niedziela, 23 czerwca 2013

Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną

Sezon truskawkowy w pełni.
W zasadzie nie ma dnia żebym nie jadła czegoś z truskawkami. Co tu kryć, staram się najeść na zapas :) W końcu świeża truskawka to nie to samo co mrożona.

Jeśli mowa o mrożonych to truskawkowe zapasy na zimę mam już gotowe. W sumie zamroziłam 10 łubianek i zapełniłam moją garażową zamrażarkę w 70%. Pozostałe 30% zostało do podziału pomiędzy śliwkę węgierkę, poziomki, jagody i wiśnie. Walka szykuje się zacięta bo każdy będzie chciał zająć jak najwięcej miejsca. Mam nadzieję, że się zbytnio nie poobijają.

Żar leje się z nieba i pewnie każdy myślami jest już na wakacjach a ja tu o zapasach na zimę, ale smak lata w środku zimy jest bezcenny. Truskawkowy koktajl jak za oknem śnieg i mróz smakuje wyjątkowo dobrze.
Do zimy daleko, zapasy zrobione więc teraz trzeba się delektować świeżymi truskawkami.
Ile się da !!! 

Moja dzisiejsza propozycja to truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną. Schłodzone smakuje wybornie, zwłaszcza podane w plenerze, jedzone na leżaczku, z nogami na stole.
W sam raz na niedzielne popołudnie.

Kaloryczność jednego pucharka deseru to ok. 350 kcal

Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną


Składniki (na 4 pucharki) :
* 400 gram truskawek
* 400 - 500 ml jogurtu naturalnego (nie greckiego, jogurt musi być dość rzadki) 
* 4 łyżeczki żelatyny
* 100 ml wrzątku
* 2 łyżki cukru (ja używam trzcinowego)
* 300 ml śmietany kremówki
* 2 śmietan fixy
* 1 łyżka cukru pudru 

Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną
 1. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
2. Truskawki miksujemy z jogurtem i cukrem na jednolitą masę. Odmierzamy 700 ml, dodajemy żelatynę. Mieszamy. 
3. Mus wlewamy do wysokich szklanek do wysokości 3/4 zostawiając trochę na górną warstwę.
4. Szklanki wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami i cukrem pudrem. Układamy na schłodzonym i ściętym musie zostawiając trochę do dekoracji. Pozostałą część musu wylewamy na warstwę śmietany. Wkładamy do lodówki i odstawiamy na kolejne 2 godzimy.Przed podaniem dekorujemy pozostałą bitą śmietaną.

Truskawkowe ptasie mleczko z bitą śmietaną

29 komentarzy:

  1. zjadłabym taką :) idealny deser na upalne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne te szklanki, ładnie podane, idealne na deser, niedzielny deser po rodzinnym obiedzie, albo na jakieś imieniny...:)
    Albo na zimowe wspomnienie lata, o ile zachowamy truskawki w zamrażarce!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko :) na pewno przepysznie smakuje :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczyma duszy mojej czuję ten boski smak!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, o tej porze roku trzeba się najeść truskawek na zapas:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki pyszny letni deser,ja często dodaję do owocowych musów gęsty jogurt Pilos z Lidla,mus szybko gęstnieje w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie! co to jest śmietan fix?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietan fix sprawia że śmietana jest sztywna i nie opada

      Usuń
    2. dzięki, będę wybierać się na zakupy, czy to jest nazwa produktu konkretnego producenta czy zwyczajowa, i jeśli tego nie znajdę to pod jaką inną nazwą to się może kryć?, to jest generalnie zagęszczacz do śmietany, tak?

      Usuń
  8. Mmmmmmmmmmmmmmniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda swietnie. I jak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne - weekend będzie przepyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gocha, jak ten ''FIX'' do ciebie nie pasuje..!! :-D Żartuję, robię to cudo na weekenddddddd ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W małej ilości (przecież używamy tego składnika "od wielkiego dzownu") fix który ma za zadanie usztywnić śmietanę nie zaszkodzi nam.
      To samo można by powiedzieć o proszku do pieczenia a przecież w małych ilościach dodajemy go do ciast.
      Nie dajmy się zwariować.
      Michał Tombak mawia że "każda trucizna może być czasem lekarstwem" !

      Usuń
    2. Czytałam jego książki ciekawe rzeczy są w niej

      Usuń
  13. Gosia, za chiny ludowe nie moge znalezc w pl sklepie tego smietan fixa (mieszkam w uk) - czy czyms da sie go zastapic?? Strasznie chce zrobic ten deser, ale odkladam przez brak fixa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie opadnie bez fixa? Koleżanka podpowiada,że może dać do śmietany trochę żelatyny albo serka mascarpone? Ale chcę najpierw skonsultować z tobą ;)

      Usuń
    2. możesz dodać żelatyny ale musisz ją najpierw zahartować ze śmietaną czyli jak zrobisz żelatynę i wystudzisz to zmiksuj ją z łyżką śmietany, później z drugą i trzecią a dopiero później dodaj do reszty śmietany,
      dzięki temu unikniesz grudek

      Usuń
  14. Malgosiu moj komentarz nie ma nic wspolnego z deserem ale nie wiedzialam gdzie napisac :) Ewa Ch. szuka dietetyczki do wspolpracy mysle ze Ty bys sie tam nadawala w 200% Od marca chce zaczac tam cwiczyc i wspaniale byloby miec Ciebie i Ewe w studio :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanie. Czy w czasie kiedy 2 godziny chłodzi się pierwsza warstwa musu w lodówce to ta druga część, która przypada na śmietankę nie zastygnie rownież? Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  16. Zamiast tego fixa dajcie dwie łyżki mascarpone nigdy nie opadnie... takiej śmietany uzywam do tortow i zawsze jest super

    OdpowiedzUsuń