niedziela, 19 maja 2013

Placek z rabarbarem i chrupiącą kruszonką

Puszysty, z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Placek z rabarbarem to kultowe ciasto kuchni polskiej. Świetne do porannej kawy i popołudniowej herbaty. Słodko - kwaśny smak łodyg rabarbaru doskonale łączy się ze słodyczą ciasta.

Warto wiedzieć że rabarbar to nie tylko walory smakowe, to także spora dawka witaminy C , potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. 100 gram rabarbaru to tylko 21 kcal, więc warto go wykorzystywać w swojej kuchni.
W medycynie ludowej rabarbar ceniono za jego właściwości przeciwzapalne. Niedawno naukowcu odkryli także, jego właściwości antyrakowe.
Rapontygenina zawarta w rabarbarze, spowalnia działanie pewnego enzymu - cytochromu, występującego w guzach nowotworowych, głównie prostaty i piersi. Okazuje się, że najlepiej jeść pieczony rabarbar. Naukowcy z Sheffield Hallam University doszli do wniosku, że wówczas ma on najsilniejsze właściwości antynowotworowe. Badacze odkryli, że po 20 minutach obróbki cieplnej w roślinie wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.

Jaki z tego wniosek ?
Placek z rabarbarem pieczemy dłużej niż 20 minut więc oprócz działania na nasze zmysły i kubki smakowe będzie miał również działanie terapeutyczne ;)

Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 330 kcal  


Składniki na spód z rabarbarem :
 * 5 jajek
* 1 szklanka cukru
* 3/4 szklanki oleju
* 9 łyżek wody
* cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 szklanki mąki
 * 5-6 łodyg rabarbaru



 

Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianą. Dodajemy szklankę cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach. 
2. Do piany z cukrem podajemy żółtka i ponownie miksujemy. 
3. Dodajemy olej, wodę, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksujemy na najwyższych obrotach 3-5 minut.
4. Masę wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną mąką. 
5. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na 1-2 cm kawałki i układamy na masie. 



























Składniki i przygotowanie kruszonki:
*  4 łyżki masła
* 4 łyżki cukru pudru
* 8 łyżek mąki

Wszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach.

























Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.



















































19 maja - Światowy dzień pieczenia 


45 komentarzy:

  1. Już sobie wyobrażam jak chrupie ta kruszonka a pod nią miękki ciepły jeszcze rabarbar ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznościowy! a kruszonka aż się prosi o podskubywanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj dowiedziałam się właśnie o tych rabarbarowych właściwościach, szczególnie antynowotworowych uwalnianych podczas obróbki termicznej w piekarniku. Kocham ciasta z owocami, a tym warzywie zadurzyłam się wczoraj^^

    OdpowiedzUsuń
  4. naukowcy biorą grube miliony i opowiadają bzdury, które każda babcia powie Ci za darmo, wszystkie babcie wiedzą że to bardzo zdrowa roślina!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho:) chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :)

    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam ochotę na kruszonkę znowu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubie rabarbar, najbardziej maczany w cukrze;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :) http://smakolyki-moniki.blogspot.com/
    Pozdrawiam i życze miłej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. NA weekend w końcu biorę się za rabarbar, bo zima mnie zastanie i nic z niego nie przygotuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja będę jutro robiła takiego placka i już nie mogę doczekać się efektu :)
    Na jaki rozmiar blaszki jest to ciasto?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest standardowa blaszka. Długości ok 25-30 cm.

      Usuń
  12. Właśnie zrobiłam według przepisu :) Ciasto wyszło pycha, pięknie wyrosło! Idealnie słodkie jak dla mnie, ale jeśli ktoś woli bardziej kwaskową wersję to radzę dołożyć rabarbaru :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie, trzeba jeść póki jest, wiosna i lato tak szybko się kończą.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe jak wyjdzie zaraz się za niego zabieram.Wygląda apetycznie....

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziekuje bardzo za taka kruszonke... "miksujemy na najwyzszych obrotach" i cala kuchnia do sprzatania... ciasto ogolnie dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanie ściereczkę kuchenną płócienną wyjmujemy z bieliźniarki i okalamy miskę w której miksujemy w taki sposób, że ręka trzymająca mikser znajduje się pod ściereczką i sprzątać nie trzeba bo nic się poza miskę nie wydostanie :)
      Ja tak robię i przy kruszonce i przy np.bitej śmietanie.

      Usuń
  16. a można rabarbar zamienić np jabłkami ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam wczoraj ciasto rabarbarowe z Twojego przepisu, bo mój mąż bardzo je lubi :) Jak tylko w sklepach pojawił się rabarbar zaczął mi suszyć głowę, żebym mu upiekła ciasto.
    Ja do rabarbaru jak już go potnę w kawałki to lubię dodać odrobinę cynamonu i łyżkę brązowego cukru. Jak tak troszkę postoi w misce w czasie jak przygotowuję ciasto, to ładnie puści soku i troszkę się zmiękczy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie dziś zrobilam to ciasto i wyszedł mi zakalec :( a wszystko robilam zgodnie z przepisem

    OdpowiedzUsuń
  19. A może być mąka pełnoziarnista pszenna czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń
  20. A ile kalorii ma całe ciasto ? Bo kawałek kawałkowi nie równy :) Lub jakie wymiary ma Twój kawałek i ile ich wychodzi z całego ciasta. Z góry dziękuje za odpowiedź. Bardzo, bardzo dziękuje za bloga, cały czas trzymam sie Twoich przepisów na wszystkie posiłki w ciągu dnia i po 2 tygodniach ich przestrzegania spadło juz ponad 4 kg, a jestem trzy cyfrówką :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Trzymając się Twoich jadłospisów mogę zjeść 1 taki kawałek. A co z resztą ciasta... Nie wierzę, że mrożone też będzie ok :/

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy z truskawkami też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  24. Na jaki rozmiar blaszki sąte proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak przechowujemy takie ciasto? W lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  26. super przepis właśnie będe go robić

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy papier do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką czy albo papier albo smarowanie masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papieru (tego ciemnego) już nie trzeba smarować.

      Usuń
  28. Piekarnik ustawić z termoobiegiem, czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń