niedziela, 2 czerwca 2013

Biszkoptowa rolada z truskawkowym twarożkiem i bitą śmietaną

Letni deser któremu myślę nikt się nie oprze :)























Składniki na biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki krupczatki (WAŻNE !!! )
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2-3 łyżki przegotowanej zimnej wody


1. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy dodając wodę i cukier. Całość musi być bardzo sztywna.
2.  Do bardzo sztywnej masy, cały czas miksując  powoli dodajemy żółtka a po chwili przesiane mąki i proszek do pieczenia. 
3. Miksujemy ok. 5 minut. 
4. Masę wylewamy na wyłożoną papierem, posmarowaną masłem i posypaną kaszą manną blachę z piekarnika . Moja ma wymiar 38 X 43 cm.
5. Pieczemy w 180 st. ok. 5-8 minut bez termoobiegu. Biszkopt ma być rumiany.
6. Upieczony biszkopt zdejmujemy z blachy i okrywamy z obu stron wilgotną lnianą ściereczką. 

Masa serowa:
* 500 gram białego sera twarogowego
* 2 garście truskawek
* 3 cukry waniliowe
* 300 ml śmietany kremówki
* 2 śmietan fixy
* odrobina soli


1. Śmietanę ubijamy z odrobiną soli i śmietan fixami na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy 
1 cukier waniliowy. 
2. Truskawki kroimy na kawałki, miksujemy z serem i 2 cukrami waniliowymi na puszystą masę. 
3. Masę serową delikatnie mieszamy łyżką z bitą śmietaną i rozsmarowujemy na biszkopcie.
4. Zwijamy roladę.
5. Boki rolady można przyozdobić za pomocą tężejącej już galaretki z dodatkiem świeżych truskawek. Pamiętajmy aby zawinąć je folią do żywności aby galaretka nie spłynęła a owoce nie odpadły.

Cała rolada ma 3400 kcal 
Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 220 kcal
























9 komentarzy:

  1. Idealny deser na ciepłe, letnie wieczory :) Ja bym dorzuciła jeszcze pokrojone w ćwiartki truskawki do masy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :-O chce takie cos zjeść! :-/ tylko że bez cukru. Można tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem taka ale z biszkoptem może być kłopot :) Ale warto się skusić. Później pobiegasz więcej lub wybierzesz się na dłuższą wycieczkę rowerową. Ja tak robię :))

      Usuń
  3. truskawkowe wnętrze jest przepyszne:) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. I przypomniały mi się czasy szczenięcia, kiedy moja Mama robiła takie zwykłe desery dla małej dziewczynki... Proste, szybkie, a jakie to smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowita! esencja letnich, lekkich i owocowych smaków

    OdpowiedzUsuń
  6. naprawde cudna ta roladka . Zapisuje do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. 5-8 minut? Nie za krótko?

    OdpowiedzUsuń