piątek, 10 maja 2013

Tricolori pasta con pomodoro e pollo

Gdyby nie dodatek kurczaka byłby to klasyczny, włoski lunch.  A że Polak lubi zjeść (czytaj facet lubi zjeść a mój facet baaaaardzo lubi zjeść) dodałam grillowanego kurczaka.

Do przygotowania tego dania użyłam włoskiego liściastego makaronu. Makaron jest trzy kolorowy. Klasyczny jajeczny,  z dodatkiem szpinaku i pomidorów.   
Sos to pomidory, czosnek i bazylia czyli classico italiano. Kurczak został zamarynowany w oliwie, i pieprzu cytrynowym a następnie grillowany.
Sosu nie jest dużo. We Włoszech makarony są lekko muśnięte sosami, nie pływają w nich tak jak w Polsce ;)

Porcja ma ok. 450 kcal 

 Składniki :
* opakowanie włoskiego makaronu listki 
* łyżka oliwy (do sosu)
* 2 ząbki czosnku
* puszka krojonych pomidorów bez skórki
* pęczek świeżej bazylii
* sól
* 500 gram fileta z kurczaka
* 2 łyżki oliwy aromatyzowanej bazylią (do kurczaka)
* pieprz cytrynowy 


Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrojonego w kostkę oprószamy solą, marynujemy w oliwie aromatyzowanej bazylią i pieprzu cytrynowym. Odstawiamy na 3-4 godziny.  
2. Po tym czasie grillujemy na złoty kolor.
3. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. 
4.W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rozgnieciony czosnek. Po chwili dodajemy pomidory i poszarpane liście bazylii. 
5. Przykrywamy pokrywką, dusimy 3-4 minuty. Po tym czasie odkrywany pokrywkę i gotujemy 2-3 minuty często mieszając. Doprawiamy solą. 
  6. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia z sosem, mieszamy aby każdy listek makaronu miał na sobie sos. Podajemy z grillowanym kurczakiem.




















30 komentarzy:

  1. Nazwa sałatki brzmi obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pola to nie jest sałatka ;) to danie obiadowe.

      Usuń
    2. U mnie w domu zawsze jak sałatka jest traktowana ;) bo to "trochę za mało, żebym się najadł" ;)

      Usuń
  2. Kontynuacja włoskich klimatów, podoba mi się to! Makaron jest świetny, lubię te trzykolorowe-smakowe, ale takiego nigdzie nie widziałam.

    Ja również poprosiłabym o wersję z kurczakiem:) A co do tych sosów, to też o tym słyszałam, że u nas jest zupa z makaronem, a we Włoszech makaron z sosem^^:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy makaron, nie widziałam jeszcze takiego, danie wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to apetycznie wygląda. Wow.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super makaron . Muszę się przejechać do almy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy teraz gdy są dobre pomidory można zamienić te z puszki na świeże? :D jeżeli tak to w jaki sposób można sos wykonać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Potrzebne będzie ok. kilograma pomidorów. Trzeba je sparzyć aby zdjąć skórę,pokroić w kostkę i gotować aż odparuje woda.

      Usuń
  7. Nata: e brava Malgosia! wlasnie tak, na talerzu po zjedzeniu makaronu nie moze zostac sos, talerz ma byc praktycznie suchy! ale nie dlatego ze ktos, jak moj maz, dokladnie wytarl chlebkiem resztki pomidorow ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy to jest porcja dla jednej osoby? W jadłospisie jest napisane że kolacja ma ok 450kcal, czyli mam zjeść to wszystko? czy ma to być taka porcja jak na zdjęciu an talerzu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ma być ilość widoczna na talerzu. Ta ilość ma ok.400 gramów i ok.450 kcal .

      Usuń
  9. a jak sobie poradzić jeśli nie mam patelni grillowej? upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam! Chciałam zapytać na ile osób jest całość przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna użyć innego makaronu , mieszkam w Anglii i nie mogę takiego znaleźć??

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, brzmi pysznie :) czy w zamian z kurczaka moge dodac np tunczyka z puszki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu,a jakiego ty przecieru pomidorowego używasz?jakiej firmy?bo niektóre są bardzo kwaśne lub ostre..,a cały przepis czyli 500g makaronu i 500g kurczaka to jest dla 3-4 osób całość?

    OdpowiedzUsuń
  14. ELA właśnie zaczynam przygodę z pani blogiem bardzo mi sie podoba i inspiruje mnie :-) jeśli dziś przygotowuje obiad z dwóch dań to na kolacje tez jest prawie 2 obiad czy można coś lżejszego na kolacje? czy tak ma być taka obfita kolacja, bo kalorycznie jest to samo co obiad ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem Ela. Chcąc zobaczy jak powinien wyglądać rozkład posiłków w ciągu dnia zerknij w przykładowe jadłospisy które publikuję.

      Usuń