poniedziałek, 8 lipca 2013

Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny: krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem

Krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem

Chciałabym zaprosić Was dziś na wschód naszego kraju. W rejony Podlasia i Lubelszczyzny.

Tak dużo się mówi o kuchniach świata, a tak mało wiemy o kuchni naszych regionów.
Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny to przede wszystkim mocne akcenty kresowe. Rosyjskie i białoruskie. To kuchnia opierająca się na prostych, tanich i łatwo dostępnych składnikach.
Czasy w których ma swoje korzenie były biedne i okazuje się, że bieda potrafi być inspiracją, ponieważ ówczesne kobiety z banalnych składników potrafiły wyczarować prawdziwe cuda.
Najbardziej charakterystyczne dania przygotowywano z mąki, sera, kaszy gryczanej i ziemniaków.  Lubelszczyzna i Podlasie słyną z pierogów różnej maści, babki ziemniaczanej, kartaczy czy sękacza. 


Moja dzisiejsza propozycja to tradycja w nowym wydaniu, czyli krokiety na wschodnią nutę.
Z farszem z białego sera, kaszy gryczanej i podsmażonej cebulki.
Oprócz zastosowania tego farszu w krokiecie, a krokietów na wschodzie nie znano, nowością będzie również rezygnacja ze smalcu (którego powszechnie używano)  na rzecz oleju rzepakowego. 

Olej rzepakowy jest cennym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 i wyobraźcie sobie, że zawiera ich prawie trzy razy więcej niż oliwa z oliwek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie.
Składniki  na farsz:
* pół szklanki kaszy gryczanej
* 200 gram twarogu
* 1 duża cebula
* 100 gram wędzonego boczku
* sól, czarny pieprz
* 2 łyżki oleju

Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny: krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem

1. Do rondelka wlej szklankę wody, dodaj pół łyżeczki soli i wsyp kaszę. Gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn .
2. Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Musi być dobrze rumiana. 
3. Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę wędzony boczek. 
3. Do miseczki przełóż twaróg, dodaj podsmażoną cebulkę,boczek i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki i przygotowanie naleśników:
* 200 gram mąki
* 3 jajka
* 300 ml mleka
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki cukru
* łyżka oleju rzepakowego do ciasta
* olej rzepakowy do smażenia pierwszego naleśnika. Resztę smażymy bez tłuszczu dzięki olejowi rzepakowemu dodanemu do ciasta.

Jajka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy mleko oraz  przesianą mąkę i miksujemy na gładką masę.Do tak przygotowanego ciasta dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i ponownie miksujemy.
Smażymy naleśniki.  
 Naleśniki zawijamy z farszem w krokiety, panierujemy i podsmażamy na oleju rzepakowym.

Jeden krokiet ma ok. 266 kcal 

Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny: krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem
Kuchnia rejonu Podlasia i Lubelszczyzny: krokiety z kaszą gryczaną, twarogiem, podsmażaną cebulką i wędzonym boczkiem





52 komentarze:

  1. sama pochodzę z pogranicza Lubelszczyzny i Podlasia tuż przy samej granicy ale szczerze powiem że połączenie kaszy gryczanej i sera odkryłam niedawno gdy zaczęłam sama eksperymentować i bardzo mi to połączenie odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nadzienie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też dziś kasza gryczana rządzi :) jeszcze trochę zostało, więc coś może dokombinuję :)
    Zaginął w kacji mój komentarz o kuchni, a się naprodukowałam, haha. Nie dostałaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako Lublinianka potwierdzam! Kasza gryczana z serem to znany tutaj mix połączeń, szczególnie pierogowy:) Krokietów nie jadam, zraziłam się parę lat temu, ale jak popatrzylam na te Twoje, to coś jakby mi szepnęło: spróbuj je zrobić^;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie ja Ci też podszeptuję :) ! Ja krokiety jadam tylko w domu jak wiem co jest w środku. Unikam wszelakich garmażerek itp.

      Usuń
  6. Wyglada przepysznie! Zapraszam do mnie, nominowalam Cie do Liebster Award! pozdrawiam serdecznie)
    miacucina-sofieta.blogspot.it/2013/07/moje-nominacje-do-liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  7. ile mniej więcej wychodzi tych krokietów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość farszu z podanych składników starcza na 9-10 naleśników.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Na pewno skorzystam z przepisu.

      Usuń
    3. za dużo na raz, mi wyszło 6, i nie wiedziałam co zrobic z reszta, bo mąż zjadł tylko 1 szt. ;(

      Usuń
    4. ja bym je zamrozila i zjadla innego dnia :D

      Usuń
  8. To pierwsze danie, które zrobiłam z tego blogu.super przepis! Bardzo smakowały mojemu mężowi, więc już niedługo zrobię drugi raz:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się ten blog.Zyczę wszystkieo dobrego.Jutro kupuje składniki na mix śniadanowy

    OdpowiedzUsuń
  10. Robilam kilka razy.Moj maż sie nad nimi zachwycal:)

    OdpowiedzUsuń
  11. i jak tu czytać przepisy o 23 jak tu takie pyszności aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Gosiu po zrobieniu tych krokietow Ile mozna. Ich zjesc 2 lub 3 wygladaja bardzo apetycznie .Pzdr Monika.

    OdpowiedzUsuń
  13. Krokiety są bardzo sycące i pyszne, mój narzeczony powiedział, że mogę je wpisać do "naszego menu" :) dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu jak panierujesz te krokiety ??? Normalnie w jajku i bułce tartej?? Na maśle klarowanym ???

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobiłam, zjedzone :) farsz genialny, wpisuję na stałe w domowe menu. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajny przepis ,trzeba wypróbowac ,ja dzis kotlety z kaszy kuskus z tartą cukinią ,twarogiem i marchewką ,a dla rodzinki chodza za mna ostatnio łazanki z chuda kiełbaską i kapustką ,nalesniki do krokietów robię tylko z jajek i łyzki mąki ziemniaczanej (oczywiscie zalezy ile sie chce sztuk) wychodza wtedy duzo delikatniejsze ja osobiscie nie lubie takich ciezkich ale to rzecz gustu,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj Gosiu,

    Na Twojego bloga natknęłam się dzisiaj całkiem przypadkiem i baardzo przypadł mi do gustu :)
    Zawsze uważałam, że diety nie mają sensu, bo przecież nie można być na diecie całe życie! Dlatego tak bardzo mi się podoba Twoje podejście do żywienia jako stylu życia. Od dzisiaj wprowadzam Twoje przepisy w życie :)

    Ponieważ nie przepadam za boczkiem, dałoby się go zastąpić czym innym, tak, żeby nie popsuć smaku krokietów?

    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć wędzonej szynki , najlepiej żeby była surowa wędzona

      Usuń
  18. jaką mąkę dajesz do naleśników?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile wychodzi ktokietow z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  20. lekko zmodyfikowałam tą potrawę , zamiast boczku dałam wędzonego fileta z kurczaka . naleśniki zrobiłam z mąki graham . wyszło przepyszne i równocześnie bardzo sycące . zaglądam na twojego bloga niemal codziennie i równie często korzystam z zamieszczanych tu przepisów .

    OdpowiedzUsuń
  21. Kocham krokiety. To obowiązkowe danie na wigilijnym stole.
    Jaka jest dopuszczalna ilość zjedzenia krokietów z kapustą i pieczarkami podczas wigilijnej kolacji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy z czym w konfiguracji ;)
      Jeśli do tego zjesz barszcz z uszkami i smażonego karpia to jeden ;)

      Usuń
  22. Małgosiu
    to były moje pierwsze krokiety w życiu :) Pyszne ! i proste bardzo do zrobienia. Serdecznie dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy można zastąpić kaszę gryczaną inną? Jeśli tak to jaką? Dziękuję :)

    P.s. Przepraszam za kilka komentarzy ale telefon mi zastrajkował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. mazurską perłową albo pęczakiem jak lubisz

      Usuń
    2. Super,pęczka uwielbiam :3 Dziękuję Małgosiu :)

      Usuń
    3. A czy barszcz czerwony nadaje się do popicia takich krokietów? :)

      Usuń
  24. poł szklanki kaszy gryczanej to po ugotowaniu czy przed?:>

    OdpowiedzUsuń
  25. zrobiłam krokiety, wszyscy zjedli, nawet mąż, który kaszy nie lubi :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Zapomniałam pozostawić komentarz po wykonaniu tych krokietów. Są PRZEPYSZNE! U mnie zamiast kaszy gryczanej był pęczak :) Polecam każdemu, smak jest powalający :)

    OdpowiedzUsuń
  27. zaczęłam korzystać z przepisów od niedawna są super i jeszcze ćwiczę waga i centymetry lecą :)

    OdpowiedzUsuń
  28. czy mozna uzyc w tym przepisie kasze jaglana? maz i dzieci nie lubia kaszy gryczanej.

    OdpowiedzUsuń
  29. pyszne dane. Ja zrobiłam naleśnik z mąką razową i bez panierki a do farszu dodałam oregano i czosnek wyszło super!!! Smaczne pożywne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo smaczne, robiłam bez panierki z braku czasu, ale naprawdę warto zrobić i smaczniejsze nawet na drugi dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepis wypróbowany.
    Za pierwszym razem bez panierki w piekarniku. Bez rewelacji. Tak wszystkim spamowało że zostało na drugi dzień ;| drugie podejście to panierka i smażenie. Wyszło GENIALNIE.

    OdpowiedzUsuń
  32. A gdyby tak zrezygnować z panierki to może możnaby zjeść trzy ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  33. Boskie krokiety! Już nigdy nie zjemy wersji z kapustą :) Za pierwszym razem zgrzeszyłam i zjadłam 2 :)

    OdpowiedzUsuń