wtorek, 30 kwietnia 2013

Tydzień Włoski : Tagliatelle ze szpinakiem, grillowaną szynką serrano i sosem parmezanowym

Jeśli poprosilibyśmy Włocha o wybranie jednego produktu, który stanowiłby esencję kuchni włoskiej z pewnością bez wahania odpowiedziałby : makaron. Makaron w najrozmaitszych kształtach wchodzi w skład wielu tradycyjnych włoskich dań.
Ja najbardziej lubię Penne, Tagliatelle i Farfalle. Do dzisiejszego sosu najbardziej pasuje mi tagliatelle a wystąpi dziś w towarzystwie szpinaku, parmezanu i szynki Serrano.
Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 20 minut, więc świetnie nadaje się na szybki obiad dla dwojga, dla rodziny a nawet wtedy, kiedy jesteśmy sami w domu, chcemy coś szybko przekąsić a zależy nam, żeby było to coś ciepłego.

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 480 kcal 


Składniki:
* opakowanie makaronu tagliatelle ( 500 gram)
*  100 gram szynki Serrano w plasterkach
* opakowanie świeżego szpinaku
* 150 gram sera parmezan (ten jest nietypowy bo z ciemną skórką ale taki kupiłam)
* 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
* 100 ml śmietany
* łyżeczka oliwy z oliwek
* sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente
2. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wyciśnięty czosnek i szpinak.
Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką.  Dusimy 2-3 minuty.
3. Do szpinaku wlewamy śmietanę i dodajemy starty na tarce parmezan (trochę startego parmezanu zostawiamy do dekoracji). Mieszamy aż składniki ładnie się połączą i stworzą gładki, jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
4. Plasterki szynki Serrano kroimy na paski grubością zbliżone do tagliatelle i grillujemy na suchej patelni.


Ugotowany makaron przekładamy do sosu, dekorujemy grillowaną szynką Serrano.








22 komentarze:

  1. Jestem zakochana w Twoim blogu za to, że tak pobudza mój apetyt:-)
    Już od dłuższego czasu miałam ochotę na makaron i zastanawiałam się jak go przyrządzić, postaram się z tego przepisu...:O nie wiem jak wyjdzie:D bo nigdy nie przygotowywałam świeżego szpinaku:O

    http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Agnes :) Poradzisz sobie, szpinak świeży jest łatwiejszy w przygotowaniu niż mrożony.

      Usuń
  2. Lubimy te same makarony :)) fajne, szybkie i smaczne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo a tego to bym spróbowała z czystej ciekawości, ponieważ nie znam tej szynki (nazwę kojarzę...), a za szpinakiem nie przepadam... Ale skoro to włoski tydzień, a Włosi umieją robić pyszne dania, więc i to musi być 'zjadliwe', nawet dla antyfanów zielonego wodorostu^^ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynka serrano jest szynką hiszpańską ale jest według mnie dużo smaczniejsza niż prosciutto, która jest typowo włoską szynką. Jeśli masz swoją ulubioną inną szynkę możesz ją dodać bez problemu.

      Usuń
  4. Uzasadniona, konstruktywna krytyka jest zawsze pożądana, jednak nie mogę odnieść się do obraźliwych słów anonimowego użytkownika.

    Jeśli krytykujesz miej cywilną odwagę robić to otwarcie a nie anonimowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam ale dlatego nie mogę opublikować obraźliwych komentarzy anonimowego użytkownika.

      Chętnie będę polemizować ale muszę wiedzieć z kim.

      Pozdrawiam serdecznie anonimowego krytykującego.

      Usuń
  5. ja się muszę powstrzymywać, żeby codziennie nie jeść makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :) Uwielbiam makaron także w sałatkach :)

      Usuń
  6. wygląda znakomicie.
    Robię podobne wariacje makaronowe :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale zgłodniałam:-), pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O RETY!! MIEJ LITOŚĆ!!! :))) TAKIE PYSZNOŚCI A JA GŁODNA!!!! :)) POZDRAWIAMY!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Mieszkam od paru lat w IT (Toskania),zapraszam do siebie na zapiekane bakłażany z mozarellą. W zakładce "Gotowanie" znajdziesz również inne przepisy np. na ośmiornicę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. znakomite danie! robię podobne bardzo często (tylko z fetą) i wciąż mi mało :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmmm wygląda bardzo smakowicie! uwielbiam takie zdrowe połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu, a jakiej śmietany należy użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie waży się? Szkoda by było pysznego dania...

      Usuń
  13. Witam mam pytanie czy te składniki są dla 2 osób czy 1 ?

    OdpowiedzUsuń