środa, 3 kwietnia 2013

Słodka pieczona gruszka z żurawiną na ciepło

 Oczekiwanie na wiosnę zaczyna mnie już lekko irytować. Śnieg sypie jak szalony, bez opamiętania, bez zastanowienia czy ktoś go tu w ogóle chce ( jest ktoś taki ??? ). Synoptycy unikają konkretów, nawet górale nabrali wody w usta. Jak żyć ..... ???
Prognozy nie są optymistyczne dlatego pomimo, iż  miałam sobie zrobić słodyczową pauzę po świątecznej rozpuście, robię dziś wyjątek. Szybki przegląd tego co w lodówce, w szafkach i koszu z owocami.
Dla dobrego samopoczucia, dla ducha, ku pokrzepieniu ....  W towarzystwie dobrego czerwonego wina smakuje wybornie.
Słodka gruszka podana na cieście francuskim w towarzystwie konfitury żurawinowej ma dziś działanie terapeutyczne. I świetnie swoje zadanie spełnia.

Składniki (ilość zależy od tego ile deserów chcemy zrobić):
* ciasto francuskie 
* słodkie gruszki
* brązowy cukier
*  konfitura żurawnowa 

 Przygotowanie:
1. Piekarnik  nagrzewamy do 200 st. bez termoobiegu
2. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół.
3. Z ciasta francuskiego wycinamy pasek szerokości 8-10 cm.
4. Gruszkę kładziemy na cieście francuskim,posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika.
5. Pieczemy 10-12 minut.
6. Dekorujemy podgrzaną konfiturą żurawinową. 

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 220 kcal 

Deser błyskawiczny. 


6 komentarzy:

  1. gruszka i żurawina, lubię ten duet!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiego zestawienia jeszcze, wygląda apetycznie. Ciekawe jak smakuje.

    http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste w wykonaniu a takie wykwintne! super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjny pomysł na deser dla niezapowiedzianych gości, szybki, niezebyt tuczący i pyyyyszny! zrobie, oj zrobie, goście wpadajcie ;D

    OdpowiedzUsuń