niedziela, 30 czerwca 2013

Clafoutis ze świeżymi jagodami

Clafoutis to inaczej owoce w cieście. Klasyczny francuski deser, bardzo uniwersalny ponieważ  można do niego użyć dowolnych owoców. Ja użyłam świeżych jagód. 

Francuskie mamy przyrządzają go dla dzieci z reguły na podwieczorek. Zaletą jest szybkość i prostota wykonania. Dzieci uwielbiają go za smak i konsystencję.  

Moje dzieci początkowo podeszły do niego nieufnie, głównie ze względu na nazwę, dziwną, obcą i trudną do wymówienia. Ale jak wylądował w piekarniku a po domu rozszedł się niebiański zapach, w kółko biegały pytając "no długo jeszcze" :)
Zajadały ze smakiem i myślę, że zrobię go jeszcze nie raz w wersji z wiśniami, morelami i śliwką wegierką . 
Clafoutis najlepszy jest jedzony na ciepło. Świetnie komponuje się z kubkiem ciepłego mleka.

PS:
Na zdjęciu jeden z moich ostatnich nabytków. Pastelowy, emaliowany garnek.

Cały Clafoutis ma 1400 kcal 

Clafoutis ze świeżymi jagodami

























Składniki:
* 2 szklanki świeżych jagód
* 100 gram cukru
* 125 gram mąki
* 3 jajka
* 300 ml mleka


Clafoutis ze świeżymi jagodami

1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
2. Przesianą mąkę miksujemy z cukrem, mlekiem i jajkami na gładką masę.
3. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu umieszczamy owoce i zalewamy ciastem.
4. Pieczemy 20 - 25 minut. 
5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Clafoutis ze świeżymi jagodami
Clafoutis ze świeżymi jagodami

58 komentarzy:

  1. Pycha! Jeszcze nie jadłam jagód w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak delikatnie, i bez względu na obco-brzmiącą nazwę, musi być pyszny, nic dziwnego, że zapach uwiódł nieprzekonane dzieci;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda, pewnie tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, też mam smaka na jagody. Ale u mnie w warzywniaku były za 30 zł :/ Najlepiej samemu nazbierać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście najlepiej zrobić sobie spacerek do lasu i nazbierać. Ja mam las za ogrodzeniem :)

      Usuń
    2. Ach rewelacyjnie :) Z takimi nazbieranymi własnymi smakuje najlepiej:)

      Usuń
  5. :) wszystko wygląda pięknie, ode mnie nominacja do Liebster Award! Zapraszam na mój blog po pytania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis w sam raz dla mnie, zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne!
    A ja jeszcze jagódek nie jadłam w tym roku :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie patrzę na deser, który zrobię w następny weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. szybkie i smaczne ;) na dodatek z jagodami ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty przepis i świetny wygląd ciasta, czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciasto! Wygląda rewelacyjne, ile tam tych jagódek! Mniam :)
    P.S. Śliczny garnuszek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja do clafoutis jakoś nie mogę się przekonać..robiłam je raz z czereśniami i nie powaliło mnie na kolana..Ale Twoja wersja intrygująca ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale extra przepisy i jasno wszystko wytłumaczone :) ! Super.. A jagody zbieram już od dłuższego czasu ... I mam ochotę na taki wynalazek - raz wypróbuję ten przepis i inne może też :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. jakie ma byc w środku? ;] zrobiłam wczoraj i wydało się bardzo niedopieczone i wywaliłam :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądało jak budyń w środku, czyli po prostu zakalec 😭😭😭. Niewiem dlaczego. Był długo w piekarniku bo po 20 min to była jeszcze woda 😟😟😟

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy jeśli użyję mrożonych jagód, smak pozostanie ten sam? Mogę tak zamienić? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja chciałam się dopytać jaka najlepiej mąka by pasowała do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie zrobiłam te ciacho i się już piecze teraz pozostaje czekać bo aż nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować je zrobić...czekam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysl na szybki deserek. Czy mogę użyć truskawek?? Czy ciasto wyjdzie w tortownicy? Bo nie mam niestety takiego naczynia. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy mogę użyć do przygotowania tego ciasta formy do tarty, czy wyjdzie zbyt płaskie? Piekę jutro z samego rana:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ja piekłam właśnie w formie do tarty, tylko moja jest szklana

      Usuń
  21. Witam, zrobiłam dziś to ciasto ale wyszedł mi zakalec.. Jaka może być tego przyczyna? Dodalam gruszke i maliny zamiast jagód..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka jest bardzo soczysta, wodnista więc to może być przyczyna.

      Usuń
    2. A czy to ciasto w oryginale nie wygląda trochę jak zakalec? znalazłam zdjęcia które pokazują ze raczej ta masa powinna być "gładka" niż taka miękka jak np w biszkopcie. Może mi wyszło tylko nie jestem przyzwyczajona do takiej konsystencji...:)

      Usuń
    3. powinno wyjść podobne jak ptasie mleczko,

      Usuń
    4. To chyba wyszło :)

      Usuń
  22. a czarna porzeczka zamiast jagód może być?

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy można użyć borówki zamiast jagód? wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cały Clafoutis ma 1400 kcal a ile ma jedna porcja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jak duża,
      zważ całe ciasto, ukrój porcję i zobaczysz ile ma kcal

      Usuń
  25. świetny deser, zrobiłam z nektarynkami-lepsze będzie w wersji z drobnymi owocami lub inne owoce trzeba drobno pokroić i lepiej w kwaskowatymi-bo ciasto samo w sobie słodkie chyba że ktoś lubi bardzo słodko. zrobiłam w formie do tarty, super bedzie zrobione w kokilkach. nawiązując do komentarzy że wychodzi zakalec-u mniw wyszła wersja puddingowa i chyba taka powinna być. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. czy może być mąka kukurydziana? chcę zrobić na deser gdy będę miała bezglutenowych gości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy na kukurydzianej nie robiłam, nie ręczę za efekt
      obawiam się że może nie wyjść bo maka kukurydziana nie bardzo nadaje się do ciast, jest "za twarda"

      Usuń
  27. Jaką średnicę ma forma użyta w tym przepisie? Czy mając formę do tarty o średnicy 11 cm mam upiec ciasto z 1/3 składników?

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy można w tym przepisie użyć inną mąkę niż pszenną? Jeśli tak to jaką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można orkiszową, inne mogą być za "ciężkie" do tego ciasta

      Usuń
  29. Dziękuję za odpowiedź:) Mam tylko orkiszową razową więc zostanę przy oryginale

    OdpowiedzUsuń
  30. Witam. Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem dlatego chcę zacząć od czegoś łatwego.Jeśli chcę zrobić to ciasto z połowy składników to w jakim naczyniu powinnam je upiec?. Chodzi mi o średnicę lub wymiary. Proszę o odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z połowy składników to forma 10 cm lub w tartaletkach

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo. Gdy upiekę w tartaletkach, to czas pieczenia pozostaje taki sam, czy zmienia się?

      Usuń
    3. w tartaletkach pieczesz krócej, nie wiem ile krócej bo nie piekłam nigdy w tartaletkach, musisz obserwować górę ciasta

      Usuń
  31. "Pij mleko będziesz kaleką" A potem dzieci chorują.

    OdpowiedzUsuń
  32. czy można użyc banana do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  33. Mieszkam we Francji i bardzo często jadam te ciasto lecz zawsze z czeresniami, francuzi często nim częstuja choć sama jeszcze go nie robilam

    OdpowiedzUsuń
  34. Właśnie zrobiłam z jagodami wczoraj zbieranymi KROK po KROKU i jest to ZAKALEC :(

    A u Ciebie tak apetycznie wygląda :)

    krynia9

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie próbuję robić tego ciasta, bo moim zdaniem mi się nie uda. Ciasto ma składniki jak ciasto na naleśniki (nawet konsystencję) i jest bez proszku do pieczenia. Nie ryzykuję. Nie jestem zbyt dobrą kucharą ;) Ale blog najlepszy na świecie :) zmienia moje podejście do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń