piątek, 21 czerwca 2013

Delikatna młoda kapusta na ciepło jako dodatek do dania obiadowego

Najlepszą robi moja mama. Nie wiem czemu, ale przepis ten sam a u mamy smakuje inaczej :) Czary mary chyba :)
Zanim zacznie się obiad to już kilka łyżek z gara podkradnę, tak mnie nęci ten zapach.
Bez boczku, bez mięsa, bez pomidorów, bez kminku. Po prostu inaczej, delikatniej po to aby podkreślić smak i urok młodej kapusty i nie zdominować niczym innym.

Porcja kapusty (pojemność szklanki) ma ok. 80 kcal

Delikatna młoda kapusta na ciepło jako dodatek do dania obiadowego

Składniki:
* 1 główka kapusty
* mała cebula
* 2 łyżki klarowanego masła
* 2 łyżki mąki
* sól, pieprz
* pół łyżeczki cukru do smaku
* koperek - ja daję dość sporo  
* pół szklanki wody 

Delikatna młoda kapusta na ciepło jako dodatek do dania obiadowego


























1. Kapustę kroimy, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż zmięknie, ale pilnujemy żeby się nie rozgotowała.
2. Na maśle podsmażamy cebulkę i zaklepujemy mąką robiąc tzw. zasmażkę, którą następnie  dodajemy do kapusty.  Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy koperek, mieszamy. 
3. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.

19 komentarzy:

  1. Po raz pierwszy zjadłam tę kapustę jako dodatek do jakiegoś obiadu, w restauracji, albo w jakimś nadmorskim czy górskim kurorcie... nie pamiętam.

    Ale tak mi posmakowała, że chodzi za mną do dziś;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa i mamusiowych obiadów:-) bez cukru Zjadłabym cały gar! :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taka kapustę ;) wcinam sama albo z młodymi ziemniaczkami

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką kapustkę młodą na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy taką kapustkę, robię podobnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś zrobiłam kierując się apetycznym wyglądem na zdjęciu i łatwym sposobem przygotowania :) tyle co mogę powiedzieć I LOVE IT :) przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dopiero odkryłam ten przepis ,spróbuję wygląda pysznie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. mm będzie w tym tygodniu mm

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam wyszła przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro taką zrobię, w dodatku z kapusty z własnego ogródka. Niby koniec lipca, ale moja kapusta wciąż młoda, bo późno wysiana :) Zdjęcie pod przepisem doskonałe - aż chce się dźgnąć monitor widelcem, żeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam taką kapustę! Pamiętam ją z dzieciństwa, tylko babcia dodawała jeszcze szczypiorek i pietruszkę zieloną i czasem troszkę mięska :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Gotowałam dziś i przepyszna :) Dodałam łyżeczkę octu dla wzbogacenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla wzbogacenia czego?!

      Usuń
  13. Czy jest to danie lekkostrawne?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja nie dodaję ani cukru ani mąki, uwielbiam młodą kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam taką kapustkę , ale zawsze dodaję jeszcze sok z cytryny

    OdpowiedzUsuń
  16. A jaką mąkę dodać? Szymanowską?

    OdpowiedzUsuń