środa, 15 maja 2013

Gofry !

Jak byłam małą dziewczynką gofry kojarzyły mi się z festynami i miejscowościami wczasowymi.
Na widok budki z goframi i mega gofra z pecyną bitej śmietany i konfiturą oczy robiły mi się taaakie duże.
Nie wyobrażałam sobie wakacji bez gofra. Jak dorosłam nie wyobrażałam sobie urlopu bez gofra !
I bynajmniej nie liczyłam ile to kalorii ;) 

Odkąd w moim życiu pojawiły się dzieci i odkąd moje dzieci zaczęły szaleć na punkcie gofrów, doszłam do wniosku, że czas zainwestować w gofrownicę i jeść gofry wtedy, kiedy ma się na nie ochotę bez oglądania się za festynami czy budką z goframi.
Długo szukałam idealnego przepisu, dużo było prób i modyfikacji, aż wreszcie znalazłam ten jedyny i najlepszy.

Moją propozycją na zastąpienie bitej śmietany w gofrach jest jogurt naturalny z dodatkiem cukru trzcinowego i soku z limonki.
Słodko - kwaśno - orzeźwiający smak jogurtu świetnie komponuje się ze słodko - wytrawną konfiturą wiśniową mojej mamy, której nie umiem sobie odmówić. Jest przepyszna. 
Oczywiście gofer z bitą śmietaną to nic złego, ale jak mam ochotę pojeść sobie gofrów to chcę tak dobrać dodatki, aby trochę zbilansować wartość energetyczną całości a każdy wie, że bita śmietana do niskokalorycznych dodatków nie należy ;) 

Jeden gofr ma ok. 35 kcal 

Składniki:
* 450 gram mąki
* 250 ml mleka
* 250 ml wody gazowanej
* cukier waniliowy 
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* 3 jajka
* 150 gram masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy i studzimy. 
2. Przesianą mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia.
3. Dodajemy żółtka, mleko, wodę, cukier waniliowy, sól i wystudzone, rozpuszczone masło. 
4. Miksujemy na najwyższych obrotach.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżeczki cukru. Ponownie miksujemy.
6. Pianę z białek delikatnie łączymy z masą powstałą z pozostałych składników. 

Ciasto jest gotowe. Teraz potrzebujemy dobrej jakości gofrownicy i do dzieła. 
Decydując się na zakup gofrownicy wybierajmy tę z jak najwyższą mocą ( ja mam 1400 W). 




Dip jogurtowy z limonką:
* 200 ml jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* sok wyciśnięty z połowy limonki 







45 komentarzy:

  1. Ponieważ u mnie w domu gofrownica ma swoje lata... dorastałam wśród tradycji jedzenia gofrów raz na jakiś czas, nie stroniąc oczywiście od gofrów 'urlopowych' nad morzem czy jeziorem:) Tak jak kocham bitą śmietanę, tak mam jednak dużą ochotę spróbować tego Twojego jogurtowego dipu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj narobiłaś mi apetytu na takie gofry:) Od razu widać, ze wyszły Ci chrupiące czyli takie jakie powinny być. Mi rzadko takie wychodzą ale to pewnie wina mojej gofrownicy ( jest stara i chyba o dużo mniejszej mocy). Czy mogę prosić o podanie marki Twojej gofrownicy? Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moc gofrownicy jest bardzo istotna. W gofrownicy o niskiej mocy gofry wyjdą gumiaste bez względu na przepis. Moja gofrownica to CLATRONIC WA 3169, ma moc 1400 W , kupowałam ją rok temu i wyższej mocy nie znalazłam na tamten moment . Gofrownice przemysłowe z kolei mają 2000 W .

      Usuń
  3. Tak, tak, chyba się nie znajdzie taki co nie lubi gofrów ...

    OdpowiedzUsuń
  4. oh nie:( ale ja marzę o takich gofrach, bez bitej śmietany, ale z jogurtem naturalnym...ah ah ah

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja gofry najczęściej na sucho wcinam z kubkiem mleka...
    chętnie spróbowałabym tej kombinacji z dipem limonkowym, coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszności:) już się delektuję samym widokiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam a tak rzadko jem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne - zarówno gofry jak i zdjęcia :-)
    Muszę się przeprosić z gofrownicą, bo narobiłaś mi smaka na nie...

    OdpowiedzUsuń
  9. artystycznie i smacznie ;)
    mniammmmm......

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie sobie przypomniałam jak bardzo ostatnio miałam ochotę na gofra ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie pokazuj tego mojej córce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wieki gofrów nie jadłam , ale mi nimi smaka narobiłaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny przepis , muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu, a podasz jeszcze przepis na tę pysznie wyglądającą konfiturę?pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierwsza porcja zaczyna się piec. :)

    Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twój blog, Małgosiu. Zawsze miałam dwie lewe ręce w kuchni, a dzięki Twoim przepisom to się zmieniło. Doskonale wszystko opisujesz. No i szalenie podoba mi się to, że są to nie tylko smaczne, ale i zdrowe propozycje. Mam nadzieję, że uda mi się na stałe wprowadzić taki tryb i zgubię zbędne kilogramy. :)

    Pozdrawiam i gratuluję roku!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzę o gofrach i przymierzam się do kupna gofrownicy. Czytałam już tu gdzieś wcześniej, ze im mocniejsza tym lepiej. Mam okazję kupić za niedużą kwotę gofrownicę o mocy 1200 - czy wystarczy? Małgosiu może doradzisz? PS. DZIĘKI ZA TWOJE PRZEPISY !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdeczne dzięki, no to rozglądam się dalej

      Usuń
    2. Ja mam 1300w firmy DEZAL ale ceny to ok. 250zł, gofry super chrupkie a z niektórych przepisów to wręcz jak wafle :)

      Usuń
    3. A ja mam gofrownice, która ma tylko 850w i też robi dobre i chrupkie gofry. Wystarczy trochę dłużej potrzymać.

      Usuń
  17. Gofry PYCHA!!!Jak zreszta wszystko co publikujesz! Mam pytanko, czy jeden gofr ma 38 kcal z dzemem i dipem czy sam, bez dodatków?

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam i sa rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile mniej więcej gofrów wychodzi z takiej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  20. watpie,zeby to wychodzilo 35kcal na jednego gofra. policzylam wszystkie skladniki i to jest 3100 kalorii..no chyba,ze gofrow wychodzi ok. 90 to wtedy tak. (nie pisze tego zlosliwie, tylko sama sie zdziwilam tak niska kalorycznoscia podana przez Ciebie, ze az sprawdzilam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tyle właśnie wychodzi -ok. 100 gofrów.
      Z jednego pieczenia wychodzi 10 gofrów - dwa słoneczna po 5 sztuk.
      Z przepisu mamy ok. 10 "zalań" czyli ok. 100 gofrów.
      Nie wlewasz dużo ciasta, w przepisie jest proszek do pieczenia, więc gofry rosną. Przepis jest bardzo ekonomiczny ;)

      Usuń
    2. dziekuje za odpowiedz w takim razie :)

      Usuń
  21. ciasto wyszło gęste takie ma być?
    ja mam słabą gofrownicę i wyszły gumowate kupie lepszą gofrownicę pewnie poprawi się jakość gofrów
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gofrownica musi być min. 1400 W - inaczej wyjdą gumowate z jakiegokolwiek przepisu

      Usuń
  22. Ile wychodzi mniej więcej tych placków z serduchami?

    OdpowiedzUsuń
  23. Małgosiu czy używasz zwykłej pszennej mąki?

    OdpowiedzUsuń
  24. Jestem alergikiem i nie moge mleka jak bym zamiast niego tez dodala wody to by wyszly ?

    OdpowiedzUsuń
  25. a zamiast jajka co mozna? udadza sie? syn alergik na jajo :/

    OdpowiedzUsuń
  26. To w kuchni mozna uzywać zwykłej maki pszennej?
    Jeju ja nie wiem czy nie cierpie na to zabużenie związane ze zdrowym odzywianiem.
    Bo jak cos zjem na bazie mąki pszennej białej oczyszczonej lub takiej co zawiera cukier to mam jakies ogromne wyrzuty.
    I odrazu w głowie mi się plasuje że od razu przytyje..
    A oprzeciez to nadmiar kalorii nam szkodzi a nie to co jemy.
    Jak to jest gosiu z tą białą mąką.
    czy jak mi np smakuje biały chleb to czy moge go jeść bo jakoś nie moge się przekonac do razowca. Kasze uwielbiam itd więc ale z chleba nie chce rezygnować lub z wypieków pszennych czy jak będa się pojawiać raz dziennie chgociaż jakieś rzeczy w moim jadłospisie z białej maki ale w odpowiedniej kaloryczności to będzie wielkie przestępstwo?

    OdpowiedzUsuń
  27. Kochana, zastanawiam się nad zakupem takiej gofrownicy jaka Ty masz a takiej tradycyjnej 2-gofrowej obie mają 1400W ale czy te gofry z Twojej to nie są takie niższe/cieńsze niż z tej tradycyjnej? Pomożesz w zakupie? Rozwiejesz watpliwosci? :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gofry są niższe niż z tradycyjnej ale według mnie to plus ponieważ są chrupiące. Te grube często są gumowate.
      Osobiście polecam tę gofrownicę. Jestem z niej bardzo zadowolona.

      Usuń
  28. ale pysznie wyglądają
    czy gofry na śniadanie to dobry pomysł ?

    OdpowiedzUsuń
  29. Przepis sprawdziłam:) moja gofrownica ma 1000W i robi gofry tradycyjne prostokątne krateczki. Z takiej ilości ciasta jak w przepisie wyszło mi idealnie 12 gofrów. Są przepyszne i chrupiące :) wcześniej korzystałam z innego przepisu ale ten jest zdecydowanie lepszy. Polecam.

    OdpowiedzUsuń