poniedziałek, 20 maja 2013

Masełko ziołowo - czosnkowe

Masełko wszechstronne.
Świetne do karkówki z grilla, pieczonych ziemniaczków, ryb czy pieczonego kurczaka.
Doskonałe do świeżutkiej bagietki.

Łyżka masełka ma ok. 40 kcal 


Składniki:
* 250 gram masła osełkowego
* 2 czubate łyżki drobniutko posiekanej świeżej natki pietruszki
*2 czubate łyżka świeżej posiekanej bazylii
* 2 ząbki czosnku (Polskiego !!!! Chiński zepsuje smak !!! )

Lekko miękkie masło ucieramy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami na jednolitą masę.

Jak rozpoznać Polski czosnek ? Polski jest różowo - fioletowy  jak ten na moim zdjęciu. Chiński jest całkiem biały.  Nie kupujcie Chińskiego. Ma chemiczny zapach i psuje smak każdego dania. 








24 komentarze:

  1. wierze, ze jest smaczne i z tą bagietką mmmmmmm pyszności, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam masełko czosnkowe:-) dziś będę piekła bułeczki wiec zrobię do niego maselko mniam!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie maślane mixy, a pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam czosnku!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. z tą bagietką... ale jestem głodna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też ostatnio takie przyrządziłam.. do tego deska serów...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czosnek uwielbiam i mimo, że nie jadam na co dzień masła to taka bagietkę z masełkiem chętnie bym spałaszował :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe masło czosnkowe to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie! a już najbardziej w wersji grillowanej bagietki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domowej roboty masła :) jeszcze ze świeżą bagietką! pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię baaardzo takie masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne takie masełko, ze świeżą bagietką poezja.

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda przepysznie :) i jeszcze to świeżutkie pieczywko...mmm :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, tak i moje to są smaki...
    Nie było mnie w sieci parę dni ,a tu tyle wpisów... Nadrobię braki mam nadzieję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. czosnek w takiej postaci uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie w domu jemy maslo czosnkowe z czosnkiem i tarta na male wiorki marchewką. Rownie pyszne i zdrowe;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zamiast szczypiorku mozna uzyc koperku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To nie prawda, że jeśli czosnek jest biały to na pewno jest chiński. Wszystko zależy od odmiany. Sama mam 2 kolory w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze mam problem z takimi dodatkami. Jak długo można to przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę w końcu spróbować ziołowego masełka. Jednak bez czosnku, bo raz, że nie znoszę od dziecka (na sam zapach mam mdłości), a dwa mam nietolerancję albo alergię, bo wymiotuję lub przeokrutnie boli mnie brzuch. Ale z samymi zielonymi ziołami chętnie zjem :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja dodaję jeszcze trochę magi i odrobinę soli

    OdpowiedzUsuń