piątek, 14 czerwca 2013

Spaghetti z łososiem, cukinią i młodą marchewką w sosie śmietanowym

Tak to już jest, że najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy na głodniaka i jak się spieszę.
Na zakupy przekornie chodzę głodna bo wtedy wyostrza mi się apetyt. Już w samochodzie wracając od domu myślę co zjem, co mam w lodówce, co mam w torbie z zakupami ..... to sprawia że robię się jeszcze bardziej głodna ale to mnie jeszcze bardziej nakręca.
Nie lubię momentu rozpakowywania zakupów ale nie zaczynam gotowania zanim w kuchni nie będzie idealnego ładu. Tak już mam. Nie lubię bałaganu.

Proste dania są najlepsze zwłaszcza w sytuacji kiedy jesteśmy głodni, nie mamy za wiele czasu na gotowanie a mamy ochotę na ciepły posiłek a nie na suchą kanapkę.

Tym razem postawiłam na danie z rybą, warzywami i makaronem. Zdrowo i sycąco. W sam raz na lunch lub kolację.
Słodycz młodej marchewki doskonale współgra z delikatnym smakiem cukinii. Łosoś nadaje daniu charakteru a całość fajnie się razem komponuje. Danie jest lekkie, świeże i sycące. 

 Składniki dla 4 osób:
* makaron spaghetti ( najlepszy jest świeży - warto poszukać w okolicy)
* 250 gram świeżego fileta z łososia 
* 5 młodych marchewek
* 2 średnie cukinie
* 150 ml śmietany 18%
* 3 łyżki klarowanego masła
* sól

1. Cukinię kroimy w słupki, marchewkę ścieramy przy pomocy skrobaczki na tagliatelle. Dusimy pod przykryciem na klarowanym maśle. Delikatnie solimy.
 
2. Dodajemy pokrojonego w kawałki łososia. Dusimy do momentu aż nie będzie surowy i wlewamy śmietanę. Podgrzewamy 3-4 minuty często mieszając.

 3. Do gotowego sosu przekładamy ugotowany makaron (al dente). Mieszamy.

 Gotowe ! Smacznego ! 

Kaloryczność obliczona dla porcji zawierającej 1,5 szklanki gotowego ugotowanego makaronu spaghetti + sos z przepisu 
(ilość sosu podaną w przepisie należy podzielić na 4 )
 - ok. 530 kcal








41 komentarzy:

  1. Gotujesz tak smacznie, że nie pozostaje mi nic innego, jak dać się przez Ciebie zaadoptować:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie i z miłą chęcią przetestuje w swojej kuchni:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę porcyjkę... chociaż na spróbowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe i szybkie danie. Ja się z łososiem pokłóciłem, przejadł mi się, ale chyba się przeproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. blog stworzony z pasją. moje gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda to naprawde ladnie,,,tylko jesli np..ja nie jadam ryb wogole,,,to co wtedy ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób z kurczakiem. 100 gram piersi z kurczaka to ok.100 kcal natomiast 100 gram fileta z łososia to ok. 200 kcal więc możesz użyć podwójnej ilości kurczaka.

      Usuń
  7. Mam pytanie czy śmietana to zwykła kwaśna 18-stka czy słodka?Super blog!Gratulacje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła 18-tka. Najlepsza jest Piątnica. Pozdrawiam,

      Usuń
  8. Właśnie gotuję to, tyle, że z mintajem. Już cudnie pachnie!!! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam wczoraj na obiad, było pyszne :-) Czytałam juz wiele blogów o zdrowym stylu życia, zdrowej kuchni, dietetycznych przepisach itp itd, ale ten jest jedyny na którym widzę "normalne" dania, bez dziwnych dodatków, za "normalne" pieniądze a pyszne i zdrowe :-) Dziękuję Ci!!!! i korzystam dalej :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy lososia kroisz ze skora czy ja odrzucasz?
    Jest dosc gruba, jesli pieke duzy kawalek to nie ma problemu z oderwaniem jej. Moj maz za to zjada lososia wlasnie ze skora, ja ja odrzucam.
    Ale krojony?
    Blog suuuper! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o to danie to skórę odrzucam, jest rzeczywiście gruba
      ale jak piekę np. w folii to ze skórą, jednak nie zjadam jej

      Usuń
  11. A można to danie zrobić z wędzonym łososiem ?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wielokrotnie robiłam z wędzonym i wychodzi powiedziałabym nawet lepsze :)

      Usuń
    2. Jeżeli robi się wersje z wędzonym łososiem to ile trzeba go dodać??
      : )

      Usuń
    3. Aa i czy zgra się to z ciemnym makaronem ;)?

      Usuń
    4. Ok, juz nieaktualne, zgrało się, przetestowałam :D

      Usuń
  12. bardzo szybko się robi to danie i jest pyszne! :) Gosiu jesteś Boska :) Malwina

    OdpowiedzUsuń
  13. 150 ml śmietany to mniej więcej ile łyżek?

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne!! Staram się jeść zgodnie z Twoimi jadłospisami, ponieważ mam postanowienie zdrowo się odżywiać :) trochę schudnąć też by się przydało,ale waga na razie stoi jak zaklęta..Twoje przepisy jednak zmuszają mnie do wypróbowania rzeczy, których do tej pory nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szkoda tylko, że jeszcze zbyt mało ludzi wie jak pyszne może być takie zdrowe jedzonko!! Super, że nad tym pracujesz, Gosiu! Ja właśnie zjadłam danie z Twojego przepisu i... muszę się ostro powstrzymywać, żeby nie wszamać porcji mojego męża zanim wróci z pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zrobiłam ;) jest MEGA!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Byłam sceptycznie nastawiona, ale zrobiłam na obiadokolację i mogę stwierdzić tylko jedno : danie jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wypróbowałam niedawno i stwierdzam że warto to zrobić ;) A jutro robię powtórkę,tak mi zasmakowało :) Ciekawa jestem jak by smakowało z kurczakiem. Małgosiu,cudowny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam dziś z kurczakiem,pychaaa! Wiadomo,z łososiem smaczniejsze ale kurczak też daje radę ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czym zastąpić śmietanę i masło?mam wysoki cholesterol

    OdpowiedzUsuń
  21. Śmietanę jogurtem greckim :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Znam wersję bez warzyw i ze słodką śmietanką , za to podlane kieliszkiem żubrówki i doprawione tymiankiem - posypane zieloną pietruszką - wygląda i pachnie nieziemsko i smakuje całej rodzinie - też polecam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Czym mogę zastąpić łososia? Tuńczykiem a może jakąs inną ryba, np dorszem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jak nie miałam łososia,użyłam piersi z kurczaka,równie pyszne :)

      Usuń
  24. Przepis rewelacyjny, pyszne danie. Od kilku dni wdrażam w życie Twoje przepisy zgodnie z jadłospisem. Martwi mnie jednak wielkość porcji. Jest olbrzymia. Moja danie wcale nie wyglądało tak jak Twoje na zdjęciach (miało dużo więcej warzyw, pomimo tego, że robiłam je z połowy porcji - 3 marchewek i 1 cukinii). I tak ledwo co te warzywa zmieściły się w moim woku, a co dopiero jeśli gotowałabym z pełnej porcji? Jak Ty to mieścisz ;)? Co do kaloryczności, też się tutaj waham, gdyż 1,5 szklanki ugotowanego makaronu, to ok 80g suchego spaghetti a więc ok. 300kcal. do tego kurczak, masło i śmietana.. mam wrażenie, że w tej wielkiej porcji, którą ledwo zmieściłam, zjadłam z 1000kcal zamiast 500. Co o tym myślisz? Może po prostu miałam zbyt duże warzywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest na 4 porcje, a Ty zrobiłaś dwie... Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

      Usuń
  25. Ile gramów suchego makaronu użyć na jedną osobę?

    OdpowiedzUsuń
  26. Przed chwilą zjadłam, cudowne mniam mniam 😀

    OdpowiedzUsuń