niedziela, 12 maja 2013

Przepisy FIT: Wiosenna surówka z sosem jogurtowym do dań obiadowych

Młoda kapusta, zielony ogórek, rzodkiewka, koperek i sos z jogurtu greckiego. Kopalnia witamin i minerałów.
Surówka kojarzy mi się z niedzielnym obiadem i domem rodzinnym. Świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i mięskiem, lub rybą.


Porcja sałatki widoczna na zdjęciu ma ok. 50 kcal

 Składniki dla 4 osób:
* pół główki młodej kapusty
* pół zielonego ogórka
* 5 rzodkiewek
* koperek
* sól

Wszystkie składniki drobno ścieramy. Solimy do smaku.
Przed wlaniem sosu jogurtowego odstawiamy na kilka minut. 







Składniki na sos:

* 125 ml jogurtu greckiego, lub innego gęstego
* łyżeczka miodu
* łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli

Wszystkie składniki ucieramy, aby smaki dokładnie się ze sobą połączyły.   

16 komentarzy:

  1. Surówka kojarzy mi się z kolei z 'zestawem surówek', czyli klasycznym, standardowym dodatkiem do obiadów, jakie jadałam z Rodzicami w czasie wakacji, urlopów... Nigdy ich nie lubiłam, jeśli zdarzyła się jakaś ogórkowa, to jeszcze ją zjadłam, ale reszta? Wiórki bez smaku!

    Na szczęście z biegiem lat zmienił mi się gust i surówki naprawdę polubiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za pomysł na surówkę, bo tych u mnie zawsze za mało :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. na śniadanie miałam rzodkiewkę:) mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba moja ulubiona surowka :) zaraz po tartej marchewce;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie surówki bardzo lubię, bardzo. Zresztą lubię wszystkie, ale szczególnie z młodych warzyw. Kurczę tylko trzeba wiedzieć skąd się kupuje ,żeby się nie zatruć :-(

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, zdradź proszę co to za urządzenie którym udało Ci się tak pięknie zetrzeć warzywa? Czy to jakiś robot wielofunkcyjne czy jakieś specjalna maszyna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu to jest urządzenie/zestaw BOSCH MIXXO QUATTRO MSM7800. W zestawie jest urządzenie do sałatek ale też blender i mikser.
      Bardzo go sobie chwalę.

      Usuń
  8. Przyznam się, że takiej surówki nigdy nie jadłam (połączenie kapusty z rzodkiewką jest mi zupełnie nieznane, a szkoda!), na pewno wybróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Młoda kapusta i jeszcze w takim smacznym nowalijkowym towarzystwie, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiście wiosenna! Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie świeże surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale bym zjadła podaną z rybką :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa surówka, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Spróbowałam, jest pyszna. Już drugi przepis i znowu mój żołądek tańczy z radosci:)

    OdpowiedzUsuń