wtorek, 23 lipca 2013

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal
Jesteśmy w samym środku sezonu na kurki, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać.
Z uwagi na atakujące zewsząd komary nie nazbierałam tych kurek samodzielnie. Przyznaję się bez bicia ;)
Poza tym uznałam, iż będę wspierać młodych ludzi, którzy zamiast spać do południa (w końcu mają wakacje) mają na tyle chęci i determinacji, aby wstać rano, iść do lasu, stoczyć nierówną walkę z komarami i stanąć z tymi przeuroczymi grzybkami na bazarku. Tak więc, idę i kupuję kurki na targu bez wyrzutów sumienia, że nie nazbierałam ich sama.


Najlepsze są młode kurki. Im mniejsze tym smaczniejsze. Ogromnym atutem kurki jest jej twardość i chrupkość, co nie znaczy, że należy ją długo dusić czy smażyć. Obróbka termiczna kurek powinna trwać krótko, w przeciwnym razie będą twarde.

Moja propozycja na dziś to medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Do przygotowania tego dania potrzebny będzie szybkowar. Jeśli nie macie, będziecie musieli polędwiczkę dusić tradycyjnie. Jeśli macie szybkowar to świetnie. Mięso po przyrządzeniu w szybkowarze bardzo zyskuje na smaku i jest mięciuteńkie. Nieocenionym plusem jest czas przyrządzenia. Np. wołowinę w szybkowarze robi się zaledwie 15 minut i rozpływa się w ustach. Bez szybkowaru trzeba by ją dusić kilka godzin. Polecam zatem zakup szybkowaru jeśli nie macie.

 Składniki: 
* jedna polędwiczka wieprzowa 
* 3 gałązki selera (od młodej włoszczyzny)
* 3 zielone liście pora (od młodej włoszczyzny)
* sól,pieprz
* szklanka bulionu warzywnego  (ugotowanego z młodej włoszczyzny) 

* pojemnik kurek (pojemnik w jakim sprzedawane są maliny)
* pół cebuli
* 2 łyżki klarowanego masła
* sól, pieprz
* szklanka bulionu grzybowego (obgotowujemy kilka suszonych grzybków namoczonych wcześniej w wodzie przez kilka godzin - jeśli nie macie możecie ewentualnie użyć bulionu grzybowego z kostki) 
* 2 łyżki mąki
* 100 ml śmietany 18 %

* ziemniaki
* koperek

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal

1. Polędwiczkę kroimy w ok. 2 centymetrowe medaliony. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
3. Przekładamy do szybkowara wyłożonego liśćmi pora i selera. Wlewamy bulion, zamykamy i dusimy w szybkowarze ok. 7 minut licząc od momentu puszczenia pary. Jeśli nie mamy szybkowara dusimy w tradycyjny sposób do miękkości.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal

4. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy umyte kurki i króciutko obsmażamy. Zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 2-3 minuty po czy zaklepujemy mąką. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę.
5. Gotowe polędwiczki podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami polane sosem kurkowym. Całość posypujemy koperkiem. 

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal



 Porcja widoczna na zdjęciu poniżej ma ok. 410 kcal. 

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym z młodymi ziemniaczkami. Porcja obiadowa ok. 410 kcal







32 komentarze:

  1. rewelacyjna propozycja na obiad - na pewno skorzystam z pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Propozycja obiadowa rodem z polskiej tradycji rodzinnej, można by rzec:) Lubię grzyby podane w taki sposób, polędwiczki co oczywiste również lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w sosie kurkowym - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny obiadek :) Na mnie też już kurki czekają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skąd tera wziąć kurki? Innych grzybów leśnych pomrożonych też nie mam a obiad zapowiada się rewelacyjnie smakowicie. Mniam. W sezonie grzyboym u nas też kurek nie ma. Ech...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile sztuk pieczarek trzeba użyć zamiast kurek tak na jedną porcje?

      Usuń
  6. Miało być teraz. Zobaczyłam w momencie naciskania Enter. :/ Z inne literówki również przepraszam.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja widziałam kiedyś kurki mrożone chyba nawet w biedronce ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile w tej porcji kalorii mają ziemniaki a ile polędwica z sosem?? dziękuję bardzo za odp.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota, zrobiłam dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a podgrzybki mogą być? Malwina

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam
    Na ile osób jest ten przepis??

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile ziemniaków liczy porcja?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mogę skorzystać z multicookera zamiast szybkowaru? jak długo wtedy powinnam dusić polędwiczki? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobrze rozumiem Małgosiu: szklankę bulionu warzywnego dodajemy do mięsa a grzybowego do kurek?

    OdpowiedzUsuń
  15. Małgosiu czy te grzybki, które moczymy gotujemy w nowej czystej wodzie czy w tej, w której się moczą?

    OdpowiedzUsuń
  16. a czy to danie, chodzi mi o polędwiczkę i grzyby można po przygotowaniu zamrozić? czy nie bardzo? Będę robić tylko dla siebie i nie wiem co zrobić z resztą:) a polędwiczkę sprzedają w całości niestety;) Masz jakiś pomysł może? bo wygląda przepysznie;) dzięki i pozdrawiam. Lucy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jeszcze jedno pytanie:) ile ziemniaczków wychodzi na 1 porcję? może być w gramach bo dorobiłam się wagi kuchennej:) ziemniaczków mrozić nie będę

      PS. Przepisy są super, wszystko co robiłam wychodzi smaczne. A nie powiem, nieco się obawiałam, że ja lubię jeść mocno doprawione rzeczy, a okazuje się, że chyba dużą ilością przypraw zabijałam smak samych składników, a bronią się niesamowicie. Przykład - Twój makaron z marchewką, cukinią na maśle + łosoś... myślałam jak to? Łosoś bez kaparów, anchois i innych dodatków, a tu po prostu bajka!!

      Usuń
  17. w przepisie jest: jedna polędwiczka wieprzowa, ale nie jest podane jakiej wielkości ma ona być

    OdpowiedzUsuń
  18. Polecałaś zakup szybkowara i skusiłam się ,rewelacja Od kiedy go mam to eksperymentuje i najlepiej w nim się robi mięsko do chlebka robiłam już wszystkie rodzaje schab ze śliwką w pół godziny .Dzisiaj filet z indyka 20 minut rewelacyjny .Przyprawy za każdym razem inne dużo ziółek można mięsko nadziewać szpinaczkiem super sprawa i zdrowsze niż pieczone .Kupuję w pasmanterii siarkę do szynek żeby się to nie rozleciało i jak ostygnie to dopiero ściągam .Dzięki za namowę na szybkowar .

    OdpowiedzUsuń
  19. przydałaby się informacja ile ziemniaczków na porcję przypada

    OdpowiedzUsuń
  20. Bulion z kostki...? Pani Małgorzato...

    OdpowiedzUsuń