piątek, 17 maja 2013

Wege lunch !

Szybki lunch, dla wegetarian, osób nie jedzących mięsa, tych którzy z przyczyn religijnych mięsa w piątek nie jadają oraz takich, którzy czasem zwyczajnie chcą odpocząć od mięsnych obiadów.
Szybka zapiekanka z grillowanym bakłażanem, czerwoną papryką,świeżą bazylią, mozzarellą, parmezanem i makaronem farfalle.
Duża ilość niskokalorycznych warzyw zapewnia zapiekance lekkość a dodatek farfalle i sera sprawia, że zapiekanka jest syta i świetnie nadaje się na samodzielny obiad.

Nie bójmy się makaronu, to że jest tuczący to mit. Tuczą tłuste sosy, którymi je polewamy.
Szklanka ugotowanego makaronu farfalle waży 100 gram i ma 110 kcal. Dokładnie tyle potrzebujemy na jedną porcję.
Miejmy świadomość, że 100 gram "suchego" makaronu to nie to samo co 100 gram ugotowanego makaronu i wartość energetyczna jest tutaj inna.
Wartość energetyczna 100 gram makaronu podana na opakowaniu dotyczy 100 gram suchego makaronu przed ugotowaniem i średnio jest to 360 kcal.
Po ugotowaniu 100 gram suchego makaronu mamy ok. 300 -330 gram makaronu gotowego do spożycia. I te 300-330 gram ugotowanego makaronu ma 360 kcal bo woda, którą wchłonął makaron kalorii przecież nie ma .
Więc 100 gram makaronu gotowego do zjedzenia ma ok.110 kcal.

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 300 kcal

 Składniki dla 2-3 osób :
* 1 średniej wielkości bakłażan
* 1 czerwona papryka
* garść świeżej bazylii
* 100 gram sera mozzarella
* garść czarnych oliwek 
* starty parmezan do posypania 
* 300 gram (ok. 3 szklanki)  ugotowanego al dente makaronu farfalle 
* masło do wysmarowania naczynia do zapiekania 



















































Przygotowanie:
1. Bakłażana kroimy w talarki i grillujemy na patelni grillowej. 
2. W wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układamy grillowanego bakłażana tak aby plasterki zachodziły na siebie. Dodajemy ugotowany makaron farfalle, paprykę, oliwki i liście bazylii. Całość posypujemy mozzarellą. 
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 15 minut.
4. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypujemy startym parmezanem. 



 





21 komentarzy:

  1. Widzę, że zmieniło się trochę na Twoim blogu graficznie- bardzo ładnie:-)
    To, że gotujesz świetnie zapewne wiedzą najbliżsi, ja widzę niesamowite zdjęcia i sposób wykonania dania. Jestem pod dużym wrażeniem:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmieniłam trochę grafikę na wiosenno - letnią. Cieszę się, że Ci się podoba.

      Usuń
  2. Zdecydowanie uwielbiam makaron i często go jem, wkurzają mnie te mity o jego rzekomej kaloryczności wrr! Co prawda również uwielbiam mięso, ale taką zapiekanką nie pogardzę, mam ochotę na jakieś mocno warzywne sycące danie, chyba coś zrobię podobnego w weekend na obiad:)

    PS. Fajny ten nowy nagłówek!

    OdpowiedzUsuń
  3. za bakłażanem nie przepadam ... ale z tym makaronem to fajnie wytłumaczyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam farfalle! A w tym wydaniu - po prostu super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie nie dosyć, ze przepięknie wygląda to na pewno wyśmienicie smakuje. Uwielbiam makaronowe i ziemniaczane zapiekanki i na pewno w niedługim czasie wykorzystam przepis:) Mam tylko jedno pytanie, czy usmażenie/uduszenie bakłażana na zwykłej patelnie zrobi jakaś różnicę?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie możesz użyć zwykłej patelni. Posmaruj ją kropelką oleju (jeśli nie masz pędzelka użyj ręcznika papierowego do rozsmarowania).

      Usuń
  6. Świetny przepis ... lubię bakłażana na talerzu, smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :)

    http://kuchniapomyslow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. to musi być pyszne! na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe danie, zrobiłam je dzisiaj na obiad:) Wszyscy byli zadowoleni!! Nie dość, że wygląda kolorowo, to jeszcze jest lekkie i bardzo smaczne:) Super przepis:) Serdecznie pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Wam smakowało.Ja też uwielbiam to danie ;)
      Pozdrawiam,

      Usuń
  10. Szukalam przepisu na wykorzystanie parmezanu.Mam wszystkie skladniki(pomine oliwki),dodam odrobine piersi z kurczaka i bedzie pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Będzie dobre na zimo jako właśnie lunch do pracy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Można to zjeść na kolacje, oczywiście mniejszą porcję niż na obiad?

    OdpowiedzUsuń