poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Tydzień Włoski : Toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki.

Kontynuując tydzień Włoski dziś zupa pełna aromatów. Kto raz upiekł paprykę zakocha się w jej smaku.Zapach i aromat świeżej bazylii to kwintesencja włoskiej kuchni a pomidory to jej nieodłączny element.



































 Składniki:
* 2 dorodne czerwone papryki
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* 500 ml przecieru pomidorowego
* 1 cebula
* łyżka masła
* łyżeczka oliwy z oliwek 
* pęczek świeżej bazylii
* 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka
* 100 ml śmietany 
* sól do smaku - ilość w zależności od stopnia doprawienia bulionu



Przygotowanie:
1. Pomidory i paprykę w oddzielnych naczyniach pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę. 
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę aż się przyrumieni. 
4. Do wysokiego garnka przekładamy podsmażoną cebulkę,przecier i pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, cały pęczek bazylii (listki bez łodyżek) i zalewamy bulionem. 
5. Gotujemy ok. 30 - 40  minut.
6. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba.

Talerz zupy widoczny na zdjęciu ma ok. 250 kcal 





52 komentarze:

  1. uwielbiam takie zupki :) jak dobrze, że sezon na pomidory już tuż tuż

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zupy :) nawet jeśli za oknem mocno grzeje, chyba wolę wtedy zjeść zupę niż ciężkie danie obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię takie czerwoniutkie kremowe zupy, wyjątkowo smakują jedzone oczami a potem paszczą :) Walary warzyw wszelkich są podbijane przez wstępną obróbkę w piekarniku. Zjadłam oczami od Ciebie!! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już taki krem, rzeczywiście jest pyszny! Niedługo czas na świeże pomidory, ależ będzie aromatycznie^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada naprawde apetycznie . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, aż u mnie pachnie tą świeżą bazylią i pomidorro :D świetne masz przepisy :)

    Masz ochotę na wzajemną obserwację? :)
    Jeśli tak to zapraszam do siebie,
    Renews xxx

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje i te urzekające toskańskie smaki...

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor zachęca do natychmiastowego przyrządzenia takiej zupki o smaku nie wspomnę, świetnie rozpoczęłaś ten tydzień włoski:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Papryka i pomidory? Uwielbiam to połączenie, ale nigdy nie próbowałam na ciepło. Chętnie spróbuję bo Twój krem wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna zupa, aż się głodny zrobiłem mimo późnej pory.
    Lubię dania z pieczoną papryką i wogóle z pieczonymi warzywami. Ich naturalna słodycz lekko się karmelizuje i taka zupa, sałatka czy cokolwiek innego smakują dużo lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Pieczenie ponosi smak warzyw a papryka jest tego doskonałym przykładem. Moim zdaniem pieczona papryka smakuje dużo lepiej niż świeża :)

      Usuń
  11. Zapraszam do siebie, na "Pomarolę", delikatny mus pomidorowy z bazylią, do makaronów ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialne! szukałam ooj długo takiego przepisu! na pewno spróbuję za parę dni!

    Zapraszam: martalovesbaking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. JADŁAM taką zupę, pycha

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej.Wczoraj znalazłam tą stronę jest super,dokładnie taka jakiej szukałam.Tylko ja pracuje na popołudnie.

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie się kończy robić. tyle ze zamiast bazylii dodałam duży pęk świeżego kopru.
    a mozna podawać z groszkiem ptysiowym ?

    OdpowiedzUsuń
  17. podana kaloryczność tyczy sie porcji przedstawionej na zdjęciu a ile to ml?po miseczce ciezko ocenic:)

    OdpowiedzUsuń
  18. najlepszy przepis w internecie !!! rewelacja. Podałam z kulkami mozzarelli, a śmietanę zastąpiłam serkiem mascarpone ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszna mi wyszła :) A pieczona papryka rzeczywiście ma nadzwyczajny i niepowtarzalny smak.

    OdpowiedzUsuń
  20. robiłam tą zupkę wg przepisu, jednak dodałam niecały litr bulionu, bo gdybym dała aż 2L (tak jak w przepisie), to wyszłaby dosłownie woda. Smakowo - rewelacja !!! Polecam ze świeżymi pomidorami zamiast przecierów i puszek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robilam scisle wedlug przepisu i wyszedl mi gesty krem o zniewalajacym smaku :-)

      Usuń
  21. nie mam pomidorow z puszki - mam za to swietne swieze, mozna uzyc? jesli tak to ile i piec tak samo?;)

    OdpowiedzUsuń
  22. czy konieczne jest użycie przecieru?

    OdpowiedzUsuń
  23. Zupa jest genialna! Robiłam wczoraj i jestem zachwycona smakiem. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Beata.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, czy wyjdą 4 porcje tej zupki z podanych składników? Chciałam zrobić na kolację na dwa dni i tak myślę czy z połowy składników. Pozdrawiam Pani Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam serdecznie.......mam pytanie , w przepisie jest bulion..czy mozna użyć taki w kostce?????

    OdpowiedzUsuń
  26. Ta zupa smakuje jak poezja :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy przecier to ten w kartoniku?

    OdpowiedzUsuń
  28. Gosiu czy ta zupke mozna mrozic po zaprawieniu smietana? Zupa REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
  29. Gosiu a czy tę zupkę można zamrozić??

    OdpowiedzUsuń
  30. Dlaczego wyszła mi tą zupą pomarańczowa a Twoja jest taką ładną czerwoną? Co mogę dodać żeby uzyskać bardziej czerwoną?

    OdpowiedzUsuń
  31. Właśnie zjadłam na kolację w ramach diety od Ciebie. Zupa przepyszna. Zamiast pomidorów w puszce użyłam z własnych letnich zapraw z bazylią i czosnkiem. Poezja :) Asia

    OdpowiedzUsuń
  32. Ilu procentową śmietanę najlepiej dodać do tej zupy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Małgosiu skąd masz ten kwadratowy talerz?

    OdpowiedzUsuń
  34. Na ile porcji wystarczy kremu z tylu składników co podałaś? :)

    OdpowiedzUsuń