czwartek, 2 maja 2013

Tydzień Włoski : Lasagne bolognese !

Klasyczny włoski sos bolognese stosowany do makaronów przygotowuje się ok. 3 godzin na maleńkim ogniu aby wydobyć wszystkie smaki.
Klasyczny sos robi się z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, marchwi, selera naciowego, cebuli,przypraw, pomidorów no i oczywiście wytrawnego wina. Długo przysmaża się mięso delikatnie zdrapując przyrumienione kawałki z brzegów naczynia. Cały proces jest żmudny, ale czasem warto się pobawić :) 

Rzadko mam wolne 3 godziny na taką zabawę więc zmodyfikowałam sos bolognese na własne potrzeby :)

 Kawałek lasagne (ok. 10x10 cm) przygotowanej ściśle według mojego przepisu ma ok. 500  kcal



Składniki na sos bolognese w mojej wersji:
* 500 gram mielonego mięsa z indyka
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* kieliszek wytrawnego czerwonego wina
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* świeża bazylia
* sól, pieprz
* łyżka oliwy




Przygotowanie mojej wersji sosu bolognese:
1. W woku lub wysokim rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy wyciśnięty czosnek i mięso.Podsmażamy aż mięso ładnie się przyrumieni.
3. Do podsmażonego mięsa dodajemy wino, pomidory, bazylię i przyprawy.
4. Dusimy aż płyny (wino i woda z pomidorów) zredukują się do połowy.
5. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba.

Składniki na sos beszamelowy:
* 2 szklanki mleka
* 50 gram masła
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżka soku z cytryny
* płaska łyżka kurkumy, sól, pieprz 

Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy. Powoli dolewamy mleka cały czas mieszając aby powstał jednolity, gładki sos.
2. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy.
3. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy mleka.  


Pozostałe składniki, których będziemy potrzebować:
* opakowanie makaronu do lasagne (płaty należy wcześniej obgotować w osolonej wodzie)
* ser mozzarella
* masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

Przygotowanie lasagne:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
2. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem układamy warstwowo : 
makaron/sos bolognese /makaron/sos bolognese/makaron
3. Płaty makaronu muszą na siebie nachodzić (margines 1-2 cm)
4. Na ostatnią warstwę makaronu wlewamy sos beszamelowy i posypujemy mozarellą.
5. Zapiekamy w piekarniku ok.  30 minut.






51 komentarzy:

  1. Uwielbiam lasagne! a Twoja wygląda przepysznie... jednak to kaloryczne danie a ja mam akcje plażę :)
    http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dodasz chude mięso z indyka to zredukujesz kaloryczność :) No i kawałek 10 x10 cm ma ok. 450 -500 kcal więc tyle co standardowy obiad. Spoko, kawałek możesz zjeść :)

      Usuń
  2. Uwielbiam lasagne :)
    U mnie taż jakiś czas temu była i nadal mam w pamięci jej smak.
    Super włoski tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lasagne!
    U mnie też jakiś czas temu była i nadal czuję jej smak!
    Super włoski tydzień!

    OdpowiedzUsuń
  4. lasagne, nigdy jej sama nie robiłam! apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mogło zabraknąć lasagni podczas włoskiego tygodnia:) Ale żeby 3 godziny?! Pierwsze słysze... Ci Włosi mają kupę wolnego czasu chyba^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj skusilas mnie ;) zrobimy niedługo

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam lasagne :O CHCE byś mnie zaadoptowała i dawała dziennie takie pyszności:P

    http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnes ja bym CI gotowała a Ty byś mi takie fajne makijaże robiła :) a robisz świetne :)

      Usuń
  8. Ooo, lasagne bolognese - bosko! Jedno z moich ulubionych dań - również parę dni temu publikowałam na blogu! Klasycznie i przepysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczna.
    Mnie się zdawało, że kuchnia włoska to kuchnia szybka i łatwa, a tu czytam o trzech godzinach gotowania. Zaintrygowałaś mnie :-)
    Co do makaronu ja taki suchy zawsze obgotowuję, ale ostatnio kupuje świeży (chłodzony) z lodówki. Pyszny, spróbuj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, przygotowanie tradycyjnego bolognese to proces. Mięso ma się rumienić przyklejając się do brzegów naczynia, po czym te przyrumienione warstwy się zdrapuje i tak w kółko :) Smak jest obłędny.

      Powiem Ci że nie spotkałam świeżego makaronu do lasagne, muszę się dokładniej przyjrzeć. Tagliatelle często kupuję świeży w Almie.

      Usuń
    2. W sumie nasz bigos to tez proces :-)
      Właśnie w Almie kupuję albo w Tesco...

      Usuń
    3. Muszę się zatem dokładniej porozglądać :) A bigos taak, i najlepszy jest kilka razy odgrzewany.

      Usuń
  10. choć lubię eksperymentować z lazanią, ta wersja wciąż pozostaję ulubioną, do której regularnie wracam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja dziś chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziewczynki....a ja robie wersje z naleśnikami pełnoziarnistymi zamias płatów makaronu....Nazywa sie Timballo e pochodzi z regionu Abruzja:)Naprawde palce lizac:)Pzdr Sylwia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na ile porcji jest ten przepis? :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu a ile kcal ma sam sos bolonese? Bo u mnie dziś spagetti z sosem, to moje rudaski lubią najbardziej:) Zrobiłam z mięsem z indyka, tak jak w przepisie na lasagne, zmieniłam tyle, że dodałam z 0,5 l passaty pomidorowej zamiast 1 puszki pomidorów, bo tylko tyle miałam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosia, jeśli chodzi o płaty lazanii, czy obgotowujemy je przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak , jest napisane w przepisie że trzeba obgotować :)

      Usuń
  17. Już od jakiegoś czasu korzystam z Twoich przepisów, zmieniam nawyki żywieniowe w moim domu. A ta lasagne jest przepyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Makaron obgotować: czyli ma być półtwardy? czy po prostu ugotowany? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. makaron musi być delikatnie podgotowany, inaczej będzie twardy

      Usuń
  19. Małgosiu,czy można pominąć wino?pozdrawiam,Magda

    OdpowiedzUsuń
  20. profanacja... tylko z wołowinką ! a poza tym smak wydobywa sie i owszem 2,5-3 godz. ale musi mieć z czego.wołowina ,boczek wedz., watróbka, wino ,seler naciowy, cebula,oregano ,marchewka ,czosnek,pietruszka,koncent.pomidorowy i pomidory!!! a mieso z indyka z którego i tak smaku nie wydobedziesz i pomidory 20 min i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na mojej stronie są odchudzone wersje tradycyjnych przepisów stąd mięso z indyka, które jest najchudsze ;)

      Usuń
  21. Gosiu pamiętasz może jak wymiary ma twoje naczynie?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda super, ale mam jeszcze kilka pytan szczegółowych:

    1. Maka do sosu pszenna?
    2. Mleko 1.5% ?
    3. Mozzarella zwykła czy light ?:-)

    pozdrawiam,

    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. może być pszenna, może być orkiszowa
      2. ja używam 2%, ale 1,5 też może być
      3. może być light
      pozdrawiam ;)

      Usuń
  23. Witam, a jakby tak uzyc pelnoziarnistego makaronu do lasagne, to kalorycznosc bardzo sie zmieni ? Pozdrawiam i dziekuje za przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam prosze o polecenie jakiegos wina(najlepiej tez gdzie Pani kupuje) bo zupełnie sie nie znam:) z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy kaloryczność lasagne bardzo wzrośnie jeśli dodam mięso wołowe zamiast indyka??

    OdpowiedzUsuń
  26. Gosiu, czy na jeden raz zużywasz całe opakowanie makaronu? Mnie wyszło 12 płatów. I czy sos beszamelowy musi się całkowicie ściąć? U mnie został na środku lekko płynny. Ale smak i tak świetny! :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Małgosiu czy ten sos można też wykorzystać do canneloni? Pozdrawiam, Weronika

    OdpowiedzUsuń
  28. mam świeży makaron z włoskiego tygodnia w Lidlu
    http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=52373
    czy on wymaga w przypadku tego przepisu wcześniejszego obgotowania ?

    OdpowiedzUsuń
  29. Pani Małgosiu, te pokrojone pomidory jakiej firmy są najlepsze? Dziś chciałam kupić, ale w każdych jakiś konserwant, glutaminian, itp. :(

    OdpowiedzUsuń
  30. Kupujesz filet z indyka i sama mielisz czy po prostu najlepiej kupić już gotowe mięso mielone z indyka? ;)

    OdpowiedzUsuń