czwartek, 30 maja 2013

Risotto z zielonymi warzywami i kurczakiem

Szybkie, lekkie, smaczne i sycące.
Jeśli mamy w planach aktywne spędzenie popołudnia i niekoniecznie mamy ochotę i czas na długie stanie przy kuchni to danie sprawdzi się doskonale.

Zielone warzywa to seler naciowy, który po obróbce cieplnej bardzo zyskuje na smaku oraz zielony groszek, bogactwo witamin B, A, C, E oraz potasu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia,magnezu, kwasu foliowego i błonnika. Kopalnia witamin i minerałów, więc warto dodawać go do dań.
Dodatkowo, aby ożywić kolor dodałam kukurydzę.
Danie nabrało wiosennych, słonecznych barw i świetnie nadaje się na obiad w plenerze.


























Składniki na obiad dla 4 - 6 osób:
* 400 gram ryżu basmati lub paraboiled
* kubek zielonego groszku (świeży lub mrożony, nie konserwowy )
* 5 "gałązek" selera naciowego
* pół kubka kukurydzy
* 200 gram gotowanego kurczaka, najlepiej z rosołu 
* 1-2 wędzone kabanosy
* litr bulionu drobiowego
* szklanka białego półwytrawnego wina
* 2 łyżki klarowanego masła
Jeśli bulion jest dobrze doprawiony nie potrzebna jest już sól ani inne przyprawy.


























Przygotowanie:
1. Ryż zalewamy wodą,odstawiamy, płuczemy. Czynność powtarzamy do momentu, aż woda będzie czysta. Osuszamy na sitku.
2. W wysokim teflonowym naczyniu (ja używam woka) rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy odsączony ryż i smażymy, aż ryż będzie szklisty. Dodajemy białe wino i gorący bulion, przykrywamy pokrywką, dusimy od czasu do czasu mieszając.  Ryż ma wchłonąć cały płyn. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej bulionu.
3. W wysokim naczyniu teflonowym rozpuszczamy drugą łyżkę klarowanego masła, dodajemy kurczaka i pokrojonego kabanosa. Jak kurczak się przyrumieni dodajemy pokrojonego selera naciowego i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia,dodajemy kukurydzę i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2-3 minuty (już nie gotujemy). 
4. Warzywa mieszamy z ryżem. Podajemy na ciepło. 






















Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 350 kcal


























49 komentarzy:

  1. Pyszne danie,super pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ten podział warzyw według kolorów, że każdy kolor to inny zestaw witamin i tak dalej... :)
    I lubię Twoje zdjęcia, fajnie to układasz.
    Aha, jeszcze jedno lubię: risotto!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobają mi się te zdjęcia- są bardzo apetyczne i wyglądają zdrowo. Mam ochotę na takie danie. Czasem nie wiem co ugotować na obiad, a Twój blog mnie inspiruje:**

    OdpowiedzUsuń
  4. samo zdrowie na talerzu. i do tego w jak smacznym wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł też sobie jutro takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam risotto, chętnie skosztowałabym Twojego:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na prawdę świetne zdjęcia, aż chce się jeść te dania, sama robisz zdjęcia?

    pomysł z risotem świetny, szybka i smaczna potrawa! ja dla dzieci zrobię wersję bez wina :)

    OdpowiedzUsuń
  8. brzmi cudownie i barwami kusi ...
    aż mam ochotę więcej warzyw na targowym placu dziś kupić by na kolację jakąś wariację na temat risotto stworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie, pysznie, pysznie!! najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  10. lekki i pyszny obiad, świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  11. trochę mnie zaskakuje,że blogerka kulinarna używa sypkiego ryżu paraboiled i określa to danie jako risotto. to kardynalny błąd. w takiej wersji to po prostu RYZ Z WARZYWAMI. kłania się tu podstawowa wiedza - do risotto używamy tylko ryżu arborio a na koniec mieszamy całość z parmezanem, a tu niestety nie ma żadnego z tych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandro, jesteś zaskoczona aczkolwiek zupełnie niepotrzebnie :)

      Owszem risotto jest daniem pochodzącym z Włoch i w wersji klasycznej przyrządzane jest z ryżu arborio. Po odparowaniu wody ryż miesza się z parmezanem aczkolwiek nie jest to wyznacznikiem ponieważ kuchnia włoska jest bardzo różnorodna i w zależności od regionu można w niej znaleźć przeróżne składniki.
      Zwiedziłam trochę Włoch ;)

      Mianem "risotti" określa się ogół dań przyrządzanych z ryżu podsmażanego na tłuszczu. I tu chodzi właśnie o ten sposób przyrządzenia.

      Kuchnia to zabawa, inwencja twórcza, kreatywność i tak samo jak w oryginale ciasto na włoską pizzę przyrządzane jest z mąki z pszenicy durum tak można spotkać pizzę na mące gryczanej, z pełnego przemiału itd. .... i to w dalszym ciągu jest pizza.

      Gotujące dosłownie i sztampowo traci się bardzo wiele.
      Pozdrawiam,

      Usuń
  12. Pyszne danie, jestem nim zachwycona, nawet mojemu malzonkowi bardzo smakowalo:) super Malgosiu, poprosimy o wiecej tego typu przepisow

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi być wino?

    OdpowiedzUsuń
  14. witam!! Mam pytanie, a czy kukurydza może być konserwowa??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, w przepisie chodzi w właśnie o kukurydzę konserwową, taką z puszki

      Usuń
  15. Zainspirowalam sie tym przepisem i zrobilam potrawke z kurczaka z ryzem i groszkiem.Pycha!groszek mrozony dodaje swiezosci.

    OdpowiedzUsuń
  16. Twoje przepisy są naprawdę MEGA! Bardzo często z nich korzystam i jesteśmy z mężem zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu czym mogę w potrawach zastąpić zielony groszek? ja lubię i zjem, ale reszta mojej rodzinki (jak to mówi moja trzyletnia córcia) tych kulków zielonych nie będzie jeść ;) a ja nie chcę gotować osobno dla siebie i dla nich.
    J

    OdpowiedzUsuń
  18. tak dla pewności, 400 gram ryżu przed ugotowaniem, tak? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu a nie może być groszek konserwowy? I czy nie mogę dać ryżu Arborio?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konserwowy zupełnie zmieni smak, na niekorzyść
      ryż arborio - pewnie

      Usuń
  20. Małgosiu, a czym można zastąpić seler naciowy ? Nie jestem w stanie go polubić ?

    OdpowiedzUsuń
  21. Rany, a czemu ryż jest płukany? Przecież w risotto właśnie o to chodzi, żeby krochmal z ryżu nadał potrawie kleistości.

    I jeszcze pytanie - ile kalorii mają te dwa kabanosy? Jaką ilością parmezanu mogę je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie ja nie lubię jak jest taka kleista pacia,
      kabanosy mają ok. 100 kcal

      Usuń
  22. a czy mozna ominac wino?

    OdpowiedzUsuń
  23. Małgosiu czy dla selera naciowego wystarczy 5 minut duszenia? Według mnie on po tym czasie jest jeszcze twardy...a może taki ma być? tego Nie mogę tego "rozgryźć" hi hi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz przytrzymać dłużej,
      ja wolę jak taki twardszy jest,

      Usuń
  24. Porcja na jedną osobę to ile Małgosiu? Brakuje mi niekiedy określeń przy sformułowaniu "porcja widoczna na zdjeciu" ciężko określić:( z góry dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzis robiłam ten ryz. JEST MEGA PYSZNY. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Małgosiu, mam rozumieć, że tego dania nie mogą jeść dzieci?

    OdpowiedzUsuń
  27. Osobiście weliminowałabym seler naciowy, bo jego smak nie podchodzi mi za bardzo. Ale ogólnie bardzo ciekawy przepis, czy będzie okej, jak zamiast wina dam więcej bulionu?

    OdpowiedzUsuń
  28. Malgosiu czym zastapic kabanosy? Staram sie unikac wedlin i kielbas.

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu, chcę Ci podziękować za Twojego bloga, bo zainspirowałaś mnie do zmiany stylu żywienia. A jak korzystam z Twoich przepisów pierwszy raz to wiem, to zawsze mam pewność, że wyjdzie i będzie smaczne :)
    Mam pytanie co do tego risotto. Nigdzie nie mogłam znaleźć samego groszku konserwowego, a chcę je zrobić jutro na obiad. Czy mogę zamiast niego dać brokuła, czy raczej ominąć ten składnik?

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie wszamałam - wyszło przepyszne, chyba częściej będę robić

    OdpowiedzUsuń
  31. Błąd! Nie konserwowego, ale mrożonego. Można gdzieś kupić sam mrożony groszek?

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja zamiast groszku którego nie mogłam kupić dodałam fasolkę szparagowa mrożona :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Kolejny przepis, który wypróbowałam i mogę polecić. Fajny smak daje masło klarowne, a ta słodycz kukurydzy... Dziękuję Gosiu za te wspaniałości i to że są "nie tylko dla orłów" 😉

    OdpowiedzUsuń