poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pieczona faszerowana papryka na sposób hiszpański

Pieczona faszerowana papryka na sposób hiszpański

Kuchnia Hiszpańska warzywami stoi. Gorący, suchy klimat oraz odpowiednie nawadnianie sprawiają że warzywa rosną tam znakomicie. Prym wiodą pomidory, cebula, papryka, bakłażany, karczochy czy cykoria .... długo by wymieniać. 
Już w starożytności ziemie Hiszpanii a zwłaszcza rejon u wybrzeży Morza Śródziemnego uważane były za krainę zbóż i warzyw.


W Hiszpanii świeże warzywa dostępne są przez cały rok, u nas początek sezonu. Lubię ten czas. Targ warzywny to mój świat. Czuję się tam jak dziecko w sklepie z zabawkami. Idę z koszykiem a wychodzę z koszykiem i kilkoma siatkami oraz głową pełną pomysłów. Rozpakowuję zakupy w domu i okazuje się, że większą część kuchennego blatu zajmują koszyki z pomidorami, papryką, cukinią, bakłażanem a w lodówce na wcisk. Drzwi trzeba otwierać ostrożnie. Łatwo dostać w czoło pęczkiem rzodkiewek lub co gorsza kostką masła.
Marzy mi się dwudrzwiowa lodówka, oj marzy .......

Dziś faszerowana, pieczona papryka na sposób hiszpański. Aromatyczna i pikantna. Zamiast wołowiny użyłam indyka, ale jeśli chcecie, aby było tak jak w oryginale użyjcie wołowiny.
Tak  naprawdę danie dające wiele możliwości ograniczonych jedynie wyobraźnią wykonującego. Wegetarianie mogą pominąć mięso i zamiast niego dodać selera naciowego i więcej cukinii.
Taką paprykę można przyrządzić także na grillu jeśli macie grilla z pokrywą. 

Składniki:
* 6 czerwonych papryk
* 200 gram ryżu 
* pół cebuli
* 2 ząbki czosnku
* 250 gram mięsa z udźca indyka
* 2 łyżki słodkiej papryki
* pół papryczki chili (bez pestek) lub łyżeczka ostrej papryki
* pół średniej cukinii
* 100 - 150 gram sera mozzarella 
* sól 
* 2 łyżki oliwy 

Pieczona faszerowana papryka na sposób hiszpański
 1. Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy zmielone mięso z indyka, czosnek, sól i obydwie papryki. Podsmażamy aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą a mięso nie będzie surowe.
 Na koniec dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cukinię, ugotowany ryż i pokrojony w kawałki ser mozzarella. 
2. Przygotowanym farszem wypełniamy paprykę. Można ją pokroić w łódeczki tak jak ja to zrobiłam lub wypełnić całą odkrajając górą charakterystyczną "czapeczkę" . 
3. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni 30 - 35 minut ustawiając piekarnik na grzanie góra - dół.

Jedna połówka papryki ma ok. 150 kcal 

Pieczona faszerowana papryka na sposób hiszpański

28 komentarzy:

  1. bardzo lubię faszerowane warzywa, często goszczą na naszym stole latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to fajnie mają w Hiszpanii... cały rok mieć 'sezon'^:)
    A na przykład karczochów to nie jadłam nigdy, prawdę mówiąc nawet nie wiem jaką wyglądają, co za wstyd!:p

    ale przechodząc do papryki... zmora mojego dzieciństwa i ulubione danie moich Rodzicieli:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę Hiszpanom dostępu do warzyw na targu okrągły rok. Nie lubisz papryki ?? Moja 7 letnia córka uwielbia i zawsze mi wyjada jak coś z papryką robię :)

      Usuń
  3. zainspirowałaś mnie, dawno nic nie zapiekałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię zapiekać bo szybko i nie ma zbyt dużo do sprzątania :)

      Usuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie, dawno nie pieklem papryki. Wolowina bardziej do mnie przemawia, indyka uzylem w kuchni tylko kilka razy, jakos nie trafil na moją listę top 10 ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie, dawno nie pieklem papryki. Wolowina bardziej do mnie przemawia, indyka uzylem w kuchni tylko kilka razy.

    OdpowiedzUsuń
  6. swietny pozdrawiam przepis dzieki napewno to zrobie

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis wypróbowany, wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie dzisiaj zrobiłam to na obiad, pominelam jedynie ser mozzarella alert myślę że będzie dobre:-)ale co do tego, jakąś sałatkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, jakąś zieloną, mix sałat z warzywami

      Usuń
    2. wyszło świetnie:) narzeczonemu bardzo smakowało! zrobiłam kolorowa sałatkę.

      Usuń
  9. super u nas dzisiaj na obiad była. wszystkim smakowała bardzo

    OdpowiedzUsuń
  10. Ilość ryżu w przepisie jest przed czy po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  11. a czy mozzarella ma być taka z woreczka w zalewie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Na ile mniej więcej osob to danie? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a jak zmiejszy sie kalorycznosc polowki po odjeciu miesa?

    OdpowiedzUsuń
  14. Z ta Hiszpania to prawda, mieszkam juz 16 lat i zawsze są warzywa i owoce jakie tylko chcesz ale nie ma porównania do naszych polskich ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki ma być ten ryż? Chodzi mi p rodzaj, przeważnie piszesz Małgosiu....?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super przepisy, mam nadzieje.ze, teraz moj maz jedzac zdrowsze, nareszcie sie odchudzi 😉 a ma z czego 😉

      Usuń
  16. dzisiaj zrobiłam ;) zjem po pracy :) mam tylko pytanie czy zapiekałyście w naszyniu żaroodpornym?? wlewałyście tam jakąs wodę czy tak na sucho???? z góry dziękuję za odp :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosii czu cala papryka z mixem salat wystarczy jako danie zasadnicze na obiad ?? Czy moze do tego podac jakas soczewice, cos??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała papryka z farszem + sałatka jak najbardziej.

      Usuń