środa, 19 czerwca 2013

Rabarbar, śliwki i poziomki zapiekane pod kruszonką

Rabarbar, śliwki i poziomki zapiekane pod kruszonką

Bajeczne ciasto!!! Może nie wygląda ...... proste składniki, łatwość wykonania ale uwierzcie mi ...... to ciasto jest bajeczne a zwłaszcza na ciepło.
Pierwszy raz zapiekłam poziomki i w takiej wersji smakują mi chyba bardziej niż świeże. Do śliwek w cieście, jakimkolwiek chyba nikogo nie trzeba przekonywać :) Śliwka to po prostu owoc stworzony do ciasta :)
Rabarbar nadaje  ostatecznego szlifu. Kwaskowości i charakteru.

Czasami mnie po prostu nachodzi na ciasto, szybkie ciasto, tak żeby mieć do kawy. Nie przepadam za tymi z cukierni. Są za słodkie i jakieś takie sztuczne.
Lubię piec w domu. Zapachu ciasta w domu z niczym się nie da porównać. Dom pachnący ciastem, w ogóle dom pachnący jedzeniem żyje.
Mnie osobiście zapach ciasta relaksuje, uspokaja, wycisza. Lubię ten klimat, lubią go moje dzieci, mój mąż.


 Składniki na kruszonkę:
* 200 gram masła
 * 280 gram mąki
* pół szklanki cukru

Owoce:
* śliwki
* poziomki
* rabarbar

W ilości - jak kto lubi :) 




1. Masło miksujemy w wysokiej misce razem z mąką i cukrem na najwyższych obrotach. Nie zagniatamy. Miksując owińmy miskę ściereczką aby uniknąć bałaganu w kuchni. 

 2. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania, na dno sypiemy część kruszonki i wykładamy owocami. 
 
Rabarbar, śliwki i poziomki zapiekane pod kruszonką
 3. Pozostałą częścią kruszonki przykrywamy owoce.

Rabarbar, śliwki i poziomki zapiekane pod kruszonką

 4. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Do uzyskania rumianego, złotego koloru.

Rabarbar, śliwki i poziomki zapiekane pod kruszonką


























Rabarbar, śliwki i poziomki zapiekane pod kruszonką























Rabarbar, śliwki i poziomki zapiekane pod kruszonką



























Porcja widoczna na zdjęciu poniżej ma ok. 250 kcal

Rabarbar, śliwki i poziomki zapiekane pod kruszonką
























Rabarbar, śliwki i poziomki zapiekane pod kruszonką

42 komentarze:

  1. Cudowne w swej prostocie! Królestwo za taki deser do popołudniowej kawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest tak proste, że szok! Zaraz dam Mamie znać, niech wejdzie na bloga i spisze sobie przepis! :)
    Ja też uwielbiam takie kruszonkowe słodycze i wypieki, owocowe...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne . Zaraz urywam się z pracy i jade upiec ciacho :)kocham takie z kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nic, tylko wszamać szybko, żeby inni nie wyjedli ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks delicious! We're going to have to try and make this at home!

    S&R
    http://www.CattailDown.com

    Follow us on Blog Lovin'! http://www.bloglovin.com/blog/7118895/cattail-down

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś wyprobowalam . Cudne, proste i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy podane w przepisie owoce moglabym zastapic innymi,,sliwki jako tako gdzies bym znalazla,,ale z rabarbarem i pozimkami moze byc ciezko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgadzam się z poprzedniczą poziomki cięzko znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Udało się! Wprawdzie dałam jabłka bo nic innego pod ręką nie miałam, ale udało się! Co przy moich zdolnościach graniczy niemalże z cudem (ja wodę na herbatę w czajniku elektrycznym przypalam). Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, właśnie wsadziłam do pieca, tylko że musiałam zagnieść ręką bo nie mam miksera, poziomek też nie miałam dałam same jabłka zobaczymy co z tego wyjdzie?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapowiada się przepysznie :) Dziśj spróbowałam, niestety obecnie w sklepach nie uświadczę w/w owoców, dlatego do piekarnika powędrowały mandarynki, pomarańcza i borówki z pojemniczka z biedronki. Dodałam też troszkę poszatkowanego imbiru, bo wprost uwielbiam jak się komponuje z cytrusami oraz szczyptę cynamonu (moja ulubiona przyprawa). Dzisiaj zjem kawałek na podwieczorek, a jutro wezmę do pracy na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm imbir i cynamon BAJKA :) uwielbiam to połączenie, zachęciłaś mnie , daj znać jak wyszło z cytrusami :)

      Usuń
    2. Wyszło wprost przepysznie, nie mogłam się oprzeć i złapałam niewielki kawałek przed obiadkiem ;) Fajnie smakuje to połączenie cytrusów z borówką, polecam spróbować :) Troszkę tylko chyba przesadziłam z mąką, bo dodawałam na oko i kruszonka wyszła mi zbyt sypka od spodu, ale w smaku rewelka :) Dzięki za przepis :*

      Usuń
  12. Zastanawiam się jeszcze czy ananas z puszku lub brzoskwinie z puszki by pasowały do tego ciasta, albo kiwi? może łatwiej zapytać jakie owoce się nie nadają?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadają się wszystkie byle nie mrożone bo te są zbyt wodniste

      Usuń
  13. A jaka make dalas zwykla pszenna?Mozna zastapic np.zytnia lub inna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo tez jestem ciekawa bo nie jada pszenicy. Myślałam żeby połączyć gyczaną mąkę i żytnią ponieważ żytnia trochę zmiękczy ciasto a gryczana jednak trochę je jakos zlepi.
      Mnie z samej żytniej mało co wychodzi - wszystko się rozwala..

      Co o tym sądzisz Małgosiu?

      Usuń
    2. możesz aczkolwiek lepsze efekty da orkiszowa

      Usuń
    3. Nie jem pszenicy i zamiast mąki pszennej do kruszonki daję 1/2 ilości mąki owsianej + 1/2 ilości płatków owsianych. Wychodzi pyszne. Cały rok zapiekamy dostępne akurat owoce świeże lub mrożone, ważne żeby chociaż część owoców była kwaskowata.

      Usuń
  14. Takie niby proste a pyyyyycha! Zrobiłam z mrożonymi owocami (mieszanka: jagody, jeżyny i porzeczki), bo akurat niczego innego nie miałam w domu i też wyszło rewelacja... Cała rodzina wcinała ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam ze śliwkami - też rewelacja!!!!!! Dzięki za kolejny super przepis, Gosiu ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu,ile gramów ma taka porcja 250 kcal?

    OdpowiedzUsuń
  17. mam pytanie, jaką wielkość ma forma do zapiekania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem poza domem, nie pamiętam :-) przypomnijmy mi się w sobotę wieczorem , ale myślę że ok. 25-30 cm średnicy będzie miała

      Usuń
  18. nie wygląda ale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. a jaką kaloryczność ma całość ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Genialne, było u mnie na słodka sobotę, ją sobie wybrałam raz w tygodniu;) ale w życiu nie przypuszczałabym że taki kawałeczek ma 250kcal! Pewnie przez to masło, w każdym razie ciasto przewspaniałe,pyyyszne! Jak wiekszosc przepisow tutaj:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu mam podobny przepis ale bez użycia miksera (wydaje mi się, że to duża zaleta;)

    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl kaszy manny
    1 szkl cukru (ja zawsze daję ok połowy -zależy od owoców)
    1 łyżeczka proszku
    170 gr masła zamarzniętego lub b zimnego
    suche składniki mieszamy w misce

    plus owoce :koszyczek malin, truskawki, wiśnie, jagody, starte jabłka itp

    na posmarowaną masłem tortownicę (23cm) szklanka suchego, na to połowa porcji owoców, posypujemy szklanką suchego, znów owoce i znów szklanka suchego,
    na górę starte na tarce masło, lub pokrojone na cieńkie płatki

    pieczemy ok 40 min w 180st - aż się zarumieni.
    Ważne by całość pokryta była masłem.

    Jest przepyszne, wygląda podobnie;)))
    A jak z kalorycznością tego mojego?

    A ja już jutro wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ważne, żeby kasza manna nie była błyskawiczna (zapomniałam dopisać;)

      Usuń
  22. czy masło mogę zamienić na margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie nie,
      twarde margaryny to tłuszcze trans które zapychają żyły i działają rakotwórczo

      Usuń
  23. Gosiu właśnie robiłam ciasto i nie wiem zawsze chce żeby coś co robie wyszło super, bo częstuje tym gości, a wychodzi coś nie tak:/ kruszonka wyszła bardzo sypka dałam maliny, banana i śliwki piekłam 45min. góra wcale się nie zarumieniła a całość wydawała się jakby było nie wypieczone, czy to ciasto miała być kruche? piekłam w 180st wiesz jaki mógł być powód? czy ciasto ma tak smakować, jadłyśmy gorące może zimne będzie ok ale nie mogłyśmy się doczekać żeby spróbować:) karola

    OdpowiedzUsuń
  24. Mniam, zamierzam zrobić w weekend i jestem w 100% przekonana, że w niedzielę wieczorem nie zostanie nawet jeden okruszek ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam Cię Gosiu,
    mam pytanie czy jak na spód dam jabłka utarte to kruszonka się upiecze? Robiłam kiedyś podobne ciasto i kruszonka na spodzie nie upiekła się. musiałam ciasto dopiekać. Piekłam 50 min plus dodatkowo 35 min i spód był kleisty. Jabłka nie puściły dużo soku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka puszczą sok. Kruszonka może nie wyjść.

      Usuń
  26. Małgosiu, gdzie kupujesz/skąd bierzesz poziomki? oprócz dosłownie 2-3 sztuk znalezionych u rodziny na wsi mam wrażenie, że one występują tylko w bajkach i u Ciebie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazdroszczę ogródka a jeszcze bardziej samych poziomek :)

      Usuń