wtorek, 16 kwietnia 2013

Wytrawny naleśnik z mąki żytniej razowej z podgrzybkami w śmietanie

Naleśnik nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie dżemu lub białego sera. Czasem ma ochotę wyzwolić się z jarzma tradycji i przywdziać inne szaty.

W roli głównej dziś naleśnik z mąki żytniej razowej typ 2000, grubo mielonej, z mnóstwem błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.
Smaku podgrzybków w śmietanie chyba nie muszę zachwalać. A ten zapach .........

 Składniki na 5 naleśników:
* 100 gram mąki żytniej razowej typ 2000
*  1 jajko
* 125 ml mleka
* szczypta soli
* woda mineralna ( tyle ile potrzeba aby ciasto było odpowiedniej gęstości )
* masło lub olej do smażenia 

1. Jajka z solą roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy przesianą mąkę i mleko. Miksujemy mikserem na gładką masę.
2. Jeśli ciasto jest za gęste dodać wody.
3. Usmażyć naleśniki.

Podgrzybki w śmietanie:
* 500 gram mrożonych podgrzybków (jak nie macie swoich, widziałam w Biedronce)
* 1 cebula
* 2 czubate łyżki masła
* 1 czubata łyżka mąki pszennej
* 200 ml śmietany 18%
* 100 ml wody 
* sól, pieprz

1. Na rozpuszczonym w rondelku maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy podgrzybki  pokrojone w dowolnej wielkości kawałki. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
2. Dodajemy łyżkę mąki, zasmażamy chwilę i dolewamy 100ml wody. Mieszamy intensywnie do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu. W razie potrzeby, jeśli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotujemy 5-6 minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wlewamy śmietanę,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wyłączamy gaz. Trzymamy pod przykryciem 1-2 minuty.

Naleśnika można posypać startym parmezanem.  

Cały naleśnik (bez parmezanu) ma ok. 260 kcal



















































Życzę smacznego,

23 komentarze:

  1. uwielbiam grzybowe sosy, takie naleśniki to czysta poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie wolę naleśniki w takim wytrawnym wydaniu, a już z grzybkami są zdecydowanie rewelacyjne :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wytrawne naleśniki z pełnoziarnistej mąki lubię znacznie bardziej od słodkich :) a z grzybowym farszem - poezja smaków !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja Ci dziękuję, że mi przypomniałaś o grzybach! Muszę koniecznie zjeść jakiś grzybowy obiad, jak mogłam o tym zapomnieć!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, uwielbiam naleśniki z grzybami - pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię wytrawne. co prawda z grzybami jeszcze nie jadłam, ale i takie chętnie bym wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wytrawne naleśniki a z sosem grzybowym muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogłabyś zdradzić gdzie kupiłaś mąke? Ja w sklepie spotkałam tylko mąke żytnią typ 750.

    OdpowiedzUsuń
  9. ile kalorii ma sam naleśnik chciałabym zrobić go z czymś innym jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu czy ten naleśnik dobrze by smakował ale wypełniony szpinakiem? Ile miałaby wtedy jedna szt.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smakwoicie:) A czy naleśniki z mąki ryżowej są podobnej kaloryczności?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy koniecznie musi być woda mineralna? Jeśli tak to czy ma być gazowana czy niegazowana?

    OdpowiedzUsuń
  13. czy z orkiszowej mąk takie same proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  14. Naleśniki niestety nie wyszły. Ciasto nie chciało ładnie się ściąć na patelni (było bardzo klejące). Robione dokładnie według przepisu. 10-11 min duszenia i gotowania podgrzybków? - powodzenia w spożywaniu praktycznie surowych grzybów...... Niestety, nie polecam przepisu. Bardzo mi przykro.

    OdpowiedzUsuń
  15. Do tych naleśników podchodziłam dziś drugi raz, nie wyszły również po raz drugi, składniki odmierzyłam bardzo dokładnie. Były po prostu surowe w środku. Wyrzuciłam ciasto i zrobiłam inne naleśniki, które wyszły. Może to kwestia mąki, nie wiem, ale nie mam zamiaru już kolejny raz opóźniać sobie obiadu, więc do przepisu nie wrócę..

    OdpowiedzUsuń