poniedziałek, 6 maja 2013

Tartaletki z truskawkami i sosem czekoladowym

Wczoraj zainaugurowaliśmy sezon kawek i deserów jedzonych na tarasie w promieniach słońca. Popijaliśmy truskawkowo - bananowo - waniliowy koktajl z truskawek z naszych zeszłorocznych zapasów zamrażarkowych, zajadając tartaletki z truskawkami i sosem czekoladowym.
Pomimo, iż moje zamrażarkowe zapasy mrożonych truskawek są w dalszym ciągu bardzo pokaźne, do wypieków muszą być użyte świeże owoce.
Co ciekawe na naszym miejskim targu sprzedawane są już truskawki podobno własnej produkcji  "spod folii" ...... nie wiem czy to prawda, ale moje dzieci na widok świeżych truskawek urządziły taki koncert życzeń, że musiałam kupić chociaż kilka na spróbowanie. Pachniały truskawkowo więc skusiłam się na kilka.
Pan sprzedawca pokręcił nosem dając mi wyraźnie do zrozumienia, że wolałby, abym wzięła chociaż pół łubianki a nie tak kilka na spróbowanie, ale cóż. Nigdy nie byłam łatwym klientem ;)
I tak oto w zasadzie z niczego powstał fajny deser,którym zajadały się wczoraj moje maluchy mlaskając z zadowoleniem.   


Składniki:
* opakowanie gotowego ciasta francuskiego
* dwie garście świeżych truskawek (ja użyłam ilość widoczną na zdjęciu powyżej )
* cukier trzcinowy
* pół tabliczki czekolady gorzkiej
* łyżeczka masła
* 100 ml śmietany 

 Przygotowanie:
1. Z ciasta przy pomocy szerokiego naczynia wycinamy krążki
2. Truskawki kroimy w paski i układamy na wyciętych krążkach
3. Posypujemy cukrem trzcinowym
4. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 st. na 15-20 minut.


Przygotowanie sosu czekoladowego:
1. Na patelni teflonowej rozgrzewamy masło
2. Dodajemy czekoladę i smietanę
3. Cały czas mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, płynnej masy
4. Można dodać wanilię.

Jedna tartaletka ma ok. 150 kcal 





16 komentarzy:

  1. Ciasto francuskie - choć samo w sobie czasochłonne w przygotowaniu - jest bazą do niesamowitych 'wypieków'. A przecież można kupić gotowe i wyczarować takie cuda, jak Twoje!:)

    Ja na razie też podchodzę do truskawek jak pies do jeża^^ Ale ostrożnie juz zaczynam je kupować, chociaż na razie importowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Opakowanie ciasta francuskiego zawsze mam w lodówce na wypadek jak dzieciom zachce się czegoś słodkiego na szybko. To kupiłam z zamiarem zrobienia z jabłkami ale weź wytłumacz dzieciom, że nie kupimy tych truskaweczek pięknych bo nie mam pewności czy rzeczywiście pod folią u Pana urosły jak Pan zachwala i tłumaczy jak to rosną mu pięknie w foliaczkach i jak pachną ....

      Usuń
  2. Bardzo lubie tartaletki :) Nie wazne z czym, z jablkami, truskawkami . po prostu ciasto francuskie jest swietnym produktem :).

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają prześlicznie i przesmacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. truskawki i czekolada to to co lubię
    nie wiem dlaczego ale truskawki najbardziej działają na mnie jak są świeże, na zimno, ale te Twoje wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny pomysł! sama bym na to nie wpadła, chociaż już nawet szykuje posta o wariacjach z ciasta francuskiego.
    Też zawsze mam ciasto francuskie w lodówce, więc jak tylko kupię ładne truskawki na pewno spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dzisiaj tez truskawkowo :) Serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW:-0 Kocham truskawki, a takiej postaci wyglądają jeszcze bardziej apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny przepis z truskawkami dzisiaj :D A u mnie niestety ich brak :( Świetnie zapowiadający się przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciężko się oprzeć pierwszym truskawkom :)
    Pyszniasty deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny i śliczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają przesmacznie! a czekolada wieńczy dzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny prosty i smaczny pomysł, nigdy nie wpadłam aby robić tartaletki z truskawkami. Koniecznie wypróbuje tylko jeszcze z świeżymi truskawkami kiepsko;/

    OdpowiedzUsuń