niedziela, 7 kwietnia 2013

Puszysty omlet z wędzonym łososiem skropionym limonką i ze świeżym szczypiorkiem

Słoneczko leniwie wygląda dziś zza chmur dając nadzieję na wiosnę, której wszyscy wypatrujemy z utęsknieniem. Słoneczny, puszysty omlet będzie dziś doskonałym początkiem dnia.






















Składniki na jeden omlet:
* 2 jajka
* łyżka wody
* 30 gram wędzonego łososia
* łyżka masła
* szczypta pieprzu
* sól (do smaku, ostrożnie ze względu na słonego łososia) 
* szczypiorek 








Przygotowanie:
1. Jajka roztrzepać bardzo dokładnie (im dokładniej tym omlet będzie bardziej puszysty) w naczyniu dodając łyżkę wody, pieprz i odrobinę soli.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić posiekanego w kostkę łososia. Smażyć chwilę (do podgrzania).
3. Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła, wlać masę jajeczną, smażyć na minimalnym ogniu.
4. Usmażony omlet podać z łososiem i posiekanym szczypiorkiem.






















Porcja widoczna na zdjęciu (bez bułki) ma ok. 250 kcal


























22 komentarze:

  1. Uwielbiam go z łososiem wędzonym;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie kolorowo i wiosennie u Ciebie:-) Weekendowe śniadanka zazwyczaj są celebrowane i wychuchane:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, najbardziej lubię weekendowe śniadania :)

      Usuń
  3. idę robić obiad:) strasznie smaczne te zdjęcia, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  4. MMM
    pychota!!
    Aż ślinka mi poleciała!!
    Pozdrawiam cieplutko!!
    Fajnie, że pokazujesz rybne pomysły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również pozdrawiam. Bardzo lubię ryby,są bardzo zdrowe a tak naprawdę w naszej polskiej kuchni jemy ich zdecydowanie za mało.

      Usuń
  5. jajko i łosoś zawsze tworzą idealne połączenia:-), apetyczne zdjęcia, szkoda, że to już nie jest pora śniadaniowa:-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Juz sie nie moge doczekac soboty :) Na sniadanie omlet :) , dla mnie z lososiem a dla meza pewnie z szynka ;p ;)Ciekawe co wybierze Moja córeńka :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. a można zastąpić czymś innym szczypiorek? Bo nic mi do głowy nie przychodzi ;-
    )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ! Jeśli nie lubisz szczypiorku możesz go zastąpić natką pietruszki lub świeżym lubczykiem. Albo w ogóle zrezygnować z niego.

      Usuń
  8. mogłabyś polecić jakaś dobra patelnie ? robiłam dzisiaj ten omlet i albo to wina patelni albo moich zdolności kulinarnych ale musiałam z niego zrobić jajecznice tak sie przykleił :( ale i tak smaczne było :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja to chyba też nie umiem zrobić omleta -tragedia;P też musiałam przerobić na jajecznice;/ może jakaś dokładna instrukcja jak z nim postępować po wylaniu na patelnie Pani Małgosiu :)?

    OdpowiedzUsuń
  10. A i może jakiś przepis by Pani zamieściła na omlet z płatkami owsianymi, taki z mąką jak się robi albo z innymi dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy można taki omlet zjeść na kolację?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czym można zastąpić łososia? Bardzo go nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać do omletu 2 łyżki mielonych migdałów lub w płatkach

      Usuń
  13. Uwielbiam łososia. Pod każdą postacią. To moja ulubiona ryba. Uwielbiam omlety. Ale to połączenie jest nie za bardzo. Słone jak diabli i jakieś taki... No, nie bardzo. Pozostanę przy swojej wersji, czyli szynka i pomidor.

    OdpowiedzUsuń