poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ślimaczki z masą orzechową !

Aura jaką mamy za oknem idealnie współgra z kawą, drożdżową bułeczką i poranną prasą dlatego ten tydzień rozpoczynam na słodko :) Drożdżowe ślimaczki z masą orzechową to efekt mojej fascynacji kuchnią rosyjską o której aktualnie czytam.

Jeden ślimaczek ma ok. 240 kcal

Składniki na ciasto:
* 150 ml mleka + 5 łyżek
* 70 gram cukru + 3 łyżki
* 40 gram drożdży
* 500 gram mąki krupczatki lub tortowej
* szczypta soli
* 2 jajka  + 1 żółtko
* 80 gram masła
* cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Drożdże zasypujemy 3 łyżkami cukru i  rozcieramy w miseczce na płynną masę. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
2. W tym czasie roztapiamy masło i ostawiamy do wystudzenia.
3. Przesianą mąkę mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki z solą, cukrem, zaczynem,jajkami i roztopionym masłem.
4. Przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut (jeśli trzeba dosypujemy mąki).
5. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto,po czym rozwałkowujemy na prostokątny płat o wymiarach +/- 30x35 cm.
6. Ciasto smarujemy masą orzechową, zwijamy w rulonik i kroimy na 2-3 cm kawałki.
7. Ślimaczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut,
8. Żółtko roztrzepujemy z 5 łyżkami mleka i smarujemy ślimaczki.
9. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze  150-160 st. bez termoobiegu.
10.  Gotowe ślimaczki po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





Składniki na masę orzechową:
* 250 gram zmielonych orzechów włoskich
* 50 gram cukru
* 50 ml śmietanki 30 %
* opcjonalnie olejek rumowy do smaku 

Przygotowanie:
1. Zmielone orzechy mieszamy z cukrem i śmietanką na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt twarda należy dolać więcej śmietanki.  









33 komentarze:

  1. uwielbiam takie drożdżowe babeczki, ja robie z nadzieniem cynamonowym z żurawinką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamonowe muszą być pyszne. W przyszły weekend chcę zrobić na masą serową :)

      Usuń
  2. Wyglądają idealnie puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne. Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudne orzechowe drożdżówy...:-))!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona forma drożdżówek to właśnie ślimaczki!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam do herbaty taka by się przydała :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tą masą orzechową musiały nieziemsko smakować! Uwielbiam takie ślimaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają rewelacyjnie, wyobrażam sobie ich orzechowy smak. Kurczę, jeszcze przekonam się do orzechów!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm chyba lepszej masy nie ma :) uwielbiam orzechową, a w tych ślimaczkach zapowiada się przesmacznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Kradnę jednego, uwielbiam ślimaczki <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Niezależnie od aury za oknem, chętnie bym sięgnęła po takie ślimaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale to musi być dobre. Chociaż popatrzę.Pamiętam z dzieciństwa smak takich ślimaczków. Teraz to mogę pomarzyć. Piękne ci wyszły

    OdpowiedzUsuń
  13. ciacho idealne do mojej kawy :)
    Pozdrawiam ciepło :) i oby więcej takich przyjemności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam i wyszły rewelacyjnie. Błąd jest w czasie pieczenia, nie 2 minuty a 20 minut. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już poprawiłam czas pieczenia. Człowiek sprawdza kilka razy a i tak się czasem chochlik trafi :)) Cieszę się, że piekłaś i że Ci smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie,

      Usuń
  15. Upiekłam i wyszły bardzo dobre :) Zmieniłam masę ponieważ zmieliłam migdały i orzechy laskowe :) i dodałam śmietany 12 % :)

    OdpowiedzUsuń
  16. moje właśnie w piekarniku, wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. 150 ml mleka idzie do wyrobienia zaczynu drożdżowego? a 5 lyzek do posmarowania bułeczek z zoltkiem? ten zaczyn ma byc plynny jak wlewamy do ciasta? bo mi wyszedl plynny i wlalam taki do ciasta i nie wiem co bedzie. uzylam maki pelnoziarnistej. czy cos z tego wyjdzie czy moge wyrzucic ciasto? wychodzilo mi strasznie zadnie i musialam sporo maki dosypac. bo 500 gram to 2 czy 3 szklanki? nie mam wagi :( pomozcie prosze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak zaczyn wyjdzie płynny,
      500 g to pół opakowania mąki

      Usuń
  18. idealny przepis na drożdżowe!!!! już kilka wypróbowałam aby znaleść ten jedyny!! robiłam także drożdżówki orkiszowe lecz ten przepis jest prosty w wykonaniu i bułeczki są delikatniejsze. przepis zapisuję do zeszytu jako rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. A jaka powinnam byc temperature z termoobiegiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z termoobiegiem nie pieczemy takich bułek. Źle wyrosną.

      Usuń
  20. Witaj Malgosiu, z nadzieniem jabuszkowym tez wyjdą czy jabłka zbyt mokre lub sie wtopia? A jakiś pomysl na farsz serowy mogłabyś podsunąć? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą z jabłkiem pewnie. I z farszem z twarogu + kawałki truskawek również.

      Usuń
  21. Są rewelacyjne! Orzechowe nadzienie nie ma sobie równych! Pierwszy raz takie jadłam!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. czy śmietankę można zastąpić jogurtem naturalnym ?

    OdpowiedzUsuń
  23. witam zrobiłam dzisiaj ślimaczki orzechowe i stwierdzam że są bardzo dobre polecam niezdecydowanym .Ninka

    OdpowiedzUsuń