czwartek, 13 czerwca 2013

Tort truskawkowy w trzech kolorach z kremem serowym i śmietankowym

Dziś coś wyjątkowego ponieważ wczoraj była wyjątkowa okazja.

Dla mojego cudownego męża z okazji naszej 9 - tej rocznicy ślubu przygotowałam tort, który uwielbia i który zawsze robię dla Niego w sezonie truskawkowym.
Musi być galaretka, muszą być truskawki i musi być duuuużo kremu.

Dzieci oszalały z radości i objadły się po uszy. Aż zachodziliśmy w głowę gdzie im się to pomieściło.

Cały tort ma ok. 4000 kcal 
Kawałek widoczny na zdjęciu na środku strony ma ok. 350 kcal 

Składniki i przygotowanie biszkoptu w 2 kolorach:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki krupczatki (WAŻNE !!! )
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2-3 łyżki przegotowanej zimnej wody
* 2 łyżki kakao 
* dwie tortownice ( jedna musi być mniejsza)

1. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksujemy dodając wodę i cukier. Całość musi być bardzo sztywna.
2.  Do bardzo sztywnej masy, cały czas miksując  powoli dodajemy żółtka a po chwili przesiane mąki i proszek do pieczenia. 
3. Miksujemy ok. 5 minut. 
4. 1/3 masy wylewamy na mniejszą tortownicę posmarowaną masłem i posypaną mąką (jasny biszkopt po upieczeniu przekrawamy na pół).
5. Do pozostałych 2/3 masy dodajemy kakao i miksujemy  do uzyskania jednolitego koloru. Pieczemy w większej tortownicy.
5. Obydwa biszkopty pieczemy w 180 st. ok. 15 minut bez termoobiegu.
6. Po upieczeniu biszkopty muszą się całkowicie wystudzić.

 Składniki i przygotowanie różowej masy serowej :
* szklanka pokrojonych truskawek
* 400 gram serka homogenizowanego naturalnego
* 3 łyżeczki żelatyny
* 5 łyżek wrzątku
* 2 łyżki cukru
1. Serek wyjmujemy do miski. Miksujemy z truskawkami.
2. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 5 łyżkach wrzątku. Dodajemy do serka i miksujemy na gładką masę. 
3. Masę serową wylewamy na ciemny biszkopt i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 


Składniki i przygotowanie białego kremu śmietankowego:
*  250 gram serka mascarpone 
* 300 ml śmietany kremówki
* 2 śmietan fixy
* cukier puder (wedle uznania w zależności jak lubimy)
1. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami i cukrem pudrem. 
2. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone na jednolitą masę. 

Galaretka 
*  jedna truskawkowa galaretka

Galaretkę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do stężenia (nie całkowitego) 






















 Przygotowanie tortu
1. Wyjmujemy z lodówki tortownicę z ciemnym biszkoptem i stężałą masą serową. Przykrywamy jasnym biszkoptem.
2. Na jasny biszkopt wylewamy krem śmietankowy. Przykrywamy drugą warstwą jasnego biszkoptu.
3. Boki tortu dekorujemy pozostałym kremem śmietankowym i truskawkami. Górę dekorujemy truskawkami i tężejącą galaretką (galaretką musi naprawdę bardzo gęsta).


11 komentarzy:

  1. wszystkiego dobrego dla Was! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie w imieniu swoim i męża :)

      Usuń
  2. Piękny tort, też bym oszalała z radości z takim tortem w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna rocznica, piękna uroczystość:) Szalenie lubię tu wchodzić, jesteś taką pogodną osobą:)

    A tort?
    Rewelacja! Mąż i dzieci - ciekawe kto bardziej:p - musieli być zachwyceni!^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci serdecznie, bardzo mi miło :)
      Mąż to straszny łasuch, dzieci zresztą też .... w zasadzie to nie wiadomo kto większy :))

      Usuń
  4. Gosiu, tort optymistycznie kolorowy, akurat na taką piękną okazję !
    Życzę Wam: miłości, radości z bycia razem, odkrywania siebie ciągle na nowo :-) Wszystkiego dobrego dla całej Rodzinki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały tort:)
    Gratuluję rocznicy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj wypróbuję pani przepis , tort wygląda wyśmienicie aż ślinka cieknie:-)pozdrawiam i życzę Wszystkiego Najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Ci za ten przepis, tort był pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń