środa, 17 lipca 2013

Tradycyjne gołąbki w wersji dietetycznej. Jeden gołąbek z sosem - ok. 130 kcal

Tradycyjne gołąbki w wersji dietetycznej. Jeden gołąbek z sosem - ok. 130 kcal

Gołąbki kojarzą mi się z dzieciństwem. Ze smakiem domowego obiadu u mamy.
Co ma w sobie to danie ? Nie wiem. Wiem że moje dzieci też je lubią :) 
Wadą gołąbków jest pracochłonność. Przygotowanie wymaga czasu i jest kilku etapowe. Ale warto!
Smak wynagradza cały trud :)

Jeśli tłustą wieprzowinę zastąpimy chudym,niepodsmażonym mięsem z indyka, kaloryczność gołąbków znacznie się obniży.
Jeden gołąbek z sosem przygotowany ściśle według mojego przepisu ma ok. 130 kcal.  


Składniki:
* młoda kapusta (cała kapusta ok. 4,5 kg -  1300 kcal)

Do sosu (cały 200 kcal) :
* 500 ml przecieru pomidorowego (nie soku pomidorowego !!! )
* pół małej cebuli
* 2 łyżki słodkiej papryki
* sól, pieprz
* łyżka klarowanego masła
* koper
* łyżka śmietany 18%

Do farszu (cały 1300 kcal):
* 500 gramów fileta z indyka
* 200 gramów ryżu (2 woreczki)
* 2 łyżki słodkiej papryki
* sól, pieprz
* 1 cebula 
* łyżka oliwy  

Z przygotowanego farszu wyszły mi 22 gołąbki. 

Tradycyjne gołąbki w wersji dietetycznej. Jeden gołąbek z sosem - ok. 130 kcal
Przygotowanie farszu:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. 
2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną cebulę i słodką paprykę.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  
3. Łączymy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem.

Tradycyjne gołąbki w wersji dietetycznej. Jeden gołąbek z sosem - ok. 130 kcal

Przygotowanie gołąbków:
1. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy. NIE WYLEWAMY WODY w której się gotowała.
2. Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy je razem z farszem w "gołąbki". 
 3. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Na liściach dość ciasno układamy gołąbki, jeden przy drugim.Zalewamy połową wody w której gotowała się kapusta. Reszta wody będzie nam potrzebna do sosu. W czasie w którym gotują się gołąbki, przygotowujemy sos.
Gołąbki gotujemy godzinę. Sprawdzamy czy kapusta jest miękka. Jeśli jest taka potrzeba gotujemy gołąbki trochę dłużej. 

Przygotowanie sosu:
1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozcieńczamy wodą w której gotowała się kapusta. 
Na koniec dodajemy posiekany koperek i zaklepujemy śmietaną. 

Tradycyjne gołąbki w wersji dietetycznej. Jeden gołąbek z sosem - ok. 130 kcal
Tradycyjne gołąbki w wersji dietetycznej. Jeden gołąbek z sosem - ok. 130 kcal


















84 komentarze:

  1. Ten sosik to taki z wyglądu podobny jak u mnie w klopsikach. Bardzo smacznie wyglądają te gołąbki

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię gołąbki:-) mogłabym je codziennie jeść

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko można odchudzić! Takie przepisy właśnie uwielbiam, bo tylko dowodzą, że nie trzeba odmawiać sobie przyjemności jedzenia ulubionych potraw- trzeba je tylko umiejętnie przygotować:) Super! Na pewno skorzystam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Identyczne gołąbki od zawsze robi moja Mama. Nawet nie wiedziałam, nie pomyślałam!, że są dietetyczne:p

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smacznie:) narobiłaś mi apetytu, sto lat nie jadłam gołąbków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisuję ten przepis, bo gołąbki uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam gołąbki! Też kojarzą mi się z domowym maminym obiadkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja kupiłam jakąś młodą kapustę i totalnie mi się rozleciały :) Ale dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam:) bardzo lubię gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Są pracochłonne ale z drugiej strony zazwyczaj robi się je na więcej dni. ;) Ja uwielbiam ten smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. podoba mi sie przepis jak i również kaloryczność :D idę na zakupy i smigam ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. idę na zakupy i smigam z przepisem ;D gołabki chodzą za mną już od miesiąca ;D napiszę jak wyszły ;D pozdro ! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam gołąbki, mój syn też. Ale co ja zrobię z taką ilością :-( Nigdy jeszcze ich nie robiłam zawsze jem u mamy

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię te gołabki juz po raz drugi, wychodzą wyśmienite, jak "u mamy"

    OdpowiedzUsuń
  15. a czym mozna zastapic klarowane masło ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Od dawna chodzą za mną gołąbki, do tej pory zawsze jadłam je u Mamy lub Babci, ale tym razem podejmę wyzwanie i zrobię sama wg Twojego dietetycznego przepisu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja golabki robie z kasza jeczmienna...

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziwi mnie jedno mianowicie, fakt ze golabki robisz z surowego miesa... Ja zawsze robie z gotowanego bo boje sie , ze przy gotowaniu golabki takie miesko po prostu nie bedzie mialo na tyle czasu zeby sie porzadnie ugotowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuję Ci że mięsko będzie mięciuteńkie. Bardzo dużo dziewczyn już je przetestowało :)

      Usuń
  19. Ile nalezy te gołąbki jeszcze gotować? Właśnie się zastanawiałam po co gotować, dopiero z komentarza powyżej zauważyłam, że daje się surowe mięso do farszu. :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja też chciałam dopytać ile czasu te gołąbki gotować? I jeszcze jedno: Twoje wyglądają tak, jakbyś nie mieszała mięska z z ryżem, tylko tym mięsem obtoczyła ryż. Mam rację?
    I jeszcze jedno pytanko: Jaki ryż najlepiej się sprawdza?
    Gołąbki wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gołąbki gotujemy godzinę.
      Mięso mieszałam z ryżem tylko tak się jakoś ułożyło do zdjęcia :) przyznam, że nie zwróciłam na to uwagi, dopiero teraz uważniej przyjrzałam się zdjęciom w poszukiwaniu tego obtoczonego ryżu :))
      W tym gołąbku przekrojonym to jasne to kapusta. Tak się ułożyła :)
      A ryż zwyczajny, biały, długoziarnisty.

      Usuń
  21. mam pytanie 500ml miesa to ile to w przeliczenie na kg jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) o ja gapa, dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiam :)

      Usuń
  22. zrobiłam dziś gołąbki tylko w szybkowarze dałam do niego od razu tez sos,25 minut i danie gotowe.pyszności

    OdpowiedzUsuń
  23. Gołąbki przepyszne :D:D Nawet mężuś który twierdził że nie przepada za gołąbkami się zajadał :D:D Ale mi farszu wyszło ,ale zamroziłam i będzie na następne :P:P Gosiu mam pytanie robiłaś może takie gołąbki z kapusty włoskiej i jak z ich kalorycznością? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam z włoską, są super i nie wpływa to na kaloryczność

      Usuń
    2. mam pytanie Pani Gosiu, czy zamiast zawijać farsz w kapustkę, można ją posiekać i dodać do farszu, żeby zaoszczędzić tego całego zawijania? Pozdrawiam miłego dnia P.S. czy mogłaby Pani kiedyś wspomnieć w swoich artykułach na temat błonnika gryczanego, czy faktycznie jest on taki super jak o nim mówią? Będę wdzięczna :)

      Usuń
    3. Ale to już nie będą gołąbki tylko pulpety z kapustą.

      Usuń
  24. Czy na przekąskę można zjeść 2 takie gołąbki bez sosu i bez innych dodatków?

    OdpowiedzUsuń
  25. czyli mięsa nie podsmażamy tylko surowe dajemy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje właśnie zabieram się za robienie gołąbków:-)

      Usuń
  26. pyszne..pierwszy raz w życiu robiłam gołąbki. Dziś w sklepie przeszłam z meżem batalię o mięso- ''indyk do gołąbków?? kup wieprzowinę albo wołowinę tak jak zawsze robi tata", nie dałam za wygraną, zrobiłam zgodnie z twoim przepisem..rezultat jest taki,że już po 2 dokładkę idzie- a myślałam że wystarczy na dłużej;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam
    Pierwszy raz w życiu będę robiła gołąbki, więc proszę o wyrozumiałość :-) Jak długo trzeba gotować kapustę ??

    OdpowiedzUsuń
  28. Powiedz prosze...W jadlospisie sa golabki i 50 gram ryzu brazowego...czy to razem ma sie jesc? :) i jaki ryz uzywasz do farszu?

    OdpowiedzUsuń
  29. Gołąbki pyszne tylko sos jak dla mnie za mocno przecierowy mi wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  30. jaki ten blog jest przyjemny:)

    Pozdrawiam autorkę:)
    Świetna robota:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Mam małe zapytanko odnośnie przecieru pomidorowego.
    W jaki sposób mam go zrobić? ze świeżych pomidorów? czy może z rozcieńczonego koncentratu pomidorowego?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję gotowy albo pastę pomidorową,
      samodzielnie zrobisz długo gotując pomidory (świeże lub z puszki)

      Usuń
  32. Czy mogę najpierw usmażyć mięso ?
    I czy jak będzie smażone to czas gotowania gołąbków się skróci ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz lekko podsmażyć, wtedy gotujesz gołąbki krócej

      Usuń
  33. A czy można użyć gotowego mięsa mielonego z indyka?

    OdpowiedzUsuń
  34. Może głupie pytanie, ale jak zamrażasz gołąbki z sosem? W jakimś pojemniku? Pytam, bo dla mnie tyle gołąbków to za dużo, a z drugiej strony zrobić raz a dobrze, to wygoda i oszczędność czasu.

    Poza tym przy okazji: dziękuję za twojego bloga. W tym tygodniu zaczęłam 4-ty tydzień jadłospisu. Z wagi 96 kg zjechałam na 91 już :), także efekty są. I co najważniejsze nie chodzę głodna - no może trochę pomiędzy I przekąską a obiadem, ale reszta dnia: do syta. Mam do zrzucenia ze 30 kg i cieszą mnie pierwsze efekty.

    Rutelka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SUPER !

      Gołąbki mrożę w plastikowych pojemnikach. Kupisz w każdym sklepie z gospodarstwem domowym.

      Usuń
  35. Ze względu na właśnie pracochłonność i trochę skomplikowany proces robienia gołąbków bardzo rzadko gościły na naszym stole. Niedawno jednak kupiliśmy urządzenie zwane Thermomixem gdzie gołąbki przygotowuje się bardzo prosto i co najważniejsze są one gotowane na parze. Teraz tylko zamienię wieprzowinę na mięso z indyka i nic tylko się zajadać ! Dziękuje Ci bardzo za dzielenie się z nami Twoimi pomysłami na zdrowe dania. Pozdrawiam gorąco !

    OdpowiedzUsuń
  36. z tego przepisu wychodzi 10 gołąbków a nie 22 .....chyba , że ktoś daje łyżeczkę farszu na duzy liść kapusty.....albo dodał 200 gram surowego ryżu , a ja dalam 200 gr ugotowanego ryżu . Przy 200 gr. surowego ryzu w farszu jest prawie sam ryż , nie czuje sie wcale mięska ...ale były zjadliwe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa woreczki to 200 gr surowego ryżu! Ryż jest przecież w woreczkach po 100gr.

      Usuń
    2. oczywiście że wychodzi ok 12 gołąbków a nie 22 jeśli trzymamy się ściśle przepisu i nakładamy około łyżkę stołową farszu.

      Usuń
  37. Czy mozna indyka zastapic kurczakiem? Nie mam dostepu do indyka, łatwiej mi o łosia czy renifera ;)
    Czy zmkeni sie bardzo kalorycznosc dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, oczywiście,
      kurczak i indyka mają zbliżoną kaloryczność

      Usuń
  38. a czy można gołąbki upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wła$nie? Zawsze piekłam w piekarniku(te zwykłe) Jaka jest różnica.pozdrawiam. Agnieszka:)

      Usuń
  39. Zwinięte gołąbki gotujemy godzinę, a sama kapustę żeby zdjąć liście ile czasu?

    OdpowiedzUsuń
  40. Hej a ja mam pytanko odnośnie mrożenia - pisałaś, że tak czasami robisz - pytanie jak długo mogą być zamrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!

      Usuń
    2. A jak je mrozić? W pojemnikach czy folii? Przyznam się, że nigdy nie mroziłam jedzenia.

      Usuń
  41. Gosiu a czy mogę zrobić 100 gram ryżu i 100g kaszy jęczmiennej? Lubie takie mieszane. Jak to wpłynie na kaloryczność?

    OdpowiedzUsuń
  42. Witam, czy mozna te golabki zamrozic ? Pytam , bo jednak ok. 20 golabkow nie dam rady zjesc a szkoda by sie zepsuly. :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam pani Małgosiu ,czy takie dietetyczne gołąbki można zjeść przy cukrzycy 2.Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  44. super przepis, pominęłam paprykę bo nie mogę jej jeść ale gołębie wysazły rewelacja,dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  45. Witam i pozdrawiam, gołąbki są znakomite,pominęłam paprykę ponieważ nie mogę jej jeść,co do mięs to zmieszałam indycze i piersi z kuraka.wyszły przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  46. czy można je jeść przy cukrzycy typu 2?

    OdpowiedzUsuń
  47. Czy dziecko z candida może jeść takie gołąbki oczywiście bez przyprawiania sosu śmietaną ?

    OdpowiedzUsuń
  48. Dzięki za przepis Małgosia, super gołąbki

    OdpowiedzUsuń