środa, 5 czerwca 2013

Kuchnia Chińska - indyk w marynacie ze smażonymi warzywami

Kuchnia Chińska czyli kuchnia wschodniej i południowo - wschodniej Azji,  charakteryzuje się bogactwem smaków, aromatów, dużą ilością warzyw i małą ilością tłuszczu.
Dobór składników i sposób przyrządzania różnią się w zależności od regionu, jednak charakterystycznymi składnikami, takim wspólnym mianownikiem są sos sojowy, tofu , pieprz syczuański, sos hoisin, sos ostrygowy i ocet ryżowy.
Zdecydowanie jedna z barwniejszych kuchni, prawdziwa gratka dla lubiących ciekawe i oryginalne połączenie smakowe.

Ja dziś proponuję domową chińszczyzną. Łatwą, aromatyczną i bardzo lekką.
Do przyrządzenia tego dania użyję tylko łyżki oliwy, jedynie do usmażenia warzyw, mięso zostanie przyrządzone bez dodatku tłuszczu .
Indyk spędził w marynacie 12 godzin i z całą marynatą zostanie wrzucony do gorącego woka.
Tak przygotowany będzie rozpływał się w ustach.

Składniki dla 4 osób:
* 400 gram fileta z indyka
* 250 gram makaronu nudle
* 750 gram warzyw (papryka, por, grzyby mun, marchewka, pietruszka ) - można kupić świeże, grzyby mun są dostępne w sprzedaży suszone, wystarczy zalać wrzątkiem. Można też skorzystać z gotowym mrożonych mieszanek chińskich i też będzie dobrze
* litr bulionu 
* łyżka oliwy
* sól
* do marynaty : 6 łyżek sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżeczka brązowego cukru,2 czubate łyżki startego świeżego imbiru


1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i zalewamy pokrojonego w kawałki, osolonego indyka. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso można zamarynować rano a danie przyrządzić po przyjściu z pracy. Zajmie to naprawdę niewiele czasu. 
2. Rozgrzewamy wok, wrzucamy mięso razem z marynatą (bez dodatku tłuszczu) . Smażymy aż mięso nie będzie surowe, często mieszając. 
3. Makaron nudle zalewamy  bulionem,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
4. Mięso wyjmujemy z woka. Do rozgrzanego woka dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy warzywa. Warzywa smażymy krótko, mają być zblanszowane, chrupiące, nie rozgotowane. 
5. Do usmażonych w woku warzyw dodajemy mięso i odsączony makaron nudle. Całość smażymy razem chwilę, ciągle mieszając.

Uwielbiam sos sojowy więc danie polewam dodatkowo sosem sojowym. 

Porcja widoczna na zdjęciu (400 gramów) ma ok. 400 kcal






23 komentarze:

  1. ale zgłodniałam przez Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię taką marynatę, ale nigdy aż tak długo, muszę to zmienić, pewnie leżąc tyle czasu w sosie nabiera wyrazistego smaku, a nie tylko 'posmaku'.

    Nie znam zbyt wielu tych składników typowo 'chińskich', z wymienionych przez Ciebie tylko ten sos sojowy, chyba najbardziej znany u nas^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja rodzina uwielbia takie klimaty, dziś u mnie podobna mieszanka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zdjęcia i pyszne danko. Takie kulinarne klimaty są mi bliskie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z zainteresowaniem przeczytałam Twój wpis. Ja na kuchni chińskiej nie znam się zupełnie o owszem mrożone warzywa + kurczak+ ryż jak najbardziej, ale... zaczynam zbierać przyprawy i może coś wyczaruję zbliżonego do chińszczyzny?

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pięknie się prezentuje:) na pewno smakowało wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super jedzonko i zdrowe :-))))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ocet ryżowy można czymś zastąpić lub pominąć? u mnie jest nie osiągalny

    OdpowiedzUsuń
  9. a gdybym zamiast indyka użyła kaczki - mi zalega mi w zamrażalniku ?
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  10. dzięki Tobie odkrylam nowy smak chińszczyzny i na nowo polubiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. A co to za makaron nudle? Przyznam szczerze że nie kojarzę go z półek sklepowych

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie,co to za makaron,bo nie mam pojęcia

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można mięso zamarynować wieczorem, a usmażyć dopiero następnego dnia po pracy? Rano nie zdążę tego zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu gdzie kupujesz makaron nudle?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten przepis jest po prostu genialny Pani Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń