piątek, 19 lipca 2013

Czekoladowe brownie z malinami. Porcja ok. 330 kcal

Czekoladowe brownie z malinami. Porcja ok. 330 kcal Bajeczne ciasto. Czekolada + maliny to połączenie doskonałe. Mój mąż zakochał się w tym cieście.

Wczoraj opublikowałam pierwszy jadłospis. Jak pewnie zdążyliście zauważyć w jadłospisie na niedzielę jest ciasto. Tak ! I będzie, ponieważ życie bez odrobiny słodkiej przyjemności jest bardzo smutne. Sklepowej przyjemności z zawartością sporej dawki tłuszczów trans odmawiamy sobie bezwzględnie, natomiast domowe ciasto raz w tygodniu jest wręcz niezbędne dla lepszego samopoczucia.  A zapach ciasta w domu nastraja bardzo pozytywnie.


Sposób w jaki pozbyłam się 13 kilogramów w 6 miesięcy nie jest dietą i stanowczo to podkreślam. Dieta polega na jedzeniu określonych produktów przez określony czas. Gubimy kilogramy ale tych "określonych produktów" powoli mamy dość a jeśli do tego rodzina "je normalnie" to skręca nas od samych zapachów. Kończy się dieta, straciliśmy na wadze ale nęci nas to i tamto. Co się dzieje dalej pewnie wiele z Was przerobiło.
Dlatego ja nie popieram i nie stosowałam nigdy żadnej diety ! 
Moja metoda to jedzenie z głową, nieprzetworzone produkty, domowe posiłki (które mogę łatwo zważyć i policzyć ich kaloryczność bo wiem co dodałam do środka), racjonalne porcje, aktywność fizyczna, odpowiednia ilość wapnia i błonnika i od czasu do czasu słodka przyjemność.
Jedzenie to nie jest nasz wróg. Trzeba tylko rozsądnie z niego korzystać.

Porcja widoczna na zdjęciu ma 330 kcal ale bez bitej śmietany. Ilość bitej śmietany widoczna na zdjęciu waży 8 gram i ma 18 kcal.
W jadłospisie na niedzielę umieściłam owoce pod kruszonką (porcja ok. 250 kcal). Niedzielny jadłospis ma spory zapas energetyczny ("luźne" 370 kcal) więc jeśli macie ochotę możecie zamienić owoce pod kruszonką na brownie.
Całe bownie wykonane ściśle według mojego przepisu ma 3300 kcal.

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm) : 
* 175 gram gorzkiej czekolady 
* 200 gram masła 
* 150 gram cukru 
* 50 gram mąki 
* 2 jajka 
* 175ml wody 
 * 2 szklanki malin 

Czekoladowe brownie z malinami. Porcja ok. 330 kcal

 1. Wodę razem z cukrem zagotowujemy w małym rondelku. Dodajemy czekoladę i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. 
2. W misce miksujemy mąkę z jajkami i powolutku cały czas miksując dodajemy masę czekoladową. 
3. Do gotowej masy dodajemy maliny. Mieszamy. 
4. Masę wlewamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy  25 minut w temperaturze 180 st. bez termoobiegu. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Prawidłową konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu. 

Czekoladowe brownie z malinami. Porcja ok. 330 kcal


















Czekoladowe brownie z malinami. Porcja ok. 330 kcal

43 komentarze:

  1. Jakie płaskie to ciasto:D Strasznie mi się podoba! A co do przyjemności na diecie, to obowiązek. W przeciwnym razie można się tak wypościć cukrowo, że 'słodyczowy napad' gwarantowany. A po co? Skoro można jesć wszystko, jak człowiek, w normalnych ilościach. Nawet na 'diecie';)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie płaskie ma być ! Dokładnie tak jak piszesz z tym słodyczowym napadem :)

      Usuń
    2. A ja nie jem słodkości już od prawie 5 miesięcy i żadnego napadu słodkości nie miałam i obecnie dziwi mnie to, że jadłam słodycze i słodkości z cukrem, masłem, margaryna itp. Oczywiście na zdrowej diecie jest jak najbardziej wskazana odrobina przyjemności:-) ale moje przyjemności są zdrowe:-)

      Usuń
  2. dla mnie taka słodka przyjemność raz na jakiś czas jest konieczna, codziennie cukru prawie nie używam, więc lubię sobie pozwolić na takie słodkie conieco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne połączenie dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie również bardzo zachęcające:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zrobiłam i ciasto się piecze, niestety w przepisie nie jest sprecyzowane czy piekarnik ma być nagrzany czy zimny:( mam nadzieję, że ciasto się uda...wlewałam do formy ceramicznej takiej ikeowskiej, było bardzo płynne, nie wiem czy takie ma być...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstawiamy do nagrzanego. Masa jest płynna.

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź, ciasto prawie wyszło:) następnym razem powinno się udać:) Pozdrawiam Cię ciepło!

      Usuń
    3. to znaczy jest pyszne ale ciężko się wyciąga z formy:) chyba za krótko się piekło w związku z tym że powędrowało do zimnego piekarnika:))

      Usuń
    4. Oj tak .... nie dopiekło się. Piekarnik musi być na grzany. Wszystkie ciasta pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku.
      Następnym razem się uda :)

      Usuń
  6. Mam chęć na to ciasto, czy można dodać malin mrożonych? Jeśli tak, czy należy je odsączyć z soku po rozmrożeniu?

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie czy można dodać inne owoce np truskawki? i jeśli możesz to ile to jest 150 g cukru i 50 g mąki na szklanki? z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam z truskawkami więc ciężko mi oszacować proporcje aby ciasto nie wyszło wodniste

      Usuń
  8. masa czekoladowa ma byc wystudzona jak wlewamy do jajek? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu to ciasto jest BOSKIE!!!!!
    Tylko mam jedno pytanko, na Twoim zdjęciu ciasto jest "zwarte" a z mojego środek wypływał tzn czekolada sie "rozlewała" i nie miałam możliwości ukrojenia pięknego kawałka ponieważ się rozwalało. co mogło pójść nie tak? za krótko piekłam?
    Pozdr Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za szybką odp, następnym razem spróbuję 35min
      Pozdr Marta

      Usuń
  10. Zdrowo odzywiam sie juz od baaardzo dawna ale dopiero od tygodnia korzystam z Twoich przepisow i jestem zachwycona, smakiem, lekkoscia potraw itd, wczesniej moje jedzenie było nieco 'nudnawe' :) ciasto wygląda wspaniale, czy zamiast masła mogę użyc margaryny np palmy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odradzam palmę bo to twarda margaryna - tłuszcz jest w niej utwardzany w procesie uwodornienia i powstają izomery tras które zapychają żyły i sprzyjają miażdżycy

      Usuń
  11. czyli masło jest zdrowsze od margaryny? I czy w takim razie do tego przepisu nadaje się tylko masło? zadna margaryna nie wchodzi w grę? z góry dziękuję za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. margaryna to utwardzony tłuszcz roślinny, proces utwardzania powoduje zmianę struktury tłuszczu z cis na trans a transy zapychają żyły i przyczyniają się do powstania miażdżycy

      Usuń
  12. Małgosiu, można dać mąkę orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis swietny. Pychotka. A dla niepewnych jak sprawdzic czy brownies jest gotowe. Musi odchodzic po bokach. Bierzemy forme i lekko trzesiemy. Srodek ale tylko srodek musi sie delikatnie poruszac. Wtedy brownies sa najpyszniejsze. Dzieki za urozmaicenie mojego ulubionego cheata :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie masa czekoladowa studzi się. Zamierzam zrobić Małgosiu Twoje brownie w silikonowej foremce w kształcie keksówki. Mam nadzieję, że również wyjdzie? Jakieś wkazówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymałam brownie o wiele dłużej w piekarniku i wyszło bardzo smacznie, choć chyba jednak o wiele lepiej byłoby upiec je w tortownicy tak, jak polecasz, ponieważ moja wersja była troszkę zbyt rozpadająca się ;-) Tak czy siak kolejny przepis wypróbowany i baaardzo udany :-)

      Usuń
  15. Małgosiu, czy cukier można zastąpić np. ksylitolem? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne! Zrobiłam.Wykorzystałam mrozone maliny(dobrze odsączone na druszlaku) i chociaż miałam tylko szklanke malin smakowało wybornie...a jak beda dwie i to kiedyś świeżutkie to dopiero bedzie pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu czy to ciasto ma być takie miękkie jak krem, bo takie mi wyszło?mogę je pokroić ale jest chyba za miękkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak krem to nie, widocznie za krótko trzymałaś w piecyku

      Usuń
  18. Miałam go 30 minut,zobaczę może następnym razem mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  19. cukier zastąpic stewią, mąke dac pełnoziarnistą masło masłem kokosowym i w ogóle bedzie baja
    czekolady też są specjalne dla diabetyków i mamy odchudzone ciasto

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy maliny są konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są konieczne, możesz je zamienić na inne owoce lub pominąć.

      Usuń
  21. Witam. Jakie będą proporcje na blachę 32 cm? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń