piątek, 28 czerwca 2013

Sałatka z grillowanych warzyw z fenkułem w tempurze

Propozycja na szybki lunch z wykorzystaniem czterech składników. Lekkie i wbrew pozorom sycące danie do przygotowania w 20 minut.
Świetne także jako przekąska na plenerową imprezę.

Cała sałatka z wykorzystaniem wszystkich podanych składników 
ma ok. 360 kcal 

Sałatka z grillowanych warzyw z fenkułem w tempurze























Składniki:
* cukinia
* 2 czerwone papryki
* kilka "pałek" fenkuła 
* gotowa tempura (ja używam House of Asia ) 
* oliwa do smażenia  
* sól

Sałatka z grillowanych warzyw z fenkułem w tempurze






















1. Paprykę i cukinię kroimy w paski dowolnej wielkości i grillujemy (papryka powinna być chrupka). 
W warunkach domowych możemy wykorzystać patelnię grillową. 
2. Fenkuła obieramy z "wąsów" i delikatnie solimy. 
3. Tempurę przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu pamiętając o tym , że woda do przygotowania tempury musi być wręcz lodowata . Najlepiej przygotować ją w metalowej, schłodzonej miseczce. To zapewni chrupkość. Jeśli mamy więcej czasu można metalową miseczkę w której przygotowujemy tempurę umieścić dodatkowo w drugiej misce wypełnionej kostkami lodu. Warto się potrudzić. Tempura zrewanżuje się fajną chrupkością.  
4. Fenkuła obtoczonego w tempurze smażymy na rozgrzanej oliwie. Po wyjęciu osuszamy w ręczniku papierowym aby zebrać nadmiar oliwy. 

Sałatka z grillowanych warzyw z fenkułem w tempurze




10 komentarzy:

  1. Fajne połącznie :) Musi smakować naprawdę dobrze :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie robiłam fenkuła w tempurze nigdy

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, pyszniuty! chcę grilla! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jednak zielona jestem w tym gotowaniu, nie wiem co to fenkuła ani tempura :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu fenkuł to koper włoski a tempura to japońska panierka :)

      Usuń
  5. Ale fajna nazwa = fenkuł i tempura:-)
    A pomysł zabieram. Wypróbuję na kolejnym grilu, zwłaszcza, że kupiłam świetną patelnię na grila właśnie.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak sobie oglądam ten przepis i nie widzę tu fenkuła tylko seler naciowy. Tym bardziej "obieranie z wąsów" raczej kojarzy się z selerem a nie fenkułem. A może się mylę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fenkuł jest z rodziny selerowatych. We Włoszech fenkułem nazywają i seler naciowy i koper włoski :)

      Usuń