niedziela, 9 czerwca 2013

Strawberry shortcake

Sezon truskawkowy w pełni!

Jeśli akurat nie mamy czasu na skomplikowane ciasta a tak się składa, że akurat mamy ogromną ochotę na coś słodkiego polecam coś extra !!!
Extra szybki, bajeczny deser z truskawkami!
Potrzebujemy jedynie opakowanie ciasta francuskiego, śmietanę kremówkę, cukier puder no i oczywiście truskawki :)

Składniki :
* opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
* 300 ml śmietany kremówki
* cukier puder
* świeże truskawki 
* odrobina soli

Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 220 kcal
























1. Płat ciasta francuskiego pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.  Studzimy.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i odrobiną soli.
3. Umyte truskawki kroimy na kawałki.
4. Ubitą śmietanę wykładamy na zupełnie zimne ciasto francuskie i dekorujemy truskawkami. Posypujemy cukrem pudrem.


25 komentarzy:

  1. widzę, że zaczęłaś stosować masło klarowane w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest tak proste... :) Do truskawek nie trzeba wiele, żeby smakowały, ciasto francuskie zawsze się sprawdza^^ Fajny i szybki pomysł na deser.

    OdpowiedzUsuń
  3. mhmm wygląda przepysznie :) na 100% wypróbuję!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. sama nigdy bym na taki pomysł nie wpadła!!! dzięki Gosia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie! Kocham sezon truskawkowy, kocham, kocham.
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam:-) pyszności! Uwielbiam truskawki♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, łatwe i pyszne. Bardzo lubię takie przepisy. Zapamiętuję i do listy zakupów dorzucam: ciasto oraz kremówkę, truskawki w sezonie mam zawsze:- ) Niezapowiedziani goście już nie straszni, prawda?
    Do miłego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Często mamy ochotę na coś słodkiego ale nie mamy ochoty na skomplikowane desery a zależy nam aby było to coś zrobionego w domu a nie ze sklepowej półki. I mój deser jest właśnie dla takich osób :)

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie! :) Szybki, super deser. Chciałabym zrobić do niego własnoręcznie ciasto francuskie, mimo, że wiem, jakie to trudne.
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. tak! a truskawki zawsze są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo często robię coś takiego w sezonie truskawkowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny pomysł :)

    Mianowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award - http://jusia-part1.blogspot.co.uk/

    Pozdrawiam
    Jusia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. proste, szybkie, a jakie efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł i jak fajnie wygląda !!!!
    idealne gdy brak czasu a wielka ochota na słodkie co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł! bardzo szybki, a jaki smaczny deser

    OdpowiedzUsuń
  15. super :) dzieciaki u mnie zjadły całe w 3 minuty :):):):) tylko Małgosiu ciasto mi bardzo zrobiło się puszyste a nie takie cieniutkie jak na zdjęciach coś źle zrobiłam ?
    rudameggi

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie lubie smietany, smietanki itd. Czy zamiast mozna dac serek mascarpone? Czy moze byc w czystej formie czy nalezaloby go doprawic???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmiksuj mascarpone z truskawkami i dodaj cukru lub ksylitolu

      Usuń
    2. dzieki serdeczne, slodko zapowiada sie i u mnie w-end

      Usuń
  17. A można użyć gotowego ciasta francuskiego?czy wtedy też muszę je dać do piekarnika? Pytam bo nigdy jeszcze nie robiłam nic z ciasta francuskiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak może być gotowe francuskie,
      postępujesz tak jak w przepisie,

      Usuń
  18. Gosiu pieczemy z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń