sobota, 8 czerwca 2013

Placuszki z ricotty i jabłek. Słodki podwieczorek dla dużych i małych dzieci !

Dziś coś dla łasuchów. Puszyste placuszki z serka ricotta i jabłek.
Świetnie się sprawdzą zarówno na podwieczorek jak i do porannej sobotnio - niedzielnej kawki, kiedy to śniadania mogą potrwać trochę dłużej :)

Jeden placuszek o średnicy 7 cm ma ok. 80 kcal 


Składniki:
* 250 gram serka ricotta
* szklanka mleka
* 2 żółtka
* 1 całe jajko
* łyżka klarowanego masła, roztopiona, wystudzona
* 2 cukry waniliowe
* 2 szklanki mąki tortowej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 2 duże jabłka 
* olej do smażenia  


1. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy sól, klarowane masło, ser ricotta i mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach.
2. Przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do przygotowanej wcześniej masy cały czas miksując.
3. Starte na grubej tarce jabłka delikatnie łyżką łączymy z przygotowaną masą. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Polewa jogurtowa:
* 150 ml jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* łyżka soku z limonki






















































45 komentarzy:

  1. Jakie delikatne i rumiane! Muszą smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie lubimy się z panią riccottą:( Miałam do niej kilka podejść, i w takich placuszkach, i w cieście, i na 'surowo'... Cóż zrobić? Pozostaje podziwiać innych kucharzy za jej wykorzystanie, przynajmniej nie żal mi smaku:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może powinnaś spróbować z różnych firm?

      Usuń
  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy. Mogę się poczęstować? Wyglądają obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. do ricotty mam słabość, ogromną!

    OdpowiedzUsuń
  5. I juz wiem co będę miała jutro na śniadanie:-), wyglądają wspaniale:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje placuszki też wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. teraz bym chciała żeby mi ktoś usmażył takie i podał na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. smażę czasem podobne - na tym serku wychodzą mega delikatne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, są takie puchata jak gąbeczka :) Moje dzieci je uwielbiają :)

      Usuń
  9. Świetna przekąska! Ja często robię podobne racuszki jako drugie danie np w piatek! Smakowitości u Ciebie niesamowite!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile tych placków wychodzi po usmażeniu?

    OdpowiedzUsuń
  11. ile kalori ma jeden placek? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu czy można dodać te 2 białka ubite pod koniec do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  13. Na ile to zwiększa kaloryczność 1 placuszka? Jaka porcja tzn ile ich zjeść na śniadanie ?Jutro robię je na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 białka mają ok.35 kcal,
      porcja na śniadanie to 5 placuszków

      Usuń
  14. Małgosiu czy ty robisz z połowy proporcji że wychodzi ci 15-20?Ja robiłam dziś 2 razy te placuszki,i wyszło mi ich tyle że 3 rodziny by się najadły:) no i kurcze twoje na zdjęciu takie chrupiace,a u mnie nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm .... :) może mniejsze zrobiłaś :)
      a żeby były chrupiące musisz mieć większy ogień pod patelnią

      Usuń
  15. ja też mam pytania :) nie miałam pełnych dwóch szklanek mąki tortowej więc dałam 1,5 szklanki tortowej i pół szklanki pszennej czy taki mix może być ?? czy maśł9o klarowane trzeba kupować specjalne czy może być zwykłe w kostce rozpuszczone w garnuszku i wystudzone ?? pytam ponieważ ja zazwyczaj nie gotuję i nie smażę stąd moje pytania :) ale tak mi sie spodobały te placuszki że skusiłam sie żeby je zrobić :) aha i czy jak zjem dwa na kolację to będzie bardzo duże przestępstwo ;) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyt. 1 tak ;)
      pyt 2. masło klarowane zrób sama, rozpuść i przelej przez gazę lub gęste sitko
      pyt 3. jedz 3 , na śniadanie możesz 5

      Usuń
  16. bardzo dziękuję :) pierwszy raz robiłam takie placuszki są rewelacyjne :) w ogóle przepisy z Twojej strony są superaśne :) od tygodnia tylko z nich korzystam :) super :) na pewno będę wiernym fanem :) mam nadzieję, że przy okazji troszkę schudnę :) pozdrawiam serdecznie Monika

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu czy jest możliwość zastąpienia serka ricottaczymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze powiedziawszy nie próbowałam z inny serem ,
      ale spróbuj ze zwykłym białym chudym

      Usuń
  18. Placuszki pewnie najlepsze na ciepło? ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. czy mozna ta mase uzyc na drugi dzien? faktycznie, strasznie duzo tych plackow wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetnie wyglądają te placuszki, można zastąpić jabłka innymi owocami? Mam do dyspozycji gruszki i pomarańcze, a nie mam możliwości wyjść do sklepu :)
    Świetny blog, z tobą chudne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy można uzyć innej mąki?( Nie jem pszenicy).
    Jaka byłaby najlepsza?
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, a czy część tak przygotowanej masy mozna przechowac w lodowce i wykorzystać na drugi dzien?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba szczelnie zamknąć za pomocą folii spożywczej.

      Usuń
  23. pysznie wyglądają :) ale czy mąkę pszenną można zastąpić mąką z amarantusa?

    OdpowiedzUsuń
  24. Robię podobne, ale mąką owsianą lub gryczaną i ksylitolem :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie zajadamy z dzieciaczkami :-) przepyszne :-D

    OdpowiedzUsuń
  26. hey G. Wyglądają apetycznie, przepis zapisany i po weekendzie będzie testowany. Dostałam dużo orzechów włoskich i tak je podjadam w ciągu dnia, mogłabyś napisać coś więcej o orzechach, uwielbiam wszystkie orzechy, codziennie rano dodaję do granoli... ale zastanawia mnie ich kaloryczność. Teraz może z innej strony...mam mały problem co ostatniego posiłku-kolacji, jem przeważnie o 20 lub 21 kanapki, chodzę spać o 23 lub 24 i jeszcze przed snem jem jakiś owoc lub jogurt. Czy to jest dobry wybór ? Czy mogłabyś mi wskazać co mogłabym jeść, zaznaczę, że jak nie zjem to później nie mogę spać w nocy, męczy mnie to, że jestem głodna i nie mogę usnąć. Z góry dziękuję za odpis, pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinnaś jeść bezpośrednio przed snem i to jeszcze owoców. Powinnaś zjeść kolację minimum 2,5 godziny przed snem.

      Usuń
  27. Czy ten i inne przepisy na twoim blogu są dobre na diecie redukcyjnej? :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobilam je dzisiaj ale z serem capregio z biedronki wyszly tak sobie. Strasznie chlona tłuszcz.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  29. Capregio się nie nadaje.polecam ricotte z lidla wychodzą genialne.

    OdpowiedzUsuń
  30. Można w tym przepisie zastąpić mleko wodą?

    OdpowiedzUsuń