środa, 8 maja 2013

Dorsz w płatkach migdałowych podany z lekką zapiekanką z cukinii i ziemniaków

Tak przygotowanego dorsza jadłam w jednej z warszawskich restauracji i skradł moje serce.
Generalnie wystrzegam się panierek, ale dla tego dania zawsze robię wyjątek. Później po prostu wybieram dłuższą trasę rowerem ;)

Dorsz ukryty pod chrupiącym płaszczykiem, jest tak delikatny i pyszny, że to on ma dominować i nie potrzebuje towarzyszy, zapychaczy dlatego podam go tylko w towarzystwie lekkiej zapiekanki.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zrównoważy bilans energetyczny całego dania ;)

Porcja widoczna na zdjęciu (200 gram dorsza) + zapiekanka ma ok. 450 kcal 

 Składniki do przygotowania ryby:
* 500 gram fileta z dorsza
* sól, sok z cytryny
* bułka tarta grubo mielona
* jajko
* pół szklanki płatków migdałowych 
* oliwa do smażenia 



1. Dorsza oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. 
2. Bułkę tartą łączymy z pokruszonymi płatkami migdałowymi.
3. Panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce z płatkami migdałowymi. 
Smażymy na złoty kolor.


Składniki do przygotowania zapiekanki:
* 3 cukinie
* 5-6 ziemniaków
* sól, pieprz cytrynowy
* oliwa 
* łyżka masła


1. Ziemniaki i cukinię kroimy w cienkie paski.
2. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem układamy plastry cukinii na przemian z plastrami ziemniaków.
3. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym.
4. Delikatnie przy pomocy silikonowego pędzelka kuchennego smarujemy zapiekankę oliwą. 
5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. do czasu zrumienienia się ziemniaków (czas zależy od grubości plastrów)






38 komentarzy:

  1. Świetny przepis, a danie piękne podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to zrobiłaś mi smaka zarówno na rybkę, jak i na cukinię, jak i na wakacje nad morzem! Nigdzie indziej ryba nie smakuje tak doskonale, jak przy falach i plaży:) Jeszcze to słońce za oknem nastroiło mnie urlopowo...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię dorsza. Twój wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kiedyś ryby jadłem tylko w panierce, najpierw jadłem rybę (bo mi nie smakowała), a na końcu panierkę (bo była pyszna) :-)
    Świetnie się prezentuje podobnie jak i zapiekanka...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko razem doskonale się komponuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada cudnie:)i jeszcze ta fajna zapiekanka :) pysznosci:) musze wyprobowac

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorsz wygląda znakomicie, ale ta zapiekanka po prostu do mnie woła!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest danie dla mnie!! Cukinia i ziemniaki i chrupiaca panierka migdałowa, rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam chyba robię się głodna

    OdpowiedzUsuń
  10. dziś robię zapiekankę, nigdy nie lubiłam cukini, ale teraz robię wszystkie Twoje przepisy z cukinią, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. nie spodziewałam się takiego efektu ale ta zapiekanka to rewelka!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. ile waży taka porcja zapiekaneczki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile porcji wychodzi z podanych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy zapiekanka też jest na 2 osoby?? Bo na zdjęciu jest jakoś mało tej zapiekanki ; )

      Usuń
    2. W tych nowszych jadłospisach pisała Pani, że zapiekanka jest na 3 osoby czyli ilość ryby też jest na trzy osoby?

      Usuń
    3. na 2-3 zależy jak duży kawałek dorsza dostanie poszczególna osoba

      Usuń
  14. Wygląda cudnie!!!!! Szukałam czegoś pysznego z rybą.. ale takiej rybki w panierce chyba za często to jeść nie można?.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. góra raz w miesiącu możesz sobie pozwolić,
      to jest danie do zjedzenia "od wielkiego dzwonu"

      Usuń
  15. czy danie dużo straci na smaku, gdy upiekę rybę na grilu i posypię prażonymi płatkami???

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapiekankę zapiekasz pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  17. czy mogę w ten sam sposób przyrządzić fileta z mintaja?

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu często używasz pieprzu cytrynowego , proszę podpowiedz mi gdzie go kupujesz, bo ja nie mogę go nigdzie znaleźć .......dziękuję z góry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupuję Kamis, na dziale z przyprawami ale musisz szukać w większych sklepach

      Usuń
    2. Z Prymatu też jest. W Auchan:)

      Usuń
  19. Zapiekanka jest cudowna, cała moja rodzina jest zakochana w tym daniu.
    Eksperymentowałam również ziemniaki z burakami, ziemniaku z krążkami cebuli posypane plasterkami pieczarek - polecam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne danie. Zapiekanka często gości na moim stole razem z fasolka szparagową. Pieprz cytrynowy to świetne odkrycie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. czy dorsza w migdałach mogę zjeść przy cukrzycy?

    OdpowiedzUsuń
  22. a czy można upiec taka rybkę w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak powinnam smażyć rybę by mi się nie rozpadała i była chrupiąca? Na małym czy na dużym ogniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużym! Olej musi być dobrze rozgrzany. Ryba wcześniej odsączona z wody.

      Usuń