w życiu robię sama pizze, mam nadzieje, że wyjdzie i wszystkim domownikom będzie smakowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozwałkowujesz ciasto, układasz składniki i do pieca :) 10 minut wystarczy.
      W zależności jak mocno rozwałkowałaś sprawdzasz brzegi. Jeśli są jasne potrzymaj 2-3 minuty dłużej.

      Usuń
  31. Nie wierzyłam, że się uda a JEDNAK WYSZŁA:) juuupi! Super, bardzo się cieszę. Kolejny przepis jaki od Ciebie wykorzystam to będą pulpeciki z łososia, tylko nigdzie nie kupiłam sosu rybnego, jednak wierzę, że bez tego też wyjdą pyszne!Dzięki!!! Miłego wieczorku!

    OdpowiedzUsuń
  32. A czym wykładasz bądź posypujesz blachę? Robiłam ostatnio tę pizzę, wyszła rewelacyjna, ale ciasto troszkę przykleiło mi sie do blachy.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam taką siatkę do pizzy (kupiłam w makro), jeśli pieczesz na zwykłej blaszce wyłóż papierek do pieczenia (dobry jest z rossmana)

      Usuń
  33. Dziekuje za odpowiedz :) na pewbo wykorzystam rade
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy masz może sprawdzony przepis na Calzone (najlepiej w bardziej dietetycznej wersji)? Pozdrawiam. Asia

    OdpowiedzUsuń
  35. witam, czy robilaś moze kiedys pizze z ciemnej mąki ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,korzystając z tego przepisu możesz użyć mąki ciemnej

      Usuń
    2. Mąka graham też może być?

      Usuń
    3. włąsnie miałam o to pytać:) dzięki:)

      Usuń
  36. Mam tylko jedno pytanie: skoro pizza ma 1600 to gdy podzielimy na 10 kawałków jaden kawałek ma 160 kcal, 200 kcal ma gdy podzielimy tradycyjnie na 8 kawałków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Ci bardzo,
      wkradł się chochlik ;) zerknęłam do moich wyliczeń i już poprawiłam,

      Usuń
  37. A ja mam pytanie czy ta pizze moge zrobic z maki bezglutenowej np. z ryzowej/kukurydzianej/gryczanej lub z mieszanki tych mak? wiem,ze to juz nie bedzie to samo,ale najbardziej tesknie za pizza :( Karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie próbowałam, spróbuj i daj znać, bo sama jestem ciekawa

      Usuń
  38. Czy mogę użyć do tego przepisu mąki orkiszowej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam. Potwierdzam, pyszna. Pizza wystarczyła na 2 dorosłe osoby. 10 min w piecu. Przepis super 👌

      Usuń
  39. Dzisiaj u mnie pizza. Niestety dla reszty mojej rodziny nie przejdzie sos - musi być ketchup.
    Ale sobie zrobię sos, dodam mozzarellę i oliwki.

    pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszła pycha. Oczywiście moja była najsmaczniejsza i wszyscy mi podjadali.
      Dzięki za przepis, w końcu wyszło mi ciasto.

      Magda

      Usuń
  40. a ja mam pytanie o te 1.5 dag mąki-tylko 150g mąki na taką dużą pizzę?

    OdpowiedzUsuń
  41. Jaka maka byłaby najlepsza do tej pizzy, jaką Gosiu polecasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam z orkiszowej, z pełnoziarnistej, ze zwykłej pszennej, z żytniej pomieszanej z graham - z każdej wyjdzie

      Usuń
  42. Gosiu, a ja mam pytanie ile tego sera mozzarella dajemy (w gramach)? No bo kaloryczność w dużej mierze od tego zależy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na jedną pizzę jedna kulka wystarczy czyli ok. 130 gramów

      Usuń
  43. Do pizzy dodaje się ser mozzarella biały czy żółty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli dajesz taką kulkę z zalewy? dla mni eto zawsze problem o co chodzi z tą mozzarellą:) nigdy nie wiem jaką tak naprawdę sie daje, kulki sa dobrze dostepne, a żołta mozzarelle to tylko w biedronce juz startą widziałam a tak to nie. pzdr

      Usuń
    2. może być ta żółta z biedronki starta

      Usuń
  44. 1,5 dag drożdży to bedzie 1,5 kostki? moja kostka ma 100 gram. dziekuje z gory za pomoc. a pizza wyglada pysznie, tez taka zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak :) jejku jak moglam nie pomyslec :) dzieki Malgosiu :) dobrze ze jestes Ty i Twoj wspanialy blog :)

      Usuń
  45. Razi mnie w oczy ta PUSZKA pomidorów. Każda puszka ma BPA, a do pomidorów szczególnie przywiera feeeee. Nie lepiej zamienić na świeże pomidory?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sezonie tak ale w zimie i wczesną wiosną to nie takie proste,
      wolę pomidory z puszki niż te bez smaku importowane do nas poza sezonem z końca świata

      Usuń
  46. Witam:) pani Małgosiu, przejrzałam wszystkie kategorie przepisów, zajrzałam do przepisów, w których taki pomysł mógłby się pojawić i, niestety, nie znalazłam. Szukam przepisu na zdrowy- lekki, dietetyczny sos czosnkowy do pizzy. Przy okazji posta o daniach na grilla, natknęłam się na dip czosnkowo-ziołowy. Byłby on odpowiedni do tego dania? A może zna Pani jakieś inne sosy, które byłyby alternatywą dla, dobrze wszystkim znanego, tego pomidorowego?:) Maja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście,
      jogurt grecki - czosnek - odrobina miodu lub cukru i kilka kropel np. soku z limonki

      Usuń
    2. Albo mleko sojowe zredukowane na patelni, bezcukrowe, czosnek sól morska lub kamienna, sok z limonki :) pieprz. A dlaczego miód lub cukier w sosoe do pizzy?

      Usuń
    3. dla smaku,

      można używać wszystkiego bezcukrowego, można też w ogóle nie solić tylko co to za życie ?
      życie ma mieć smak !!!

      Usuń
  47. Nie wiem czemu ciasto mi się nie dopieklo :(

    OdpowiedzUsuń
  48. Według mnie ciasto musi byc pieczone co najmniej 25 min :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piec trzeba tyle ile jest napisane w przepisie czyli 10 minut.
      Robiłam tę pizzę setki razy.

      Usuń
    2. Jesteś szczesliwa posiadaczką piekarnika, który sie nagrzewa do 250 stopni, moj do 230 max, te 20 stopni robi różnice, trza piec dłużej.

      Usuń
    3. Nie trzeba piec dłużej ! Dziewczyny skoro ja podaję przepis, i piszę że czas pieczenia to 10 minut, robiłam tę pizzę setki razy, poczytajcie też komentarze ludzi którzy ją piekli to nie mówcie mi że trzeba ją pic dłużej.
      W moim przepisie już 2 minuty dłużej robią różnicę. Ciasto ma przecież 5 mm grubości.
      Pieczemy w 200 stopniach, a nagrzewamy do 250, jak nagrzejesz do 230 świat się nie zawali, pizza i tak się przez te 10 minut upiecze.,
      Ale OK ! Piecz 20 minut tylko wyślij mi później fotkę ciasta :)
      Pamiętaj tylko że ciasto trzeba rozwałkować do grubości 0,5 cm.

      Usuń
    4. A moja sie spalila :-( a do konca bylo jeszcze dwie minuty...

      Usuń
    5. setki razy robiłam tę pizzę i nigdy się nie spaliła,
      masę ludzi z mojego bloga i znajomych robiło tę pizzę i nikomu się nie spaliła,

      Usuń
    6. Małogosiu, proszę wytłumacz mi tylko, nagrzewam do 250 stopni po czym zmniejszam do 200 i kiedy bedzie 200 to wkladam dopiero pizze czy kiedy? zależy mi bardzo zeby wszystko wyszlo idealnie bo na nadziele zaprosilam znajomych na Twoją pizze:D dziękuje

      Usuń
  49. można użyć tylko mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  50. Chcę dodac pieczarki,powinnam je podsmazyc czy cienkie talarki upieką sie w ciągu tych 10 min?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podsmaż,
      pieczarki puszczają wodę więc unikniesz wciekania tej wody w ciasto

      Usuń
  51. dziękuję za odp, ale zanim odpisałaś położyłam bez podsmażania i super podpiekły się na pizzy. Nie puściły żadnej wody, nawet jeśli to pozostało to niezauważone;)

    OdpowiedzUsuń
  52. witam:-) mam pytanie odnośnie ustawienia piekarnika, czy pieczemy na termoobiegu czy góra dół a może jeszcze jakoś inaczej

    OdpowiedzUsuń
  53. Gosiu czasami naprawdę Ci współczuję. Czasami wszyscy wiedzą lepiej niż Ty, może oni powinni podawać przepisy?:P Pizza jest pyszna, chociaż ja robię z podwójnej porcji;) i nigdy mi się ani nie spaliła ani nie była niedopieczona. Pozdrawiam, Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  54. jaka mąka do tej pizzy ?

    OdpowiedzUsuń
  55. Pizza pierwsza klasa. Do tego sos czosnkowy i jestem w niebie.;)

    OdpowiedzUsuń
  56. Zrobiłam dzis ta pizzę i ogólnie w smaku super tylko ciasto bardzo słabo mi urosło.Mam pytanie jak zmieszany drożdże z cukrem i mekiem do chwili ,,urosniecia,,to ile czasu należy odczekać bo wydaje mi się ze.za krótki czas trzymałam ,:/

    OdpowiedzUsuń
  57. Małgosiu, czy miałaś styczność z kamieniem do pieczenia pizzy? Testowałaś jakiś? Jeśli tak, to czy Twoim zdaniem taki wynalazek jest wart zakupu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam o nim ale nie testowałam. Też jestem ciekawa.

      Usuń
  58. pieczemy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  59. a przepraszam już znalazłam odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Zrobiłam. Potwierdzam, pyszna

    OdpowiedzUsuń
  61. Witam,
    mam pytanko ile dokładnie dać mozzarelli aby zachować podaną kaloryczność? dziękuję z góry za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  62. A ile kcal będzie miało ciasto plus sos bez dodatków ????

    OdpowiedzUsuń
  63. Jejku nie chce mi się wierzyć że ta pizza to aż 2000 kcal! Jak to możliwe?

    OdpowiedzUsuń
  64. ech nie dopiekła się :/

    OdpowiedzUsuń
  65. Niesamowicie apetycznie wygląda ta pizza!

    OdpowiedzUsuń
  66. uwielbiam pizze! zwłaszcza dlatego że pozwala eksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  67. Gosiu czy jak dodam drożdże instant to wtedy nie dodawac mleka? Mogę wyrobić ciasto w maszynie do chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mleko jest istotne z uwagi na konsystencję ciasta,
      nie robiłam nigdy z drożdzami instant więc nie wiem jaka byłaby receptura,
      musiałabym pokombinować,

      Usuń
    2. Zasada co drożdży instant jest następująca: dajemy ich zawsze o połowę mniej niż drożdży świeżych. Jeśli w przepisie jest 15 g świeżych, to zamiast nich można dodać 7-8 g suszonych :) przetestowane wielokrotnie w różnych przepisach!

      Pozdrawiam!

      Usuń
  68. Ostatnio zamówiliśmy pizzę z pizzerii i powiedziałam, że nigdy więcej!!! Nie dość, że trzeba czekać dłużej niż się robi to jeszcze ten smak...

    OdpowiedzUsuń
  69. Małgosiu poradź:) W sobotę robię imprezę na ponad 20 osób i tak nie mogłam nachwalić się twojej pizzy że teraz wszyscy jej oczekują;) No więc zrobię- duuuuuuuuuuuuużo żeby dla wszystkich starczyło. Zastanawiam się tylko jak ciasto się zachowa jeśli zrobię je np godzinę przed przybyciem gości. Robiłaś już może wcześniej? Chciałabym je przygotować tak żeby później już tylko rozłożyć składniki i do pieca. Mam je rozwałkować i takie placki włożyć do lodówki czy może kulki ciasta? Masz jakieś doświadczenie w tym?
    pozdrawiam
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie przygotuj Ciasto wcześniej, podziel na kulki i trzymaj na blacie pod ściereczką

      Usuń
    2. Dziękuję Małgosiu za radę. Pizze zniknęły nawet nie wiem kiedy:) Bardzo smakowały;) Chyba będziesz mieć nowych czytelników:))))
      pozdrawiam
      Iza

      Usuń
  70. Jakbym nie kroiła to wychodzą dwa kawałki :P

    OdpowiedzUsuń
  71. Jeżeli chciałabym zrobić z mąki pełnoziarnistej, to jaka będzie lepsza: pszenna czy żytnia? I nie trzeba dodawać więcej wody ani nic? Gdzieś czytałam kiedyś że do mąki razowej dodaje się więcej wody niż do zwykłej... Marlena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie pszenna pełnoziarnista a jeśli żytnia to pół na pół z pszenną lub orkiszową

      Usuń
  72. Rewelacja!!! Moje wnuki /3,6,8 lat/ zachwycone. Wygrałam z ich tatą i wujkiem.Moja pizza najlepsza.ZnaczyTwoja. I po co mi to było? I powtórzę się nie zmieniajcie nic w przepisach Małgosi tylko róbcie tak jak Ona pisze. Pozdrawiam i tak jak kiedyś pisałam wpierwszym moim wpisie korzystam z Twoich Małgosiu przepisów i wiele znich jest w mojej kuchni na stałe.Pozdrawiam starsza fanka.

    OdpowiedzUsuń
  73. Jeśli chce zrobić 3 pizze, to mogę po prostu pomnożyć wszystko razy 3?

    OdpowiedzUsuń
  74. Wspaniały przepis Małgosiu! Pizza pycha! A zdradz jeszcze jak sie robi taki fachowy wyższy brzeg?

    OdpowiedzUsuń
  75. przepięknie zarumienione brzegi :)

    OdpowiedzUsuń
  76. mam pytanie: czy można przygotować ciasto wieczorem, następnie włożyć do lodówki np przykryć folią i następnego dnia rozwałkować, dodać składniki i do piekarnika? albo czy można przygotować wieczorem całą pizzę (rozwałkować i dodać wszystkie składniki) i przykryć folią i wstawić do lodówki a następnego dnia tylko szybciutko do pieca? myślisz, że wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie robiłam. Nie wiem jak ciasto się zachowa.

      Usuń
  77. Cześć, będę robiła pizze pierwszy raz i moje pytanie może być dziwne :), ciasto pieke 10 minut bez sosu? sos dodaję na upieczone przez 10 minut ciasto? - dobrze rozumiem? dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Całość pieczesz 10 minut i z sosem i z resztą dodatków

      Usuń
  78. Witam. Mieszkam w UK, stąd moje pytanie której mąki do pizzy uzyć plain flour czy self raising flour?

    OdpowiedzUsuń
  79. A jak tą pizze zrobic w multicookerze? Chodzi mi o czas pieczenia. Kina.

    OdpowiedzUsuń
  80. Witaj Gosiu, testuję Twoje przepisy i są smaczne, co do pizzy to będę robić ją pierwszy raz ?
    Mam pytania:
    1. mam piekarnik bez termoobiegu, góra-dół to ile czasu mam piec pizzę ?
    2. na jakiej blaszce mam ją upiec ?
    3. rozcierasz ciasto ? to czym mikserem ?
    Z góry dziękuję za odp., pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  81. Zrobiłam pizze. Wyszła obłędna :) najlepsza pizza jaką w zyciu jadłam.... piekłam dokładnie jak w przepisie super się upiekła. POLECAM!!!!

    OdpowiedzUsuń
  82. Ja też potwierdzam, ciasto wyszło fantastyczne;))

    OdpowiedzUsuń
  83. Wykorzystałaś do tej pizzy dwie mozzarelle, czy jedną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jedną pizzę jedna kulka mozzarelli :)

      Usuń
  84. Pizza rewelacja!!! Polecam. U nas stała się hitem imprez domowych. Szybko się robi i jest taka delikatna. Jej "sukces" tkwi w prostocie, w minimalnej liczbie dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  85. witam! świetny blog, świetne przepisy.

    czy mogłabyś napisać ile kalori ma taka pizza - same ciasto z sosem pomidorowym?

    OdpowiedzUsuń
  86. Wyglada smakowicie, ja robie podobnie tylko bez oliwek bo dla mnie sa poprostu ochydne.

    OdpowiedzUsuń
  87. Czy ciasto można mrozić
    ?

    OdpowiedzUsuń
  88. bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ chciałabym skorzystać z tego przepisu jeśli będzie można mrozić ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mroziłam nigdy więc nie wiem jak się ciasto zachowa.

      Usuń
  89. Pyszna pizza:) Pieklam ja juz kilka razy i zawsze smakuje nawet mojej dwulatce:) Dla osob bez termoobiegu proponuje piec 10 min ale w 250st (gora-dol). Inaczej po 10 min w 200st bedzie nadal nie upieczona.

    OdpowiedzUsuń
  90. Pizza rewelacja!!! Robilam zawsze wychodzi pysznie!

    OdpowiedzUsuń