środa, 22 maja 2013

Saltimbocca z kurczaka z pietruszkowym pesto

Saltimbocca to danie popularne we Włoszech, Hiszpanii, Grecki i południowej Szwajcarii.
W klasycznej wersji włoskiej, robione z cielęciny, szynki prosciutto i szłwii.
W innych krajach w zależności od regionu można zaszaleć ze składnikami.

Ja dziś proponuję saltimboccę z kurczaka  z chudą szynką i pesto z pietruszki.
Całość zostanie podana w sosie własnym z dodatkiem śmietanki.

Jedna roladka polana 2 łyżkami sosu ma ok. 125 kcal 


























Składniki :
* 500 gram fileta z kurczaka
* 100 gram chudej szynki
* pesto z pietruszki (przepis poniżej )
* sól, pieprz 
* klarowane masło do smażenia 
* 300 ml bulionu z kurczaka

Pozostałe składniki do przygotowania sosu :
* 3 łyżki śmietany
* 2 żołtka
* 1 łyżka mąki
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól, biały pieprz



























Składniki na pesto z pietruszki: 
* pęczek pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oliwy z oliwek 
* 4 łyżki płatków migdałowych
* sól
* kawałek startego parmezanu
* kilka kropel soku z limonki lub cytryny

Pietruszkę siekamy, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, oliwę, płatki migdałów i starty parmezan.  Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na gładką masę. 
Doprawiamy  solą i sokiem z limonki lub cytryny.

Pesto z pietruszki możemy bez obawy przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

  Jak już mamy gotowe pesto z pietruszki bierzemy się za nasze danie główne.

1. Fileta za kurczaka kroimy w pasy i bardzo cienko rozbijamy. Solimy. 
2. Rozbitego fileta smarujemy pietruszkowym pesto i przykrywamy plasterkiem szynki.
3. Zwijamy w rulonik. Możemy spiąć wykałaczkami.
4. Na maśle smażymy roladki 1-2 minuty z każdej strony.
5. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.




























Przygotowanie sosu:
1. Roladki wyjmujemy z bulionu.
2. Żółtka ubijamy na pianę z sokiem z cytryny i pieprzem.
3. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i dodajemy do bulionu energicznie mieszając.
4. Żółtka hartujemy dodając łyżkę gorącego sosu po czym wlewamy masę "żółtkową" do całego sosu. Energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 
5. Zahartowaną śmietanę łączymy z sosem. 

110 komentarzy:

  1. pierwszy raz spotykam się z tą nazwą, danie wygląda pysznie, zaserwuje takie roladki przy następnej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ja lubię Twoje przepisy!:) Wszystko co podajesz jest takie ładne, smaczne (oj tak!:))) ) i podałabym takie danie na dowolną okazję^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania:-) inspirujesz♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, przy najbliższym rozbiorze kurczaka zrobię takie fantazyjne roladki.
    pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłam :) Pyszne i najadłam się na kilka godzin :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne pesto choc ja dodalam jeszcze troche szpinaku bo mam go w nadmiarze :) ale rewelacyjne! u mnie roladka w sosie pomidorowym i z piersi indyka ale pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zalewamy bulionem... Pewno kostki rosołowe odpadają ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No raczej :) zrób bulion, konkretny, esencjonalny, pomroź w pojemnikach i do sosów będzie jak znalazł :)

      Usuń
    2. Tak zrobię! Dzięki

      Usuń
    3. Ja mam zamrożony w kostkach, więc jak mam go dodać ? rozpuścić w wodzie, czy samych kilka kostek ?

      Usuń
    4. rozpuść w małej ilości wody np. na szklankę wody 4 kostki.

      Usuń
    5. Dziękuje! ;)

      Usuń
  8. Gosia, gdzie kupujesz parmezan? Bo ja przyznam szczerze, ze w paru wiekszych supermarketach chcialam kupic ale nigdzie nie ma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy można parmezan zastąpić czymś innym?

      Usuń
    2. Można zastąpić innym twardym serem. Popytaj w markecie na dziale z serami jest spory wybór serów twardych.

      Usuń
    3. W Biedronce bywa ser grana padano, dzisiaj kupiłam

      Usuń
  9. A czy zamiast kurczaka można lekko zgrzeszyć ;-) i dać np. schab???

    OdpowiedzUsuń
  10. kolejny świetny przepis...zrobione, zjedzone :]

    OdpowiedzUsuń
  11. no no no.... ciekawe rzeczy.... ;) Suuupeeeer, że tu trafiłam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. super przepisy, ciesze sie, ze tu trafilam od dzis zaczynamy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. super przepisy, od dzis zaczynamy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis! a jak zrobic taki konkretny esencjonalny bulion?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko przepis masz w zakładce KATEGORIE PRZEPISÓW/ OBIAD / PRZEPIS NA BULION

      Usuń
  15. Kurcze Małgosiu nie mogę tego znaleźć ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko tu : http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/05/solidna-podstawa-zup-i-sosow-wywar.html

      Usuń
  16. Przepis super mam zamiar go jutro zrobić, tylko nie bardzo mi pasuje ubicie piany z żółtek ...- chyba jakaś literówka się wkradła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam Pani Małgosiu, mam pytanie o pesto - jak zrobić, żeby było takie rzadkie jak na zdjęciu? Mi ciągle wychodzi bardzo gęsta masa. Już nawet próbowałam dolać więcej oliwy, ale niczego to nie zmieniło. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie następnym razem dam trochę mniej płatków, a więcej oliwy :). Dziękuję za odpowiedź

      Usuń
  18. Dzisiaj był mój debiut :-) przepis rewelacja :-) Wszystkim bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  19. Brak słów, robiłam w sobotę i smakowało wybornie.
    Pesto jest nieziemskie w połączeniu z filetem i szyneczką.
    rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Gosiu mam pytanie w składnikach na sos są 3 łyżki masła, a nie widzę masła w przygotowaniu sosu jest śmietana, czyli to mają być 3 łyżki śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dziękuję Ci bardzo :)
      czasem wkradnie się chochlik :)

      Usuń
  21. ile roladek wychodzi z tej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  22. Danie przepyszne!!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Boskie!!!!! uwielbiam je od dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mój dzisiejszy obiad ;) Co prawda wyciekło mi trochę pesto podczas smażenia i w efekcie sos nabrał koloru pistacjowego ;) ale za to zdziwienie domowników kolorem sosu bezcenne hehe ;D
    Smak wynagrodził im ten początkowy sceptycyzm - pyyychaaa !!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ile porcji wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  26. Mogę czymś zastąpić masło klarowane ?

    OdpowiedzUsuń
  27. Witaj.
    Chciałam Ci podziękować za Twoje przepisy mój mąż, który nie jest polakiem w końcu zaczął doceniać walory kuchni polskiej ( choć te roladki nie do końca są polskie) ale to mało ważne :) grunt że mu smakowały. a przede wszystkim gołąbki. Dziękuje serdecznie i życzę wesołych świąt wielkanocnych.
    P.S może kiedyś jakby Pani miała wenę umieściła przepis na tagin w wersji light ( potrawa marokańska )

    OdpowiedzUsuń
  28. A czy można tu użyć Twojego pesto ze szpinaku i bazylii? Próbowałaś może?

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzisiaj zrobilam te roladki na obiadek :) byly przepyszne :) tylko pesto wyszlo geste (nie wiem czy takie mialo byc bo na zdjeciu wyglada na troszke rzadsze) Najwazniejsze ze mezowi smakowalo :) a i roczny synek tez sie zajadal :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Małgosiu dziękuję Ci za ten super przepis, a przede wszystkim za to przepyszne pesto :) Zakochaliśmy się w nim z moim mężem i robię je dla nas do kanapek zamiast masełka. A jak mój mąż marudzi jak się skończy! I jak mnie goni, żebym zrobiła znowu ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Gosiu czy można nie dodawać żółtek do sosu, zastąpić je lub zrobić inny sos do roladek? Zrobiłam dzisiaj to danie na obiad, ale ponieważ nie lubię jajek na miękko, rzadkiej jajecznicy sos "stał mi w gardle" :-)) W smaku bardzo dobry, kurczak tez wyszedł pysznie. Masz jakiś pomysł? I napisz jak możesz z czym podajesz to danie - kasza czy coś innego? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz pominąć żółtka lub zrobić sos, który jest w przepisie na pulpeciki http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/04/przepisy-fit-delikatne-pulpeciki-w.html

      to danie podaję z kaszą jęczmienną perłową lub ziemniaczanym pure

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Blog jest świetny, powoli wypróbowuje Twoje przepisy. Omlety z bazylią lub szpinakiem i suszonymi pomidorami są pyszne:-)

      Usuń
  32. Hej. Od niedawna obserwuję Twojego bloga. Dzisiaj postanowiłam coś ugotować. Zaczęłam od zupy kremu z pieczonych pomidorów i tych kurczaczków z pesto. I wyszło mi przepyszne. Moje dzieciaki nie za bardzo chcą jeść pietruszkę i paprykę, a w ten sposób przemycona smakowała im.

    OdpowiedzUsuń
  33. Roladki wyśmienite :) sos cudo! - taki prosty, a taki smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam, chce zrobić to pesto pierwszy raz i nie mam pojęcia ile kupić parmezanu. Mam nadzieję, że ktoś będzie tak miły i udzieli mi rady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, będzie pyszny obiadek w niedzielę ;)

      Usuń
  35. danie wyśmienite :) a koleżanki w pracy podziwiały :))

    OdpowiedzUsuń
  36. Małgosiu powiedz proszę, jaka surówka pasowałaby do tego dania? i czy parmezan można zastąpić jakimś innym serem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz ale innym serem twardym,
      a jeśli chodzi o surówkę to najlepszy będzie mix sałat z warzywami i winegretem

      Usuń
  37. dziekuje ślicznie Małgosiu :) we wtorek mam gości, myślę ze to danie świetnie się sprawdzi :) a może zdradzisz przepis na taki winegret bo nigdy sama nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w dziale sałatki masz przepis na miodowy dressing - jest świetny do sałatek

      Usuń
  38. czy te roladki można zrobić ze schabu?

    OdpowiedzUsuń
  39. Mniam mniam mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  40. zastanawiam się czy można te roladki usmażyć na oliwie ponieważ nie chciałbym robić sosu.

    OdpowiedzUsuń
  41. Wystartowała w poniedziałek roladki pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo ciekawy blog. Cieszę się, że tu trafiłam i na pewno zostanę na dłużej :-)

    Mam tylko jedną uwagę: słowo gram, jest odmienne, tak jak kilogram. Czyli mamy 1 gram, 2 gramy, 100 gramów.

    OdpowiedzUsuń
  43. Małgosiu,na porcje obiadową można zjeść jedną czy dwie roladki? Bo widzę że w kolejny dzień było podane że je się roladki z poprzedniego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszne! Mojemu mężowi czegoś brakowało w roladkach ale za to sos mu bardzo smakował :) Mi smakowała całość :) Zjadłam z połową pomidora i odrobiną kaszy jęczmiennej :)

      Usuń
  44. Smażenie mięsa na maśle? Chcesz nas pozabijać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam takich planów :)
      na klarowanym maśle można smażyć, takie masło się nie pali bo jest pozbawione białka i wody więc spokojnie, będziesz żyła ;)

      Usuń
  45. Pyszny i zdrowy obiad. Dziś cała moja rodzinka się zajadała. W końcu znalazłam coś dla siebie i napewno będę korzystać

    OdpowiedzUsuń
  46. O jaką śmietanę chodzi w przepisie ? Kwasna typu piątnica 12% czy moze slodka deserowa? Zawsze mam problem jakiej uzyc jesli przepis nie podaje konkretnie

    OdpowiedzUsuń
  47. Czy to danie bez ziemniaków można zjeść na kolację?
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  48. Ja troszeczkę zmodyfikowałem przepis na "męskie" potrzeby:
    - zamiast chudej szynki, do każdej roladki dałem szynkę szwarcwaldzką (daje rewelacyjny "podwędzany" smak
    - zamiast kurczaka zastosowałem indyka (rzekomo są mniej faszerowane hormonami wzrostu i antybiotykami)
    - a do pesto dodałem 2 łyżki ziaren słonecznika i 2 szczypty swieżo zmielonego pieprzu oraz.. cheddar (bardzo mało).

    Wyszło przepysznie :-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  49. Dzis zrobilam i przed chwila zjadlam z kasza gryczana ,buraczkami i marynowana papryka :) Pyszne !
    Tylko ja nie obsmazalam roladek,a upieklam je w naczyniu zarodopornym,po czym dalam je do sosu wlewajac o niego z naczynia olej z pesto,ktory wyciekl z roladek,co nadalo sosowi jeszcze lepszy smak !

    Kurczaka w sosie pieczarkowym tez robilam,przepyszny !
    Pozdrawiam,Ola :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Zrobiłam wszystko według przepisu u wyszło pysznie. Dzięki wielkie za pomysły i pozdrawiam
    Ola :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Wyszedł pysznie, Polecam i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Przepyszne danie polecam.Mi nawet wyszlo bez szyn. Brawo Gosiu!

    OdpowiedzUsuń
  53. Cześć. Od prawie dwóch miesięcy korzystam z Twoich przepisów. Pyszne jedzenie. Sycące i megasmaczne. Oprócz lekkiego gotowania zacząłem uprawiać sport siłowy. Po misiącu 3 kg w dół. Moja małżonka zachwycona moim gotowaniem. Dzieci jeszcze się uczą nowej kuchni. Co do samych roladek. Zrobiłem je kiedyś na obiad. Dzisiaj je szykuję w większej ilości dla gości, którzy jutro przybędą świętować urodziny mojej połowicy. Sama o to nie prosiła.Inspiruj mnie dalej. Podoba mi się bycie szefem kuchni domowej. Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów.

    OdpowiedzUsuń
  54. Dzisiaj ugotowałam to cudo! Pyszota! Przed przypadek natknęłam się na Pani bloga. Brak mi pomysłów na zdrowe jedzenie dla mojej rodziny. Mam nadzieję, że dzięki Pani przepisom uda mi się urozmaicić i przestawić moje dzieciaki na zdrowsze jedzenie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  55. Moje nowe ulubione danie, od niego zaczęłam próbować Twoje przepisy= Twoje przepisy na zdrowe jedzenie

    OdpowiedzUsuń
  56. Pesto zrobilam z natki pietruszki, slonecznika, oleju rzepakowego i plasterka żółtego sera. I mimo tego malo wykwintnego skladu wyszlo p r z e p y s z n e. Lepsze niz z bazylii. Juz sie uzaleznilam:) Sieję teraz 2 skrzynki pietruszki:)

    OdpowiedzUsuń
  57. Gosiu czy moge zupelnie pominac parmezan i wszelki ser poniewaz nie moge go sporzywac . I czy zamiast migdalow lepiej dac orzechy nerkowca czy moze slonecznik?? Nigdzie nie moge niestety dostac migdalow :(

    OdpowiedzUsuń
  58. hej! po pierwsze brakuje mi tutaj określenia rodzaju śmietanki dla żółtodziobów :) ja dodałam 12%. po drugie "bulion drobiowy" to w moim wydaniu rozpuszczona bulionetka ;) nie wiem jak u Ciebie. dodałam 500ml zamiast 300 co skończyło się dodatkowym 1,5 łyżki mąki żeby zgęstniało. użyłam kupnego zielonego pesto z bazylii, które zalegało w lodówce i prosiło i zjedzenie- mój luby nie przepada za makaronem z pesto :( i musiałam coś wykombinować. danie po pierwsze proste, szybkie, po drugie przepięknie pachnie szczególnie przy smażeniu roladek. dodatkowo powstały sos ma bardzo intensywny, świetny smak- dodałam jedynie pieprzu, choć zawsze długo doprawiam swoje gulasze i zupy :) zapewne zależy to od użytego bulionu i jego intensywności. roladek jeszcze nie próbowaliśmy ale to nie podlega wątpliwości, że będą pyszne. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulion drobiowy to to nie bulionetka. To bulion na np. skrzydełkach kurczaka + włoszczyzna.
      Nie używam kostek rosołowych.
      Nie używam też kupnego pesto bo jak dla mnie ma niewiele wspólnego z prawdziwym.
      Spróbuj zrobic na dobrym esencjonalnym bilionie + prawdziwym pesto ;) Pycha ;)

      Usuń
  59. prawdziwe pesto jest dla mnie za drogie, bo takie pesto z bazylii jest zrobione z oliwy z oliwek, orzeszków pinii i sera grana padano a niestety te składniki przerastają mój zasób finansowy ;) choć zdarzało mi się jeść kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami. pesto pietruszkowe jest dla mnie gorsze. a gotowanego mięsa nikt u mnie nie zje stąd potrzeba użycia bulionetki za którą sama szczególnie nie przepadam. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  60. Gosiu, dziś zrobiłam roladki....pyszności :) cała rodzina się zajadała, bardzo dziękuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  61. Małgosiu ratuj na jutro potrzebuję porady w sprawie roladek bo robię na uroczysty obiad:) a dokładniej sosu do nich. wyżej ktoś pytał czy można zrobić inny sos niż ten na żółtkach. odpowiedziałaś, że może być ten z delikatnych pulpecików.pulpeciki robiłam, super smak ale czy sos ma być identyczny jak w pulpecikach? chodzi mi o pora w sosie i koperek? wszystkie składniki jak w tamtym sosie mają być?

    OdpowiedzUsuń
  62. Jestem weganka, co sadzi Pani o takim pesto : peczek pietruszki, lyzka oleju rzepakowego, lyzka slonecznika, lyzka platkow drozdzowych. Nie robilam tego jeszcze, zainspirowal mnie Paniprzepis na razie, czy mozna dolac wody mineralnej jak bedzie za geste i ile takie pesto moze postac w lodowce? Chcialam jeszcze spytac czy jedzenie kaszy jaglanej np tak z 50 g suchej masy czy komosy np z tym zmodyfikowanym pesto jest zdrowe jak na kolacje? Co mysli Pani o partaszce (maka z amarantusa ok 4 lyzki, szklanka mleka sojowego, karob gotuje sie to jak budyn ) tez na kolacje czy ok? Wychodze z diety i mam problem z kolacjami, a jakie warzywa moze Pani polecic na ten posilek? Dziekuje, Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto jest ok. Standardowy czas trzymania w lodówce to 7 dni.
      Kasza jaglana z pesto jako kolacja nawet tak. Bardziej jednak widziałabym tu kaszę w towarzystwie warzyw.
      Jeśli chodzi o kolacje to polecam lekkie, warzywne np. zupy, sałatki, lecza, pieczone warzywa.

      Usuń
  63. Cześć Małgosiu, jestem Kaśka, mam 37 lat i kilka dni temu trafiłam na Twojego bloga. Gdzieś Ty była, kobieto, przez ostatnie lata mojego życia?! Wychowałam się wśród lekarzy, ci zawsze powtarzali, że diety typu 1000 lub 1200 kcal to ściema i organizm zapłaci za nie srogą cenę, najważniejsze jest zdrowe i racjonalne odżywianie. Brzmi znajomo? :) Te założenia gdzieś, w pewnym momencie mojego życia, przepadły i jakiś czas temu postanowiłam do nich wrócić. Szukałam jadłospisów na tydzień, takich którymi mogę się choćby sugerować. I ni stąd ni zowąd trafiłam na Twoją stronę, która mnie urzekła od samego początku - laska, która zna się na rzeczy, swoją wiedzę popiera dyplomem; gnoi debilizm związany z szybkimi pseudo dietami (dosadnie może to określam, ale fakt faktem); przekonuje, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia (jak można tego nie zaakceptować?!); tworzy uniwersalne jadłospisy z powszechnie dostępnych i niedrogich składników, które każdy może sobie przygotować w domu; bierze pod uwagę korponiewolników (!); odpowiada na gros pytań i rozwiewa wątpliwości dotyczące ciężkich i łatwych spraw. Jesteś zajebista! Odwalasz kawał fantastycznej roboty! Przy najnowszym pomyśle (słusznym na maxa) kontroli żywienia w szpitalach, powinni zaprosić Cię jako konsultanta i zdziwiłabym się gdyby nie brali Twojego bloga pod uwagę. Jeszcze raz dzięki, że jesteś i robisz to co robisz, Małgosiu. Twoje jadłospisy wzbogacają nasza życie smakowicie :-) Howgh!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Bardzo dziękuję za miłe słowa.

      Usuń
  64. witamA jak będę chciała zrobic to ze schabem to jak długo dusić ?:) i czy pesto moze być ze szpinaku? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń